Marți, 21 Aprilie 2015 - 05:52 AM Aleg.RO: Iohannis: Astept ca stadiul declarativ sa fie depasit

Publicat de: ---

Cotidianul

Presedintele Klaus Iohannis, a prezentat, luni seara, intr-o declaratie de presa pe care sustinut-o la Palatul Cotroceni, concluziile seriei de consultari cu partidele politice parlamentare . Iohannis a discutat, in cursul aceleiasi zile, la Palatul Cotroceni, cu liderii amintitelor partide, despre legislatia electorala, despre cererile formulate de justitie pentru alesi si despre votul in diaspora.Redam principalele declaratii ale lui Iohannis:

"Apreciez interesul pentru aceste consultari, dar si participarea partidelor politice la aceste consultari si ma bucur sa constat ca incet dar sigur cu acest tip de consultare intram in normalitate. Cred ca este un pas pe ntru o altfel de politica, a normalitatii. Urmatorul pas e ca aceste discutii sa se si concretizeze in proiecte si asteptate de politicieni si de cetateni.

In urma discutiilor am convingerea ca ne aflam pe drumul cel bun. Sunt cateva proiecte convenite la precedentele consultari care au progresat dar sunt si teme sensibile precum votul pentru diaspora care nu au facut mari progrese. Le-am luat astazi in discutie pe toate. Ca o prima concluzie, pot sa zic ca exista un acord pe trei mari chestiuni: pana la jumtatea lunii mai sa fie adoptate de Parlament si trimise spre promulgarea legea privind alegerile locale si legea finantarii partidelor si a campaniilor electorale. In privinta celei din urma repet: nu promulg legi care incalca principii constitutionale.

Am vorbit despre si despre necesitatea transparentei si existentei un mecanism de verificare. Ma bucur sa constat ca partidele au fost de acord cu aceste modificari. A doua zona de acord se refera la legislatia privind alegerile parlamentare. Toate s-au declarat sa finalizeze caest proiect pana la finele acestei sesiuni. Al treilea aspect priveste votul prin corespondenta.

Toate partidele astazi au dat asigurari ca exista vointa politica si ca o solutie legislativa va fi adoptata in timp util. Astept ca stadiul declarativ sa fie depasit si va asigur ca voi urmari cu mare atentie ce se intampla in continuare in aceasta speta.

Am vazut ca legea privind statutul deputatilor si senatorilor a fost pus in acord cu Constitutia, lucru exceptional. Mai bine tarziu decat niciodata".

Raspunsuri la intrebarile jurnalistilor:

”Va ganditi la un acord privind cererile justitiei pentru parlamentari?

"Lucrurile s-au miscat, iata ca s-a schimbat statutul, Camera Deputatilor si-a schimbat regulamentul si a introdus termene destul de scurte. Este un proces, nu cred ca este nevoie neparat de un acord intre partide ci despre vointa politica. Astazi toata lumea mi-a spus ca exista vointa politica. Nu am cerut garantii si nu am cum sa cer.

PNL a propus vot la vedere. E potrivit?

Este o initiativa care sigur va fi sigur discutata in Parlament. Ar fi o solutie interesanta.

Credeti ca justitia conduce Romania?

Sunt convins ca prim-ministrul a spus-o sub forma de gluma. În Romania functioneaza separatia puterilor in stat.

Modificarea Constitutiei va fi finalizata in aceasta sesiune parlamentara?

Am tras concluzia ca parerile sunt impartite, daca este posibil sau nu sa se finalizeze, aici trebuie partidele sa se puna de acord.

Credeti ca ar fi oportun sa se ia in discutie schimbarea statutului procurorilor?

Nu a venit nimeni cu o astfel de initiativa si este o chestiune la care nu pot sa raspund. Nu este oportun asa ceva.

Promulgati pensiile speciale pentru parlamentari?

Dupa stiinta mea nu s-au lamurit nici parlamentarii, haideti sa asteptam rezultatul din Parlament.

În urma sesizarii la CCR aveti increderea ca acel conflict intre Parlament si puterea judecatoreasca a fost depasit pe deplin?

Am constatat doua lucruri care aratra ca s-a facut un progres. CCR nu a sesizat un conflict, asa cum am scris eu, dar pe de alta parte, imediat ce m-am dresat CCR s-a facut acea modificare in Regulament, care a pus lucrurile in constitutionalitate, ceea ce e bine. Aceasta problema a fost rezolvata.

În baza carui articol din Constitutie ati organizat aceste consultari?

In baza atributiei mele de negocia intre componentele statului si societatea civila. Cred ca daca vorbim despre consultari nu este nevoie de un articol special. Orice partid putea sa vina sau sa nu vina si constat cu bucurie ca oamenii au venit. Au fost total in cadrul constitutional.

Considerati ca salariile demnitarilor sunt corespunzatoare cu statutul pe care il au?

Este o discutie care se poarta acum in Parlament. Daca pensiile se impun sau nu se impun este o discutie care ar fi trebuit sa porneasca de la o situatie mai generala. Din pacate, constat ca iar se ajunge la a se discuta chestiuni importante, dar foarte personalizat. Ar trebui sa ne gandim daca pensiile speciale ca si forma trebuie sa existe pentru ce anume sa existe sau daca sa ramana la sistemul general de pensii. Astept sa fie clarificata de cei care sunt alesi pentru a o clarifica. Este o chestiune foarte subiectiva.

Considerati ca ar trebui sa fiti mai activ sau cum le raspundeti celor care spun ca nu sunteti suficient de activ?

Am spus ca presedintele trebuie sa aiba curajul sa nu se exprime chiar in fiecare chestiune. Am fost in fiecare zi in contact cu celula de criza care a fost stabilita imediat, in conformitate cu legislatia, pentru romanul rapit. Nu trebuie sa ies eu la microfon sa spun ce trebuie sa faca oamenii.

Ati programat o noua runda de discutii cu partidele?

Nu am programat urmatoarea sesiune de discutii, dar in masura in care va fi nevoie, chiar daca lucrurile se misca, voi face astfel de consultari. Interesul meu e sa facem ce am promis.

Care e termenul util pentru adoptarea votului prin corespondenta?

Undeva pana la mijlocul toamnei ar fi posibil sa avem aceasta noua reglementare pentru a o aplica, in 2016, la alegerile parlamentare.

Ati stabilit aceasta data limita?

Nu am stabilit aceasta data limita, eu mi-am exprimat ingrijorarea ca nu s-a facut apropae nimic in aceasta zona si am promisiunea tuturor ca se vor ocupa de aceasta chestiune. Sper sa fie asa.

Premierul a spus ca si el si presedintele ar trebui sa castige mai mult. Ce credeti?

Este o evaluare foarte subiectiva, dar eu cred ca si cuantumul salariului trebuie sa reflecte ierarhia in stat. Acum va las pe dumneavoastra sa judecati"

Sursa transcrierii: realitatea.net


(300 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Iohannis: Astept ca stadiul declarativ sa fie depasit | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.68512415885925 seconds.