Vineri, 27 Februarie 2015 - 05:40 AM Aleg.RO: Viktor Orban vrea sa-i lege de glie pe medicii ungari

Publicat de: ---

Cotidianul

Pana si criticii inversunati ai guvernului Viktor Orban din Ungaria au considerat ca secretarul de stat pentru Sanatate Miklos Szocska este un bun profesionist si ca va reusi in misiunea sa de a reforma sistemul . Szocska este medic, cu studii in Olanda, Japonia si Marea Britanie si cu un master in administratie la Harvard. Nu a reusit reformarea.

În timpul primei guvernari Orban, guvernul a nationalizat aproape toate spitalele private care aparusera in timpul guvernarii socialiste precedente si a impiedicat orice forma de extindere a finantarii private a serviciilor de sanatate. Însa rezultatul inregistrat a fost o crestere alarmanta a numarului medicilor si asistentelor care alegeau sa lucreze in Vest, in special in Marea Britanie.

Recent, locul lui Szocska a fost luat de un alt politician din partidul Fidesz care promite mult. Este vorba despre fostul primar din Kecskemet, Gabor Zombor. Deputat si primar, acesta s-a luptat mult pentru a atrage investitii straine majore in orasul sau si a reusit – in Kecskemet opereaza o uzina Mercedes-Benz.

Planul lui Zombor ca secretar de stat pentru Sanatate este de a majora salariul medicilor cu o suma cuprinsa intre 350 si 800 de euro. Totul insa cu acceptarea de catre medici a doua conditii majore: sa nu mai accepte extrem de raspandita spaga si sa se angajeze ca nu vor pleca sa lucreze in alte state.

Asociatia Medicilor din Ungaria a respins aceste conditii, sustinand ca salariul unuui medic specialist din Ungaria ar trebui cel putin triplat pentru ca acesta sa nu accepte bani de la pacienti. Cat priveste emigrarea medicilor, Asociatia este de acord cu impunerea unei interdictii limitate in acest sens pentru tinerii medici, insa considera ca limitarea acestei libertati in cazul specialistilor ar fi extrem de paguboasa pentru medicina ungara.

Pe langa aceste masuri, guvernul mai doreste sa desfiinteze o serie de spitale care produc gauri in buget. Fiecare regiune din Ungaria ar urma sa aiba cate un spital, iar in Budapesta ar urma sa functioneze sase spitale mari. Reforma ar presupune si concedierea a 8-10.000 de angajati din sistemul de sanatate.


(585 )

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Viktor Orban vrea sa-i lege de glie pe medicii ungari | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.