Vineri, 24 Aprilie 2015 - 05:33 AM Aleg.RO: Hotararea in cazul lui Sova, contestata la CCR. Strategia liberalilor pentru reluarea votului: "Hotararea sfideaza legile si Constitutia"

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Dupa aproape o luna de la votul dat de Senat, prin care Dan Sova a scapat de retinere si arestare preventiva, Senatul a redactat si publicat in Monitorul Oficial o hotarare de respingere . Astfel, liberalii au contestat aceasta hotarare la Curtea Constitutionala, subliniind faptul ca, votul in cazul lui Sova a fost dat in baza unor prevederi legale aflate in neconconrdanta cu Constitutia.

Anuntul a fost facut de viceliderul senatorilor PNL, Tudor Barbu, care a precizat ca hotararea redactata miercuri "sfideaza legile si Constitutia".

”Este caz unic in istoria post-decembrista sa iesi in fata presei, tu, Calin Popescu Tariceanu, tu, Victor Ponta, oricine din arcul guvernamental, sa spui ca te-ai bazat pe un articol dintr-un Regulament evident neconstitutional, prin faptul ca a fost modificat de Senatul Romaniei, ca fiind neconstitutional, sa invoci o lege, legea care se refera la Statutul senatorilor si deputatilor, evident neconstitutionala, prin faptul ca s-a modificat prin vot, in unanimitate. .toata lumea stia ca aceste regulamente sunt neconstitutionale”, a spus Barbu.

Senatorul PNL a precizat ca cei de la Putere au folosit un ”subterfugiu” pentru a dat o hotarare care cuprinde in text formularea ”noi constatam”.

”Senatul nu constata niciodata, Senatul Romaniei hotaraste. Noi avem o hotarare care spune ca noi, senatorii Romaniei, constatam ca s-au intrunit sau nu niste criterii”, a explicat Barbu, precizand ca Senatul ”constata” doar incetarea mandatului unui senator, din motive de deces sau demisie.

Tudor a mai spus ca o astfel de formulare reprezinta nu doar un motiv de contestare la Curtea Constitutionala dar si ”un motiv de ingrijorare in ceea ce priveste respectul lui Tariceanu si celor din PSD fata de Constitutie si fata de cetateni”.

Ce sustin liberalii, in sesizarea facuta

In sesizarea facuta,  liberalii constata ca hotararea redactata de Senat in cazul lui Sova nu respecta actualul articol 173 al Regulamentului Senatului si articolul 24 din Statutul deputatilor si senatorilor, acte normative modificate imediat dupa scandalul din Senat.”Consideram ca redactarea hotararii s-a facut cu incalcarea considerentelor Curtii Constitutionale, atestarea rezultatului votului dat cu privire la cererea de incuviintare a arestarii senatorului Dan-Coman Sova, asa cum este cuprins in dispozitivul deciziei acesteia, neputand fi facuta printr-o ”hotarare de constatare” care lasa loc la interpretari. Senatul trebuia sa-si asume decizia prin care incuviinteaza ori nu retinerea si arestarea preventiva a senatorului in cauza”, se arata in sesizarea PNL.

Un alt aspect semnalat de PNL, din punct de vedere procedural, il constituie continutul hotararii senatului. Liberalii considera ca, desi nu are o denumire, aceasta hotarare priveste o constatare, asa cum reiese din redactare.

”Potrivit prevederilor regulamentare, singura materie in care atat Senatul, cat si Camera Deputatilor au adoptat hotarari privind o constatare, a fost cea a incetarii unor mandate de senator, respectiv de deputat care, evident, produce efecte juridice clare, neinterpretabile. Or, in speta, nu intelegem caracterul hotararii de constatare a rezultatului unui vot (care nu a fost intrunit potrivit prevederilor legale in vigoare), practic o simpla consemnare.

Teoretic, consemnarea rezultatului votului mentionat ar trebui sa produca efecte. In acest sens, constatam ca hotararea, astfel cum este redactata, e lipsita de decizia, fie ea de respingere ori admitere, privind cererea parchetului asupra careia Senatul avea libertatea sa se pronunte”, se mai arata in sesizarea catre Curtea Constitutionala.

Dupa trei zile de tergiversari, Senatul a redactat hotararea care constata faptul ca solicitarea DNA privind retinerea si arestarea lui Dan Sova este respinsa si a fost publicata, marti seara, in Monitorul Oficial  Liberalii anuntasera dinainte ca o vor contesta la Curtea Constitutionala, fiind o hotarare care se bazeaza pe articole de lege neconstitutionale. Mai mult, tot liberalii sustin ca procedura prin care s-a ajuns la acest act este una neregulamentara.

Articolul acestei hotarari prevede ca se "constata ca nu au fost intrunite conditiile cerute de art. 24 alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor si de art. 173 din Regulamentul Senatului, pentru a incuviinta retinerea si arestarea preventiva" a senatorului Dan Sova.

Citeste si Senatul a redactat hotararea in cazul lui Dan Sova. PNL: A fost o procedura eronata, facem contestatie la CCR Citeste si Augustin Zegrean despre hotararea Senatului in cazul Sova: "Constitutia spune ca deciziile Curtii sunt obligatorii de la data publicarii. Mai mult decat atat ce vreti sa va spun?" Citeste si CCR a publicat motivarea in cazul Sova. Cum a afectat justitia „omisiunea” Senatului de a publica hotararea dupa votul care l-a salvat pe senatorul PSD de arestare Citeste si Presedintele Curtii Constitutionale: Votul in cazul lui Dan Sova ar putea fi reluat


(143 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Hotararea in cazul lui Sova, contestata la CCR. Strategia liberalilor pentru reluarea votului: "Hotararea sfideaza legile si Constitutia" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62892198562622 seconds.