Joi, 14 Mai 2015 - 05:26 AM Aleg.RO: Ambasadorul britanic: Vrem sa fim siguri ca Parlamentul recunoaste importanta luptei anticoruptie

Publicat de: ---

AMOS News

"Am avut o intalnire foarte productiva, foarte roditoare, am vrut sa multumim si domnului Tariceanu si domnului Zgonea pentru oportunitatea de a avea aceasta intalnire si am subliniat importanta rolului Parlamentului, am subliniat importanta independentei si suveranitatii Parlamentului . Am discutat si despre aceasta perioada foarte importanta din Romania, toti am subliniat si am sprijinit rolul DNA si al organizatiilor anticoruptie din Romania, care joaca un rol foarte important, un rol cheie in tara aceasta", a declarat ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, dupa intrevederea cu presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, si cu presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

Brummell a precizat ca nu este rolul diplomatilor "de a sugera legi", dar au vrut sa se asigure ca in Parlament se intelege importanta luptei anticoruptie.

"Vrem sa fim siguri ca discutiile care au loc in ceea ce priveste statul de drept din Parlament sunt discutii care recunosc importanta luptei anticoruptie pentru dezvoltarea Romaniei si prosperitatea poporului roman", a spus ambasadorul britanic.

Intrevederea desfasurata la Senat a avut loc la solicitarea insarcinatului cu afaceri al SUA, Dean Thompson, la ea luand parte si Paul Brummell, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii, Mattheus van Bonzel, ambasadorul Regatului Tarilor de Jos, si Achim Troster, seful adjunct al misiunii Ambasadei Germaniei.

Initial, Dean Thompson a solicitat ca intrevederea sa aiba loc la resedinta ambasadorului SUA si la ea sa participe si copresedintii PNL Alina Gorghiu si Vasile Blaga.

Intalnirea a durat aproape doua ore. Dupa incheierea discutiilor, Tariceanu a facut declaratii, timp in care diplomatii au asteptat in Salonul Dimitrie Cantemir. Cei patru au iesit impreuna la declaratii, dar singurul care a vorbit a fost ambasadorul britanic.

Misiunile diplomatice au avut recent reactii in urma propunerilor de modificare a Codului penal si Codului de procedura penala facute in Parlament.

Ambasada SUA a precizat, in 6 mai, ca urmareste ingrijorarile generate de amendamentele propuse la Cp si Cpp, subliniind ca orice modificari trebuie analizate cu atentie de toate partile interesate, pentru a se asigura ca nu submineaza progresele recente obtinute in consolidarea statului de drept.

"Urmarim ingrijorarile generate de amendamentele propuse de Parlament la Codul Penal si Codul de Procedura Penala in aceasta saptamana. Orice modificari aduse acestor coduri trebuie analizate cu atentie si in mod transparent de toate partile interesate, pentru a se asigura ca aceste modificari nu submineaza progresele recente obtinute de Romania in consolidarea statului de drept si in lupta anticoruptie", a transmis Ambasada SUA.

"Asa cum am mai declarat, astfel de rezultate ar fi un semnal descurajator, mai ales pentru investitori. Transparenta, predictibilitatea si stabilitatea sunt factori esentiali pentru atragerea in Romania a investitorilor locali si internationali", a precizat misiunea diplomatica, la solicitarea MEDIAFAX.

Si Ambasada Marii Britanii a precizat, in 6 mai, ca urmareste indeaproape propunerile de modificare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala, subliniind ca Parlamentul trebuie sa sprijine institutiile sistemului judiciar si statul de drept.

"Urmarim indeaproape si am luat nota de preocuparile semnalate referitor la propunerile de modificare a Codului de Procedura Penala si a Codului Penal", a transmis Ambasada Marii Britanii.

"Asa cum recomanda raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare, Parlamentul trebuie sa sprijine institutiile sistemului judiciar si statul de drept", a precizat misiunea diplomatica.

Ambasada Germaniei la Bucuresti a precizat sprijina eforturile continue ale autoritatilor de urmarire penala din Romania in lupta impotriva coruptiei si urmareste "cu mare atentie" incercarile de asezare a activitatii eficiente a acestor institutii "pe un fundament modificat".

"Ambasada Republicii Federale Germania sprijina eforturile continue ale autoritatilor de urmarire penala ale Romaniei in lupta impotriva coruptiei. Acestea reprezinta expresia acelor angajamente asumate de Romania care se numara printre principiile fundamentale primordiale ale comunitatii europene de drept si de valori. Din acest considerent, acestora le revine o importanta deosebita si in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare al UE. Parlamentele nationale trebuie sa reprezinte un exemplu in ceea ce priveste protectia si mentinerea acestor fundamente", a precizat, vineri, la solicitarea MEDIAFAX, misiunea diplomatica, dupa propunerile de modificari la Codul Penal si Codul de Procedura Penala.

"In opinia noastra, este hotarator ca infractiunile sa poata fi combatute si sanctionate in mod eficient si ca activitatea institutiilor menite sa sprijine statul de drept sa se poata desfasura fara restrictii", se mai arata in raspunsul Ambasadei.

In acest context, Ambasada Germaniei la Bucuresti precizeaza ca urmareste "cu mare atentie incercarile de asezare a activitatii eficiente a autoritatilor romane de urmarire penala pe un fundament modificat". "Acestea pot avea si un impact nemijlocit asupra evaluarii Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare", a mai spus Ambasada germana.

Senatorii Cristiana Anghel (PC) si Ovidiu Dontu si Ioan Chelaru (PSD) au propus, in Comisia juridica, un amendament la Codul Penal si la cel de Procedura Penala, prin care "masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice", inlocuind sintagma "suspiciuni rezonabile". Luni, amendamentul a fost aprobat in plenul Senatului.

O alta propunere de modificare a Codului de Procedura Penala si a Codului Penal, care prevede ca masurile preventive pot fi dispuse doar daca exista "probe concrete din care rezulta dincolo de orice indoiala ca persoana a facut infractiunea", a fost initiata de un numar de noua deputati PSD- Gheorghe Bogdan, Marian Ghiveciu, Marius Manolache, Adrian Mocanu, Ciprian Nica, Florin Paslaru, Catalin Radulescu, Rodin Traicu, Eugen Uricec- si unul de la minoritati, Nicolae Paun. Proiectul se afla la Senat.


(331 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Ambasadorul britanic: Vrem sa fim siguri ca Parlamentul recunoaste importanta luptei anticoruptie | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57183408737183 seconds.