Mari, 07 Aprilie 2015 - 05:42 AM Aleg.RO: Va fi scoasa IMUNITATEA alesilor din noua Constitutie? „Daca tu, ca parlamentar, nu ai minim de garantie asupra votului...atunci de ce sa te mai duci in Parlament?”

Publicat de: ---

Gndul MEDIAFAX FOTO// OVIDIU MICSIK

Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Pana in acest moment, nu exista o opinie generala, la nivelul partidelor, privind scoaterea imunitatii parlamentare din Constitutie . Indiferent de partidul din care fac parte, atat liberalii, cat si social-democratii au pareri contrare privind eliminarea acestei protectii. De pilda, unii senatori si deputati, din mai multe formatiuni politice, ar considera necesara aceasta modificare, tocmai pentru a elimina suspiciunile ca alesii blocheaza actul de justitie, mai ales pe fondul numarului crescand al parlamentarilor cu probleme penale. 

La polul opus, sunt cei care se opun ferm eliminarii protectiei constitutionale, cand vine vorba despre inceperea urmaririi penale, retinere si arestare preventiva.

Cine se vrea „imun” in fata legii

Vicepresedintele comisiei juridice, deputatul PSD Ciprian Nica, membru si in comisia de revizuire a Constitutiei, respinge din prima posibilitatea ca imunitatea parlamentara sa fie eliminata din legea fundamentala.

„Nu sunt de acord. Avem si o decizie a CCR, care ne spune ca aceasta imunitate prevazuta la articolul 72 este o garantie acordata parlamentarului ca pe perioada mandatului primit in urma votului poporului trebuie sa aiba mici garantii de securitate. Nu mi se pare normal ca la nivelul Parlamentului sa nu ai o minima garantie a actului legislativ. Daca tu, ca parlamentar, nu ai minim de garantie asupra votului...atunci de ce sa te mai duci in Parlament? Nici macar nu suntem la nivelul celorlalte state europene cu imunitatea”, a declarat Nica pentru gandul, precizand ca, in Germania, parlamentarii au imunitate inca zece ani de la finalizarea mandatului.

Dupa cum gandul a scris in urma cu doi ani, procurorii germani pot cerceta oricand un membru al Parlamentului. Intr-un interviu pentru gandul, Dieter Wiefelspuetz, fost presedinte al comisiei de imunitati din Bundestag, a explicat ca, la inceputul fiecarei legislaturi, parlamentarii renunta la o parte din imunitatea conferita de lege. Cand cer un aviz pentru arestarea, perchezitia sau trimiterea in judecata a unui parlamentar, procurorii din Germania trimit in Parlament o informare de doua - trei pagini. „Potrivit legislatiei din Germania un procuror nu poate nici macar sa inceapa o investigatie impotriva unui membru al Parlamentului. Noi insa ocolim acesta regula. La inceputul fiecarei noi legislaturi parlamentarii renunta la acesta imunitate pentru a permite procurorilor si politiei sa ii investigheze. Tot ce trebuie sa faca anchetatorii este sa informeze Bundestagul ca au un dosar ce priveste un membru al legislativului. In cazul in care Bundestagul nu reactioneaza in 48 de ore, acestia (anchetatorii - n.r.) isi pot continua  investigatia”, a explicat Wiefelspuetz.

Desi in opozitie, nici deputatul PNL, fost lider PDL, Ioan Oltean, nu ar dori ca parlamentarii sa ramana fara un minim de protectie.

”Problema imunitatii este una delicata, care trebuie analizata cu mare atentie. Problema nu este articolul 72, ci modul in care se aplica. O anumita imunitate nu poate fi exceptata, nicio tara a UE nu are parlamentari fara imunitate. Un parlament nu poate fi ridicat de pe strada oriunde si oricum, decat in caz de flagrant. Mi se pare firesc sa fie prevazuta aceasta protectie in Constitutie, dar trebuie sa modificam in legea de aplicare exact procedurile de realizare a prevederii constitutionale”, a spus Oltean, contactat de gandul.

Concret, in viziunea lui, ar trebui modificate Regulamentele Camerelor si Statutul deputatilor si senatorilor, astfel incat o cerere venita de la DNA sa nu mai fie amanata, ci sa existe atat termene clare, cat si trasparenta totala.

Un alt reprezentant PSD, Florin Iordache, se eschiveaza. Desi sustine ca cererile de retinere si arestare preventiva trebuie adoptate cu jumatate plus unu din cei prezenti, Iordache evita sa spuna daca ar dori ca imunitatea parlamentara sa fie eliminata.

”O sa analizam, nu stiu sa va dau un raspuns acum. E si da, si nu, cu argumente. Sunt multe, ce facem, stam acum la telefon? Sunt multe argumente, nu le discutam acum la telefon”, a spus el.

Intrebat de gandul daca ar trebui sa se faca diferenta intre un cetatean simplu si un parlamentar atunci cand vine vorba despre retinere si arestare preventiva, Iordache a facut o pauza lunga. Apoi, deputatul PSD a explicat logica din spatele articolului 72 din Constitutie.

”Nu.. in mod normal, nu. Dar aici era vorba despre fosti ministri, asta a fost logica, pentru a exista o protectie vizavi de activitatea ministeriala”, a adaugat pesedistul.

Cine ar spune „pas” imunitatii parlamentare

Primul la randul celor care ar fi de acord sa se elimine imunitatea parlamentara este chiar presedintele comisiei de revizuire a Constitutiei. Senatorul jurist Ioan Chelaru a precizat, pentru gandul, ca exista o discutie ampla in cadrul comisiei speciale, parerile fiind impartite. Din punctul lui de vedere, imunitatea ar trebui pastrata doar pentru vot si pentru declaratiile politice.

”Personal, nu cred ca puterea legislativa ar trebui sa aiba vreo atributiune in mersul unui dosar. Inteleg insistenta unei anume protectii, dar la noi, si evenimentele din ultima perioada, si votul care a fost interpretat ca o anumita protectie, plus numarul mare de parlamentari cu probleme de natura penala a readus in discutie acest subiect. Cred ca va avea consecinte asupra revizuirii Constitutiei”, a precizat Chelaru, contactat de gandul.

Si fostul lider al deputatilor PPDD, actualmente democrat-popular, Daniel Fenechiu, ar sustine aceasta modificare. In opinia vicepresedintelui comisiei de revizuire, mai important este articolul 16 din legea fundamentala, care prevede faptul ca ”ceteatenii sunt egali in fata legii” si ca ”nimeni nu este mai presus de lege”.

”Sustin demersurile de eliminare a acestor piedici in calea justitiei, iar in ipoteza in care nu vor fi eliminate, trebuie sa urmeze o simplificare care sa elimine toate aceasta stare de suspiciune care exista. Eu cred ca nu este normal ca eu deputat sa ma pronunt asupra starii de libertate a unui coleg, asta fiind treaba instantelor judecatoresti. Nu e in regula ca noi sa putem sa blocam cererile venite de la justitie”, a spus Fenechiu.

Pe de alta parte, daca imunitatea nu va fi eliminata, deputatul considera necesara o simplificare a procedurilor. Astfel, sa fie nevoie de un astfel de vot doar daca un deputat sau un senator, pe numele caruia procurorii anticoruptie au solicitat incuviintarea retinerii si arestarii preventive, acuza presiuni politice si vine cu dovezi in acest sens.

”Aceasta procedura nu ar trebui sa existe decat in situatia in care se invoca presiuni politice si astea sunt demonstrate, nu pe considerente ca eu cred sau nu cred ca ar trebui arestat. Doar daca persoana a carei arestare se cere vine si spune ca a fost victima unei constelatii politice impotriva mea, toti vor sa ma aresteze. Daca produce probe ca ar fi victima unei hartuiri politice, as putea sa ma gandesc”, a adaugat Fenechiu, pentru gandul.

La randul lui, senatorul PNL Catalin Boboc, presedintele comisiei juridice, spune un „nu” ferm votului asupra inceperii urmaririi penale. Referitor la cererile de retinere si arestare preventiva insa, e de discutat.

”Ar trebui clarificate foarte bine aceste prevederi. O oarecare protectie ar trebui sa existe, dar lamurite foarte bine lucrurile. In cazul retinerii si arestarii preventive, ar trebui un pic gandit. Trebuie neaparat sa existe o dezbatere in acest sens ca sa poata fi luata o decizie. Nu ar trebui sa blocam justittia, iar asta inseamna respingerea cererilor procurorilor, in primul rand. Introduce o protectie in plus fata de alti cetateni care comite aceeasi infractiune. Daca noi spunem da, nu inseamna ca vine duba cu catusele la Parlament”, a spus Boboc, contactat de gandul.

Un prim argument pentru eliminarea imunitatii parlamentare, in opinia senatorului UNPR Haralambie Vochitoiu, ar fi si valul de critici venite din societatea civila, si nu numai, la adresa Parlamentului.

”Parerea mea personala este ca da, ar trebui scoasa pentru ca atrage critici Parlamentului. Nu mai vreau sa fie aceasta dezbatere publica, cine trebuie sa-si sustina cauza in fata justitiei. Premisele de la care pleaca aceasta imunitate este ca un politician, la nivelul acesta, este expus si predispus la eventuale abuzuri politice, dar nu a fost corect inteles de toata lumea. Doar judecatorul poate decide asupra vinovatiei si arestare preventiva a unui cetatean, fie ca e vorbva de un ales, fie ca e vorba de un cetatean”, a spus Vochitoiu, pentru gandul.

Ce spune Constitutia

Articolul 72 din legea fundamentala prevede explicit faptul ca deputatii si senatorii se bucura de imunitate atunci cand vine vorba despre declaratiile politice si votul exprimat. Pe de alta parte, desi pot fi urmariti penal si trimisi in judecata, acestia nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, decat daca sunt prinsi in flagrant.

ARTICOLUL 72

(1) Deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului.

(2) Deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor. Urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

(3) In caz de infractiune flagranta, deputatii sau senatorii pot fi retinuti si supusi perchezitiei. Ministrul justitiei il va informa neintarziat pe presedintele Camerei asupra retinerii si a perchezitiei. In cazul in care Camera sesizata constata ca nu exista temei pentru retinere, va dispune imediat revocarea acestei masuri.

Citeste si Cazul Boldea scoate imunitatea parlamentara din Constitutie? Ce spun politicienii Citeste si Parlamentarii ii fac lui Antonescu lista propunerilor de revizuire a Constitutiei. Care sunt "directiile de pornire" Citeste si Superimunitatea parlamentara. Studiu de caz Germania: "La inceput de legislatura renuntam de bunavoie la imunitate ca sa putem fi anchetati". EXCLUSIV


(253 afiri)

 

Link-uri înrudite

· Alte tiri din sursa
Gndul

· Alte tiri de la ---


Azi: Cea mai citit tire din sursa Gndul:

Va fi scoasa IMUNITATEA alesilor din noua Constitutie? „Daca tu, ca parlamentar, nu ai minim de garantie asupra votului...atunci de ce sa te mai duci in Parlament?” | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparin autorilor. Nu suntem responsabili pentru coninutul acestora.
Page created in 0.6694278717041 seconds.