Marți, 28 Aprilie 2015 - 05:32 AM Aleg.RO: Restantele guvernului Ponta la ?semestrul european? conduc la amenzi usturatoare

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Alexandru Nazare 27 .04.2015

Publicarea recenta de catre Comisia Europeana a raportului de tara asupra starii economiei, alaturi de un bilant aprofundat (in-depth review) privind dezechilibrele economice, marcheaza un moment important in istoria economiei romanesti: initierea supravegherii macroeconomice permanente a Bruxelles-ului. Guvernul Romaniei ar trebui sa trateze proactiv acest instrument, nu sa il ignore.

Mecanismul de coordonare a politicilor economice aplicat tuturor statelor membre cu scopul atingerii obiectivelor de dezvoltare pe termen lung, asa cum sunt inscrise in programul Europa 2020, este intitulat ?Semestrul European? si a fost agreat in 2010 in cadrul ECOFIN (Consiliul ministrilor de finante din UE), fara prea mare entuziasm, ca orice alta cedare de suveranitate. Experienta nefericita a implementarii ?Pactului de stabilitate si crestere?, unanim deplansa, alaturi de adancirea crizei impunea o alta abordare. Imi amintesc si acum comentariile formulate in ECOFIN de catre marile state membre, indeosebi Germania si Franta, care se intrebau care vor fi scopul, limitele si competentele interventiilor europene in elaborarea politicilor bugetare nationale. De aceea, in cadrul ?Semestrului European? a fost introdus un nou mecanism de supraveghere, Procedura de Dezechilibru Macroeconomic - care  permite depistarea timpurie a dezechilibrelor macroeconomice care ar putea afecta un stat membru sau Uniunea, precum si corectarea acestor dezechilibre. Nu atat definitia e importanta, cat practica. Constatam deseori din partea UE o aplicare cel putin generoasa sau inovativa a procedurilor cand vine vorba de  noile state membre, de aceea, establishment-ul politic de la Bucuresti, indeosebi Guvernul, dar si Parlamentul, ar trebui sa ia in serios si sa se adapteze corespunzator noii politici a Bruxelles-ului.

Totusi, cat de relevant este acest mecanism pentru Romania? Daca judecam dupa publicitatea evenimentului n-ai spune ca e mai mult decat un alt document intre sutele produse de Comisie an de an. Pe cat de discret pe atat de important insa, pentru ca nu este strict o alta evaluare statistico-academica, ci un mecanism de alerta. Bruxelles-ul asadar nu se margineste doar sa sublinieze dezechilibrele, ci formuleaza recomandari specifice de tara si urmareste implementarea lor. Spre exemplu, fata de cele 8 recomandari  formulate de Consiliu in 2014 Romania are un progres limitat spre inexistent, dupa cum descrie pe larg anexa la raport. Acestea nu fac decat sa confirme un context exploziv in relatia cu creditorii internationali, dupa doua esecuri consecutive de incheiere a evaluarilor troicii FMI/Comisia Europeana/Banca Mondiala. Nota bene, aceasta este o premiera in istoria relatiilor Romaniei cu FMI. Acordul fiind tehnic deraiat, Comisia Europeana foloseste toate instrumentele din dotare sa marcheze momentul, asa se explica poate si recenta introducere a Romaniei in procedura de dezechilibru macroeconomic. Intr-adevar nu suntem singurii in aceasta situatie, si alte state membre sunt incadrate in procedura de dezechilibru, dar acestea gestioneaza situatia transparent si eficient si vor reusi mai usor sa evite amenzile Comisiei Europene.

Inutil incearca ministrul Teodorovici sa dreaga busuiocul declarand ca ?ministerul? si-ar dori un nou acord, atat timp cat oficialii FMI si CE sunt lamuriti ca Guvernul condus de Victor Ponta a facut tot ce i-a stat in putinta sa previna buna derulare a actualului acord. De retinut ca nici in 2013 Comisia Europeana nu a mai dorit un nou acord cu Romania, deoarece Guvernul Ponta nu convinsese ca vrea intr-adevar continuarea reformelor, ci ca, mai degraba, doreste folosste imaginea FMI si a Comisiei pentru validarea unor masuri economice indoielnice.

Modernizarea mecanismelor de supraveghere financiara europeana impune o reactie nationala articulata si nu jocuri ieftine fiscal-electorale. Pana la sfarsitul lunii aprilie trebuie sa raspundem recomandarilor CE prin masurile din Programul National de Reforma, care urmeaza a fi trimis la Bruxelles. Tocmai de aceea am lansat, printr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Camerei Deputatilor, o provocare pentru partidul de guvernamant sa organizeze anual, in Parlament, o dezbatere privind starea economiei romanesti, imediat dupa publicarea acestor rapoarte de tara, astfel incat intreaga clasa politica, alaturi de specialisti in domeniu, sa formuleze un raspuns coerent si asumat colectiv. Ca o paralela cu un mecanism deja cunoscut de publicul larg, nu isi imagina nimeni in 2006 ca un mecanism de ?verificare? cum era prezentat MCV-ul va atrage dupa sine blocarea accesului Romaniei in spatiul Schengen. Asadar, inadaptarea sau ignorarea acestor mecanisme atrage dupa sine consecinte greu de evaluat pe termen mediu si lung, iar clasa politica trebuie sa actioneze responsabil in intregul sau.

 

Alexandru Nazare este fost ministru al transporturilor din partea PD-L si actualmente deputat PNL.

 


(406 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Restantele guvernului Ponta la ?semestrul european? conduc la amenzi usturatoare | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67301082611084 seconds.