Marți, 31 Martie 2015 - 05:34 AM Aleg.RO: Magistratii RECLAMA Senatul la Curtea Constitutionala

Publicat de: ---

Cotidianul

Judecatorul Marius Badea Tudose, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a sesizat, luni, Curtea Constitutionala cu o cerere de solutionare a posibilului conflict juridic de natura constitutionala dintre autoritatea judecatoreasca si puterea legislativa, in cazul senatorului Dan Sova, se arata intr-un comunicat de presa publicat pe pagina de Internet a institutiei care ii reprezinta pe judecatori si pe procurori .

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii solicita Curtii Constitutionale sa constate existenta unui conflict de natura juridica constitutionala intre mentionatele autoritati publice, in masura sa impiedice autoritatea judecatoreasca sa-si indeplineasca atributiile constitutionale si legale cu care a fost investita, in vederea restabilirii ordinii constitutionale care trebuie sa existe intre autoritatile publice prevazute in Titlul III din Constitutia Romaniei.Sesizarea Curtii Constitutionale a fost formulata in temeiul dispozitiilor art. 146 lit. e) din Constitutia Romaniei, republicata, ale art. 34 si urmatoarele din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale art. 24 alin. (3) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, cu modificarile ulterioare.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a cerut aviz de la Senat pentru retinerea si arestarea senatorului PSD Dan Sova pentru trei infractiuni complicitate la abuz in serviciu.

Cererea de incuviintare a retinerii si arestarii vizeaza dosarul privind contractele incheiate de firma de avocatura a lui Sova cu complexurile Turceni si Rovinari.

Procurorii sustin ca au date si indicii ca Sova a depus la dosarul instrumentat de DNA mai multe documente false, in incercarea de a-si dovedi nevinovatia. Mai mult, senatorul PSD ar fi dispus distrugerea toate hardurile calculatoarelor societatii de avocati, pentru a ascunde corespondenta purtata prin e-mail intre societatea de avocati si conducerile celor doua complexuri energetice.

DNA arata vineri intr-un comunicat ca "din actele de urmarire penala a rezultat ca in perioada 2007-2009, suspectul Sova Dan-Coman a semnat mai multe contracte si acte aditionale incheiate intre CER si CET pe de o parte si SCA „Sova si Asociatii” pe de alta parte"."De asemenea, a rezultat faptul ca suspectul Sova Dan-Coman in calitate de „avocat coordonator” mentiune trecuta expres in toate aceste contracte, a participat la mai multe discutii legate de obiectul respectivelor documente, s-a deplasat la sediul CER si CET si la alte institutii contribuind efectiv la incheierea acestor contracte si acte aditionale efectuand in plus si activitate de consultanta juridica in temeiul acestor contracte si acte aditionale", se mentiona in comunicatul citat.Conform anchetatorilor, la data de 20 februarie 2015, prin aparator ales, au fost depuse la dosarul cauzei un nr. de 11 procese – verbale, intocmite in perioada 2005-2009, ale Adunarii Generale a Asociatilor Societatii Civile de Avocati „Sova si Asociatii”, nestampilate insa semnate indescifrabil de Dan Sova si de alte 2 persoane.

"În legatura cu aceste documente exista suspiciunea rezonabila ca sunt false, in sensul ca sunt antedate, prezinta o stare de fapt inexistenta la datele respective, iar continutul lor este conceput astfel incat sa corespunda interesului actual al suspectului Sova Dan-Coman, pe fondul scandalului mediatic aparut in presa cu privire la contractele de asistenta juridica semnate cu complexele energetice Rovinari si Turceni.Concret, in urma administrarii materialului probator, a rezultat ca, in perioada decembrie 2005 - ianuarie 2009 s-au adoptat aproximativ 20-30 hotarari care au avut alte puncte pe ordinea de zi decat cele consemnate in toate cele 11 procese-verbale.Caracterul fals al celor 11 inscrisuri releva intreprinderea de actiuni de o gravitate deosebita din partea suspectului Sova Dan-Coman, activitate infractionala orientata in mod vadit in scopul obstructionarii anchetei fapt ce pericliteaza grav obiectivele de interes public ale urmaririi penale si implicit ale infaptuirii justitiei penale in general", sustine DNA.

Procurorii mai mentionau ca "plasmuirea continuturilor celor 11 procese-verbale de catre Sova Dan-Coman constituie in sine o activitate infractionala prin care s-a incercat inducerea si acreditarea ideii ca acesta nu s-a implicat in incheierea celor trei contracte prezentate"."De asemenea, a rezultat faptul ca in cursul anului 2010, din dispozitia suspectului Sova Dan-Coman s-au distrus toate hardurile calculatoarelor societatii de avocati cu scopul de a compromite toate documentele si corespondenta purtata pe mail intre societatea de avocati si conducerile celor doua complexe energetice", mai acuza DNA.

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, i-a trimis o scrisoare presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii in care solicita sesizarea Curtii Constitutionale pentru solutionarea conflictului de natura constitutionala creat intre puterile statului dupa ce Senatul a refuzat solicitarea procurorilor privind retinerea si arestarea senatorului Dan Sova.

"Cu referire la solutionarea solicitarii formulate de Directia Nationala Anticoruptie privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului Sova Dan-Coman pentru savarsirea a trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a trimis o scrisoare presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, in care considera ca se impune sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei pentru solutionarea conflictului de natura constitutionala creat intre puterile statului, ca urmare a faptului ca Senatul a refuzat sa raspunda cererii formulate de procurori", se arata intr-un comunicat al DNA.

DNA arata ca, pe 25 martie, Senatul i-a comunicat ministrului Justitiei ca s-a pronuntat prin vot secret asupra cererii, insa nu a fost intrunit numarul de voturi necesar pentru incuviintarea retinerii si arestarii a unui senator.

"Avand in vedere aceste imprejurari, consideram ca Senatul Romaniei a refuzat sa raspunda solicitarii care i-a fost adresata de reprezentantii autoritatii judiciare, astfel incat ne aflam in situatia unui conflict de natura constitutionala intre puterile statului. Consideram ca, in urma cererii cu care a fost sesizat, Senatul Romaniei avea obligatia de a adopta fie o hotarare de admitere, fie de respingere a acesteia. Astfel, potrivit dispozitiilor art. 67 din Constitutie si ale art. 83 din Regulamentul Senatului, in desfasurarea activitatii, aceasta camera adopta legi, hotarari si motiuni simple", declara DNA.

Potrivit prourorilor, solutionarea unei cereri printr-o comunicare adresata de presedintele Senatului ministrului Justitiei excede cadrului constitutional si echivaleaza cu refuzul de a se pronunta asupra cererii.

DNA mai sustine ca, in ceea ce priveste, conditia de cvorum invocata in cuprinsul comunicarii este contrara dispozitiilor constitutionale, in conditiile in care, prin decizia Curtii Constitutionale nr. 989 din 1 octombrie 2008, s-a constatat ca cererile de aceasta natura adresate sunt adoptate prin majoritatea simpla a parlamentarilor prezenti.

Sova a negat, miercuri, in Comisia juridica, ca a distrus hardurile calculatoarelor, in dosarul privind relatia relatia juridica cu complexurile Turceni si Rovinari, pe motiv ca email-urile nu se stocheaza pe hard, ci pe server.

Presedintele Klaus Iohannis a sesizat, joi, Curtea Constitutionala privind un posibil conflict constitutional dintre Ministerul Public - Parchetul de pe langa ÎCCJ, CSM si Parlament.

În cererea trimisa Curtii, presedintele atrage atentia ca Senatul si Camera Deputatilor nu au pus in acord dispoziile legale cu Legea fundamentala in legatura cu majoritatea necesara pentru adoptarea hotararilor de incuviintare a cererilor de retinere sau arestare a unui parlamentar.

"Va solicit sa constatati existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public — Parchetul de pe langa Înalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte si Parlamentul Romaniei, respectiv Camera Deputatilor si Senatul, pe de alta parte, conflict ivit ca urmare a omisiunii Parlamentului de a pune in acord dispozitiile legale cu Constitutia in ceea ce priveste majoritatea necesara adoptarii hotararilor de incuviintare a cererilor de retinere/arestare a unui deputat/senator, cu consecinta blocarii activitatii puterii judecatoresti", afirma Iohannis in cererea transmisa presedintelui CCR.

Presedintele arata ca atitudinea Parlamentului in cazuri precum cel al senatorului Sova a condus la ”un blocaj institutional prin imposibilitatea desfasurarii procedurilor judiciare si a infaptuirii actului de justitie. Astfel, prin raportare la o majoritate – in esenta neconstitutionala - Parlamentul a blocat posibilitatea instantelor de judecata/procurorului de a se pronunta asupra temeiurilor cererii de arestare preventiva/retinerii in conditiile prevazute de lege, prin prisma imperativului asigurarii intereselor urmaririi penale sau a judecatii, si a fost incalcat principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat, precum si cel al obligativitatii unui comportament loial al autoritatilor publice fata de Constitutie.”

Senatul nu a incuviintat miercuri cererea DNA de retinere si arestare preventiva a lui Dan Sova, dand insa in schimb un vot favorabil in cazul cererii de retinere si arestare a fostului ministru de Finante Darius Valcov.

Dupa ce Senatul a respins cererea DNA, presedintele Iohannis a afirmat ca nu poate trece cu vederea faptul ca Parlamentul a blocat iar o cerere a justitiei, spunand ca Legislativul nu se poate erija in instanta.


(692 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Magistratii RECLAMA Senatul la Curtea Constitutionala | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.73809599876404 seconds.