Joi, 16 Aprilie 2015 - 05:26 AM Aleg.RO: "Distribuitorii de energie au depasit planul de investitii asumat la privatizare"

Publicat de: ---

Bursa      *  ANRE analizeaza calitatea investitiilor realizate
     *  Surse: "Facturile consumatorilor ar trebui sa scada in urma eficientei obtinute dupa efectuarea investitiilor"
       Distribuitorii de electricitate au depasit planul de investitii asumat la privatizarea fostelor filiale Electrica SA, sustine Ministerul Energiei, intr-un raspuns oferit la interpelarea deputatului Florin Gheorghe . Distribuitorii de electricitate au fost tinta multor atacuri in ultimii doi ani, cand parlamentari si ministri i-au acuzat ca fac profituri prea mari, in detrimentul consumatorilor, comparativ cu investitiile realizate efectiv in retea.
     Ministerul Energiei si-a fondat argumentatia, prin care inlatura suspiciunea investitiilor nerealizate, in baza datelor oferite de Electrica SA (responsabila cu urmarirea respectarii contractelor post-privatizare) si de ANRE (reglementatorul pietei de energie si gaze). Astfel, conform datelor transmise deputatului, Enel Distributie Muntenia Sud a investit, in perioada 2009-2011, 378,1 milioane euro fata de planul asumat de 218 milioane euro. Enel a preluat Electrica Muntenia Sud in iunie 2007. Enel Distributie Banat a realizat, in perioada 2005-2009, investitii de 642,1 milioane lei (in jur de 178 milioane euro la un curs mediu de 3,6 lei pentru un euro) fata de planul asumat de 232 milioane lei, iar Enel Distributie Dobrogea a cheltuit, in perioada mentionata, 514,2 milioane lei (circa 143 milioane euro) fata de suma asumata pentru investitii in valoare de 269,3 milioane lei.
     Enel a preluat filialele Banat si Dobrogea ale Electrica in anul 2004.
     E.ON Distributie Moldova a realizat investitii de 685,2 milioane lei (190,2 milioane euro) in perioada 2005-2009, fata de planul initial asumat de 582,5 milioane lei. E.ON a preluat Electrica Moldova in 2005.
     CEZ Distributie SA a investit 676,3 milioane lei (187,7 milioane euro) in perioada 2005-2009 fata de planul asumat de 611,9 milioane lei. CEZ a preluat Electrica Oltenia in 2005.
     Ulterior expirarii perioadei de realizare a programelor investitionale asumate la privatizare, au ramas aplicabile normele ANRE de monitorizare a nivelului de realizare a investitiilor, precizeaza Ministerul Energiei, care a subliniat ca indicatorii privitori la calitatea serviciului de distributie s-au imbunatatit in urma acestor investitii.
     Ziarul BURSA a relatat, recent, in exclusivitate, ca ANRE a declansat un audit intern asupra investitiilor realizate in retelele noastre de distributie a energiei electrice in perioada 2005-2012. Emil Calota, vicepresedintele institutiei, ne-a explicat ca ANRE vrea sa vada exact ce investitii au fost realizate in retelele de distributie in perioada mentionata si daca acestea corespund tarifelor acordate de-a lungul vremii. "In cazul in care constatam discrepante, vom diminua veniturile reglementate ale operatorilor", a continuat domnia sa.
     De asemenea, ANRE va evalua investitiile in retelele de distributie si din perspectiva eficientei si a beneficiilor aduse consumatorilor.
     Surse din piata ne-au spus ieri ca ANRE va angaja experti independenti pentru aceasta analiza calitativa a investitiilor intrucat eficienta serviciului de distributie trebuie sa se vada si in facturile consumatorilor in perioada urmatoare. Sursele ne-au explicat: "Analiza a fost demarata dupa ce Curtea de Conturi a inceput un audit de performanta a pietei de energie si a cerut date de la ANRE. Consumatorii au platit prin tarif aces¬te investitii trebuie acum sa culeaga roadele si sa aiba preturi mai mici pentru acest serviciu, in urma eficientizarii operatiunilor si modernizarii retelei. ANRE trebuie sa analizeze beneficiile obtinute de distribuitori fata de momentul privatizarii si se uita la indicatori precum numarul de intreruperi, costuri de operare si pierderile din retea".
     Privatizarea distributiilor de electricitate din tara noastra a fost demarata de Guvernul Nastase si inceputa din perioada 2004-2005. Odata cu incheierea primelor privatizari, au fost negociate si tarifele de distributie pe termen lung, cu anumite cresteri de tarife la inceput, sub promisiunea declansarii unor ample programe investitionale.
     Un studiu BCR realizat recent arata ca tariful de distributie si furnizare reprezinta 49% din pretul fara TVA platit de un consumator casnic si circa 22% din costurile cu energia ale unei companii conectate la reteaua de medie tensiune. Studiul elaborat de analistii BCR indica o profitabilitate ridicata a companiilor distribuitoare de electricitate, cu o marja de profit intre 10 si 31% la nivelul anului 2013.
     Recent, reglementatorul pietei de energie a diminuat de la 8,5% la 7,7% rata de rentabilitate reglementata, iar operatorii au inceput, rand pe rand, sa conteste decizia in instanta.
     Electrica a initiat actiuni la Curtea de Arbitraj din Paris impotriva Enel, E.ON si CEZ, companii care au cumparat in 2005 filiale ale distribuitorului de energie detinut de stat. Penalitatile cerute de Electrica de la gigantii energetici se apropie de 2 miliarde euro. Electrica a pierdut un proces cu Enel, tot la Curtea de Arbitraj, legat de privatizarea Electrica Banat si Electrica Dobrogea.
     Insa, saptamana trecuta, autoritatile noastre au anuntat ca CEZ este obligata sa plateasca catre SAPE (companie desprinsa anul trecut din Electrica SA, care administreaza participatiile minoritare ale statului in distributiile de energie privatizate) aproximativ 5,7 milioane de euro cu titlu de daune, dupa ce Curtea Internationala de Arbitraj din Paris a confirmat neindeplinirea de catre CEZ a doua din cele mai importante obligatii ale sale din Contractul de privatizare.
     Potrivit unui comunicat al SAPE, CEZ trebuie sa-i plateasca suma mentionata cu titlu de daune, la care se adauga o dobanda contractuala anuala, de 3,116% (calculata din data de 8 octombrie 2012 pana la data platii efective a daunelor), precum si la suportarea a 50% din cos¬turile arbitrale (217.500 de dolari).
     Obligatiile pe care Tribunalul Arbitral le-a indicat a fi neindeplinite de catre investitorul CEZ a.s. se refera la utilizarea Pretului de Subscriere pentru finantarea investitiilor. Astfel, Tribunalul a obligat CEZ sa plateasca daune pentru faptul ca nu a facut dovada utilizarii sumei de 103,6 milioane de euro pentru a finanta modernizarea, retehnologizarea si dezvoltarea activitatii Electrica Oltenia, asa cum se angajase prin contractul de privatizare.
     Cea de-a doua incalcare se refera la neindeplinirea indicatorilor din Planul de Afaceri Initial al Electrica Oltenia. Documentul care a stat la baza selectarii CEZ ca investitor strategic al Electrica Oltenia a fost chiar Planul de Afaceri Initial, plan pe care CEZ l-a propus pentru societatea privatizata pentru a-l aduce la indeplinire in decurs de 5 ani de la privatizare, dar pe care insa nu l-a adus la indeplinire, invocand faptul ca respectarea acestuia nu ar fi fost obligatorie, mai sustine SAPE.
     Ministerul Energiei a mai pus la dispozitia deputatului Florin Gheorghe si date despre investitiile realizate in retelele de distributie gaze de catre E.ON si GDF Suez. E.ON a preluat Distrigaz Nord, iar GDF - Distrigaz Sud. E.ON a investit, in primii cinci ani de la finalizarea contractului de privatizare, suma de 691,7 milioane lei, iar GDF - 1,1 miliarde de lei. Ministerul sustine ca ambele companii si-au depasit planul asumat la privatizare.   


(251 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"Distribuitorii de energie au depasit planul de investitii asumat la privatizare" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.73559713363647 seconds.