Luni, 30 Martie 2015 - 05:43 AM Aleg.RO: Fondul Proprietatea si SIF-urile trebuie sa devina transparente si sa publice salariile oferite managementului

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Roxana Pricop 30 .03.2015

Fondul Proprietatea (FP) si cele cinci SIF-uri vor fi reclasificate drept fonduri de investitii alternative la fel ca temutele fonduri de hedging, reclasificare care va aduce reguli mai stricte pentru investitiile in companii nelistate si mai multa transparenta cu remuneratiile pe care le incaseaza conducatorii si directorii de investitii care le administreaza.

Proiectul de lege privind admi­nistratorii de fonduri de investitii alternative, care transpune in legislatia locala prevederile Directivei Euro­pene DAFIA, a fost aprobat pe 25 martie de Camera Deputatilor si trimis spre promulgare la presedinte.

Romania este printre ultimele tari care transpun in legislatia nationala directiva europeana a administra­torilor de fonduri de investitii alter­native ? DAFIA, in conditiile in care termenul limita initial era luna iulie 2013. Aceasta directiva a fost adoptata de Comisia Europeana drept reactie la criza financiara si la comportamentul fondurilor de hed­ging, vehicule de investitii considerate vinovate pentru criza si care nu sunt inca inregistrate cu domiciliul in Romania.

Actul normativ stabileste ca toti administratorii locali de fonduri inchise de investitii care dispun de active mai mari de 100 milioane de euro, inclusiv cu efectul de levier, sau de active mai mari de 500 milioane de euro, fara efectul de levier, trebuie sa se inregistreze la Autoritatea de Su­pra­veghere Financiara ca adminis­tratori de fonduri de investitii alter­native si sa respecte dispuneri mai stricte privind adecvarea capitalurilor proprii, transparenta, raportarea, de­po­zitarul si remuneratiile conduca­torilor.

Fondul Proprietatea, cu active de 2,8 miliarde de euro administrate de sucursala locala a companiei britanice Franklin Templeton Investments, alaturi de cele cinci SIF-uri, fiecare cu active in gestiune de circa 300 milioane de euro, sunt fondurile inchise de investitii care odata cu intrarea in vigoare a acestei legi va trebui sa se reinregistreze la ASF. Din cele cinci SIF-uri, doar SIF Muntenia, cu active de 238 mil. euro, este gestionata de o societate de administrare - SAI Mun­tenia Invest -, restul se auto­admi­nistreaza.

Schimbarea categoriei de inregistrare din fonduri inchise in fonduri de investitii alternative nu va produce mari schimbari la nivelul FP si al SIF-urilor pentru ca acestea sunt in prezent obligate sa raporteze lunar la ASF investitiile pe care le fac, au depozitar si calculeaza lunar o valoare unitara a activului net.

Principalele schimbari vor fi aduse de legea administratorilor de fonduri de investitii alternative.

Mai exact, proiectul de lege trimis la promulgare prevede ca raportul financiar anual trebuie sa contina, printre altele, cuantumul total al remuneratiilor pentru exercitiul financiar, defalcat in remuneratii fixe si remuneratii variabile, platite de administratorul de fond personalului sau si numarul beneficiarilor, precum si, atunci cand este cazul, comisioanele de performanta platite de fond. De asemenea, raportul anual trebuie sa informeze investitorii si cu privire la cuantumul agregat al remuneratiei, defalcat pentru persoanele aflate in functii de conducere si pentru membrii personalului administratorul ale caror actiuni au un impact semnificativ asupra profilului de risc al fondului. In prezent, rapoartele anuale nu contin informatii detaliate cu privire la remuneratia directorilor.

Un procent semnificativ, de cel putin 50% din orice remuneratie variabila incasata de conducatori si de personalul cu impact asupra investitiilor fondului, va consta in titluri de participare ale fondului ori in drepturi de proprietate echivalente ori in instrumente legate de actiuni ori in instrumente echivalente, altele decat numerarul. Un procentaj substantial, de cel putin 40% din componenta variabila a remuneratiei conducatorilor, nu se plateste ?pe loc? ci se amana pe o perioada de trei pana la cinci ani.

Proiectul de lege, in linie cu directiva europeana, mai stabileste ca atunci cand fondul dobandeste controlul asupra unei societati nelistate nu are voie timp de 24 de luni sa deruleze operatiuni de reducere de capital sau rascumparari de actiuni la societatea in cauza.

O alta cerinta face referire la cerintele de capital. Atunci cand valoarea portofoliilor administrate depaseste echivalentul in lei a 250 mil. euro, administratorul trebuie sa-si suplimenteze fondurile proprii cu o cota de 0,02 % din suma cu care valoarea portofoliilor administrate de acesta depaseste echivalentul in lei al sumei de 250 mil. euro. Totalul dintre valoarea capitalului initial si valoarea sumei suplimentare a fondurilor proprii reprezinta echivalentul in lei a cel mult 10 mil. euro.


(426 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Fondul Proprietatea si SIF-urile trebuie sa devina transparente si sa publice salariile oferite managementului | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.1827399730682 seconds.