Joi, 23 Aprilie 2015 - 05:37 AM Aleg.RO: 10 mai va fi zi de sarbatoare nationala

Publicat de: ---

Cotidianul

Între 1866 si 1947, 10 mai a fost ziua nationala a Romaniei . Comunistii au suprimat aceasta zi. Acum s-a produs o mica reparatie in ceea ce priveste ziua de 10 mai.

O lege asteptata de 15 ani

Dupa 15 ani de tentative nereusite si dupa un periplu parlamentar inceput in septembrie 2013, miercuri, 22 aprilie, a fost in sfarsit adoptata o propunere legislativa privind declararea zilei de 10 mai sarbatoare nationala. Propunerea legislativa (a 5-a sau a 6-a tentativa in ultimii 15 ani) apartine senatorului PNL de Constanta Puiu Hasotti si a fost adoptata cu 294 de voturi „pentru”, 1 „contra” si 6 abtineri, de deputati, Camera Deputatilor fiind camera decizionala. Puiu Hasotti a inregistrat la Senat propunerea legislativa pe 9 septembrie 2013, dar pe 9 decembrie, plenul Senatului a respins proiectul, atentie, era inca pe vremea cand USL exista si nu se intrevedea ruperea din februarie 2014. Între 7 aprilie 2014 si 31 martie 2015, propunerea legislativa a zacut la comisia sesizata pe fond, si, dupa o amputare (s-a eliminat la comisie articolul care prevedea ca 10 mai sa fie si zi nelucratoare) a ajuns in sfarsit in plen. „Sunt foarte fericit ca am reusit o mica reparatie fata de istoria Romaniei si fata de Casa Regala a Romaniei. Regret ca nu s-a putut mai mult, nu trebuie sa spun de ce, oricum este un pas inainte facut pe linia reparatiilor pe care istoria le asteapta”, a declarat pentru cotidianul.ro senatorul Puiu Hasotti. Reamintim ca, la mijlocul anilor ’90, parlamentari taranisti si liberali au avut mai multe tentative de a legifera ca ziua de 10 mai sa redevina ziua nationala a Romaniei, dar toate incercarile au fost respinse de catre PDSR/PSD.

Cine n-a vrut ca 10 mai sa fie sarbatoare nationala

Este interesant de vazut cine s-a opus declararii zilei de 10 mai sarbatoare nationala. La Camera Deputatilor, votul „contra” a fost dat de Paul Dumbraveanu, fost deputat PNL, acum independent; s-au abtinut Mihai Bogdan Diaconu (cel supranumit „micul Vadim”), fost PSD, actualmente independent si autointitulat membru al unui partid care nu exista (nu are legatura cu grupul Geoana), Florentin Gust (independent), Anghel Stanciu (PSD), Marton Arpad (UDMR), Szabó Ödön (UDMR) si Miron Ignat (minoritatea rusilor lipoveni). La Senat, cand a fost respins, impotriva au votat 49 (din 50 prezenti) de senatori PSD si 3 independenti, doi fosti conservatori si un fost PPDD-ist.


(227 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

10 mai va fi zi de sarbatoare nationala | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57110404968262 seconds.