Joi, 09 Aprilie 2015 - 05:34 AM Aleg.RO: Zegrean: Hotararea Senatului in cazul Sova va putea fi atacata la Curtea Constitutionala

Publicat de: ---

AMOS News

Augustin Zegrean a precizat ca nu este el abilitat sa califice hotararea Senatului, acum . "Este la latitudinea lor (a senatorilor - n.r.) si, mai mult decat atat, acea decizie va putea fi atacata la Curtea Constitutionala", a spus presedintele CC.

Intrebat daca se va tine cont de prevederile Regulamentului din acel moment sau de Regulamentul modificat ulterior, presedintele Curtii Constitutionale a raspuns: "Se aplica legea de la momentul adoptarii actului".

Despre afirmatia lui Serban Nicolae potrivit careia Curtea Constitutionala nu poate obliga Senatul sa dea o hotarare, Zegrean a declarat ca, potrivit Constitutiei Romaniei, la articolul 147, ultimul alineat se arata ca "hotararile Curtii sunt general obligatorii de la data publicarii in Monitorul Oficial".

"Nu face nicio distinctie Constitutia ca Senatul nu este supus acestei obligatii", a spus acesta.

Augustin Zegrean s-a referit si la modificarile aduse de Parlament celor doua legi de functionare, Regulamentul si Statutul. "Nu are rost sa mai discutam despre asta, au hotarat ei, ieri, asta, ca este neconstitutional si au modificat legea Statutului si, inainte, Regulamentul", a mai spus Zegrean.

Senatorul PSD Serban Nicolae a declarat, miercuri, ca Senatul a procedat corect in cazul votului care l-a vizat pe Dan Sova, precizand ca "a spune ca Senatul a generat un conflict juridic de natura constitutionala inseamna sa negi statutul constitutional al Senatului si al Parlamentului Romaniei".

Citeste si: Nicolae: Senatul a procedat corect in cazul Sova, nu putea genera un conflict constitutional

Senatorul PSD a aratat ca a prezentat in fata Curtii Constitutionale punctul de vedere al Senatului, pe marginea celor trei sesizari ale PNL, presedintelui Klaus Iohannis si CSM, in urma votului in cazul cererii de incuviintare a arestarii preventive a lui Dan Sova.

"Punctul meu de vedere a indicat faptul ca exercitarea atributiilor sale constitutionale, legale si regulamentare, sa spui ca Senatul a generat un conflict juridic de natura constitutionala inseamna sa negi statutul constitutional al Senatului si al Parlamentului Romaniei, in ansamblul statului de drept", a spus Nicolae.

Potrivit senatorului PSD, "Senatul a procedat in cazul Sova corect, in acord cu Constitutia, cu legea privind Statutul senatorilor si deputatilor si cu Regulamentul propriu si atunci nu putea sa genereze un conflict juridic de natura constitutionala si nici sa blocheze buna functionare a unei alte autoritati publice".

Serban Nicolae a mai spus ca Senatul nu a adoptat o hotarare de respingere a cererii de incuviiintare a arestarii preventive in cazul Sova "pentru ca este o chestiune de domeniul evidentei".

"Senatul adopta legi, hotarari si motiuni, nu resping. De altfel, nici la respingerea unei legi, a unei motiuni, nu exista o hotarare de respingere. Nu poti sa produci efecte printr-un act care nu exista", a spus Serban Nicolae, precizand ca actul juridic care consfinteste aceasta realitate este votul in sine.

Curtea Constitutionala (CC) a decis, miercuri, referitor la sesizarea presedintelui CSM, in urma votului in cazul Sova, ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre PICCJ si Senat, declansat de refuzul acestuia din urma de a redacta hotararea care atesta rezultatatul votului.

Citeste si: CC raspunde sesizarilor in cazul Sova: Exista un conflict juridic de natura constitutionala intre PICCJ si Senat. In cazul sesizarii lui Iohannis nu exista conflict

"In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) si Senatul Romaniei, declansat de refuzul acestuia din urma de a redacta si publica hotararea care atesta rezultatul votului dat in Plenul Senatului", se arata in decizia CC.

Curtea Constitutionala precizeaza in decizie ca Senatul are obligatia de a redacta hotararea adoptata in sedinta plenului din 25 martie 2015, prin care atesta rezultatul votului cu privire la cererea de incuviintare a arestarii senatorului Dan Sova, de a comunica hotararea autoritatilor publice competente si de a o pubica in Monitorul Oficial al Romaniei.

Decizia CC este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Senatului.

Sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii a fost transmisa Curtii Constitutionale dupa ce, in 25 martie, Senatul nu a incuviintat cererea Directiei Nationale Anticoruptie de avizare a arestarii preventive a lui Dan Sova, ca urmare a faptului ca nu a fost intrunit votul majoritatii senatorilor.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat CC cu privire la faptul ca Senatul a respins solicitarea DNA de incuviintare a retinerii si arestarii senatorului PSD Dan Sova, fara a emite o hotarare si dupa ce majoritatea senatorilor prezenti, in conditii de cvorum, au votat pentru aprobarea cererii procurorilor. Din cele 151 de voturi exprimate atunci in cazul solicitarii vizandu-l pe Dan Sova, au fost inregistrate 79 de optiuni "pentru", 67 "contra", iar cinci voturi au fost anulate.

"Faptul ca Senatul a transmis o simpla comunicare, care nu echivaleaza cu o hotarare constituie in fapt un refuz de solutionare a cererii formulate de ministrul justitiei cu privire la incuviintarea retinerii si arestarii senatorului Dan-Coman Sova, aspect care situeaza in mod clar Senatul in conflict juridic de natura constitutionala cu autoritatea judecatoreasca", a scris CSM in sesizarea trimisa Curtii Constitutionale.

Senatul a invocat articolul 24, alineatul 4 din Legea 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor, potrivit caruia fiecare camera hotaraste in cazul cererii de retinere, arestare sau perchezitie a deputatului ori a senatorului "cu votul secret al majoritatii membrilor sai", desi Constitutia prevede, la articolul 76, ca hotararile celor doua camere ale Parlamentului "se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare camera". Senatul nici nu a emis atunci o hotarare de respingere a solicitarii DNA, aratand doar ca s-a pronuntat prin vot secret asupra cererii, nefiind intrunit numarul suficient de voturi pentru incuviintarea retinerii si arestarii unui senator.

Marti, plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului a votat, cu 292 de voturi "pentru" si un singur vot impotriva, modificarea articolului 24 din Statutul deputatilor si senatorilor, astfel ca deciziile si hotararile se vor lua cu votul majoritatii simple a celor prezenti in plen. Totodata, potrivit deciziei plenului, articolul 173, alineatul 2 din Regulamentul Senatului, care spunea ca "Senatul hotaraste asupra cererii cu votul secret al majoritatii membrilor sai" se modifica, astfel: "Senatul hotaraste asupra cererii cu votul secret al majoritatii senatorilor prezenti".

Citeste si: Parlamentul a votat modificarea Statutului, privind majoritatea simpla pentru adoptarea hotararilor

In sesizare, CSM mai arata ca, potrivit articolului 76 din Constitutie, hotararile celor doua camere ale Parlamentului, ca si legile ordinare, "se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare camera", in conditiile in care numarul membrilor prezenti este de jumatate plus unul din numarul membrilor camerei respective pentru intrunirea cvorumului, prevazut in articolul 67 din Legea fundamentala. Hotararile privind regulamentele camerelor, ca si legile organice, se adopta cu votul majoritatii membrilor fiecarei camere.

"Din prevederile articolului 173 din Regulamentul Senatului rezulta ca asupra cererii de incuviintare a retinerii si arestarii, Senatul hotaraste cu votul majoritatii membrilor sai, ceea ce inseamna ca asupra unei astfel de cereri Senatul se pronunta printr-o hotarare. Cum situatia cererilor de incuviintare a retinerii si arestarii nu se circumscrie ipotezei prevazute la alin. 1 al art. 76 - neimplicand o hotarare privind regulamentele camerelor - si nici vreuneia dintre celelalte situatii pentru care Constitutia prevede ca hotararile se adopta cu o majoritate absoluta (...), este evident ca majoritatea ceruta de Constitutie pentru adoptarea hotararii prin care se incuviinteaza retinerea si arestarea este cea prevazuta la alin. 2 al art. 76 - votul majoritatii membrilor prezenti", a argumentat presedintele CSM Marius Tudose.

El a precizat ca CC a constatat, prin Decizia nr. 990/2008, ca art. 150, alin. 3, din Regulamentul Senatului, potrivit caruia cererea privind urmarirea penala a membrilor Guvernului "se adopta cu votul majoritatii senatorilor" contravine articolului 76 alineatul 2 din Constitutie si, in consecinta, este neconstitutional.

In acelasi fel, Regulamentul Senatului prevede, la articolul 173, ca aceasta camera hotaraste asupra cererilor de incuviintare a retinerii si arestarii unui membru cu votul majoritatii membrilor sai.

"Senatul Romaniei nu a procedat la modificarea dispozitiilor art. 173 din regulamentul acestei camere, in sensul punerii in acord cu reglementarea constitutionala, iar aceasta omisiune este de natura sa impiedice autoritatea judecatoreasca sa-si indeplineasca rolul constitutional", se mai arata in sesizarea CSM.

In plus, arata presedintele CSM, desi avea aceasta obligatie, Senatul nu a adoptat, in cazul cererii privindu-l pe Dan Sova, o hotarare prin care sa admita sau sa respinga cererea, aratand doar ca s-a pronuntat prin vot secret asupra cererii, nefiind intrunit numarul suficient de voturi pentru incuviintarea retinerii si arestarii unui senator. In acest fel, Senatul ar fi inlaturat exercitarea oricarei cai de atac ori forme de control asupra unei hotarari.

"Faptul ca Senatul a transmis o simpla comunicare, care nu echivaleaza cu o hotarare constituie in fapt un refuz de solutionare a cererii formulate de ministrul justitiei cu privire la incuviintarea retinerii si arestarii senatorului Dan-Coman Sova, aspect care situeaza in mod clar Senatul in conflict juridic de natura constitutionala cu autoritatea judecatoreasca", s-a mai aratat in sesizarea CSM.


(478 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Zegrean: Hotararea Senatului in cazul Sova va putea fi atacata la Curtea Constitutionala | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61862301826477 seconds.