Vineri, 27 Februarie 2015 - 05:40 AM Aleg.RO: EBU intervine pe langa Ponta ca sa salveze TVR si sa evite insolventa

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Jean-Paul Philippot, presedintele European Broadcasting Union, si Ingrid Deltenre, directorul general al EBU, i-au trimis o scrisoare oficiala premierului Victor Ponta in care isi arata ingrijorarea fata de situatia financiara in care se afla in prezent Societatea Romana de Televiziune (SRTv) .

Scrisoarea este trimisa si in atentia presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis. Totodata, mesajul a fost primit de Stelian Tanase, presedintele-director general al SRTv, Georgica Severin, presedintele Comisiei pentru cultura si media din Senat, Gigel Sorinel Stirbu, presedintele Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa din Camera Deputatilor, si de Anca-Elena Opris, ambasadorul Romaniei in Confederatia Elvetiana si Principatul Liechtenstein.

European Broadcasting Union este cea mai mare asociatie a televiziunilor publice din Europa, in care Societatea Romana de Televiziune este membra.

"(...) Ne exprimam ingrijorarea extrema ca urmare a relatarilor privind faptul ca TVR ar putea fi plasata in insolventa, ca parte a reformei privind rezolvarea problemelor sale financiare. Va sfatuim ferm sa nu faceti acest lucru", spun Jean-Paul Philippot si Ingrid Deltenre in scrisoarea adresata premierului Ponta, obtinuta de agentia MEDIAFAX.

Conducerea EBU spune in acelasi document ca serviciile publice de media "sunt vitale pentru o democratie adevarata".

EBU mai afirma ca a facut tot ce ce i-a stat in puteri pentru a ajuta TVR, prin reesalonarea datoriilor si achizitia de drepturi de difuzare a unor competitii sportive. Cu toate acestea, TVR continua sa aiba datorii si angajamente financiare viitoare catre EBU de aproximativ 37 de milioane de euro.

"Daca Televiziunea Romana nu va putea sa functioneze in continuare si sa-si achite datoriile, repercusiunile se vor rasfrange nu doar asupra EBU, ci si asupra comunitatii radiodifuzorilor europeni in general", mai spune conducerea EBU.

Totodata, conducerea European Broadcasting Union spune ca situatia in care se gaseste in prezent TVR este cauzata, in parte, de numirile politizate si interventiile din sfera politicului in activitatea televiziunii publice.

"Este semnificativ faptul ca niciunul dintre directorii generali ai TVR nu si-a dus pana la sfarsit mandatul la conducerea institutiei", mai spune conducerea EBU, precizand ca este responsabilitatea statului sa organizeze Televiziunea Romana intr-un mod corect si sa asigure finantarea necesara pentru indeplinirea misiunii de serviciu public a acesteia.

EBU mai spune ca, in calitatea sa de asociatie profesionala, va asigura tot sprijinul pentru transformarea TVR intr-o institutie noua, puternica, cu o conducere independenta si cu un sistem de finantare sustenabil.

O astfel de institutie va servi, in opinia EBU, cetatenilor romani si astfel TVR isi va putea onora angajamentele fata de partenerii sai.

De asemenea, Jean-Paul Philippot si Ingrid Deltenre isi exprima disponibilitatea de a se intalni cu Victor Ponta pentru a discuta despre viitorul TVR, inclusiv despre gasirea unei solutii de acoperire a datoriilor, dar si cu oricare dintre ministrii despre care premierul considera ca ar trebui sa se implice in acest caz.

Nu este pentru prima data cand European Broadcasting Union se adreseaza celor mai demnitari in statul roman, pentru a sustine Televiziunea Romana.

Astfel, in 2012, Ingrid Deltenre, directorul general al European Broadcasting Union (EBU), l-a indeamnat pe Traian Basescu, presedintele Romaniei la acel moment, sa ia masuri pentru ca Televiziunea Romana, ale carei conturi erau blocate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), sa poata sa-si reia activitatea normala.

Pe de alta parte, intrarea TVR in insolventa a fost unul dintre scenariile vehiculate in ultimii ani pentru rezolvarea situatiei financiare a televiziunii publice. Insa, in mod concret, nu a fost facut niciodata un demers final in acest sens. Pentru ca TVR sa poata intra in insolventa este necesara modificarea legislatiei in acest sens.

La sfarsitul lui 2013, TVR avea datorii istorice de 787 de milioane de lei, din care cele mai multe datorii la stat, potrivit raportului de activitate al institutiei.

TVR avea la sfarsitul lui 2013 datorii fiscale de 510,8 milioane de lei, in timp ce datoriile comerciale erau de 161,3 milioane de lei, televiziunea datorand cei mai multi bani la European Broadcasting Union, la Centrul National al Cinematografiei si la organisme de colectare a drepturilor de autor, potrivit raportului de activitate al televiziunii publice.

Citeste si Traian Basescu, invitat luni la TVR: prima aparitie televizata dupa terminarea mandatului Citeste si Raportul Curtii de Conturi: Ce leafa are directorul TVR Citeste si Scandal in TVR. „Am fost amenintat direct cu apostrofari gen: Te lichidam, avem ok-ul de sus”


(624 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

EBU intervine pe langa Ponta ca sa salveze TVR si sa evite insolventa | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.