Vineri, 15 Mai 2015 - 04:59 AM Aleg.RO: "Nu am amenintat niciodata Guvernul Romaniei cu initierea de litigii internationale"

Publicat de: ---

Bursa      *  Compania austriaca spune, totusi, ca, daca nu vor fi excluse din noua legislatie prevederile care incalca tratate internationale si legea europeana in domeniul concurentei, orice investitor strain din domeniul forestier nu va avea alta solutie decat aceea de a se adresa justitiei
       Compania Holzindustrie Schweighofer sustine orice masura eficienta impotriva taierilor ilegale de lemn si care asigura un sistem de exploatare sustenabila a resursei forestiere in Romania, potrivit unei scrisori deschise adresata membrilor Consiliului Suprem de Aparare a Țarii .
     Oficialii austrieci sustin: "Salutam decizia presedintelui Klaus Iohannis de a implica in aceasta problema Consiliul Suprem de Aparare a Țarii, in calitatea sa de autoritate administrativa autonoma si independenta. O analiza obiectiva a situatiei actuale este esentiala pentru ca poate genera o serie de recomandari in conformitate cu legislatia internationala, bazate pe date si fapte corecte".
     Holzindustrie Schweighofer a trimis o scrisoare deschisa adresata fiecaruia dintre membrii CSAT pentru a le aduce la cunostinta obiectiile privind proiectul de lege de modificare a Codului Silvic.
     Conducerea "Holzindustrie Schweighofer" precizeaza ca, in forma sa initiala, aprobata de Parlamentului Romaniei, proiectul de lege de modificare a Codului Silvic ar putea duce la incalcarea mai multe acorduri comerciale si de investitii internationale, precum si a legislatiei europene in domeniul concurentei.
     In scrisoare se mentioneaza: "Scrisoarea deschisa explica faptul ca o abordare a problemei taierilor ilegale care nu include toate partile implicate, o limitare unilaterala a pietei forestiere sustinuta de un grup de interese, ar putea avea ca efect disparitia a mii de locuri de munca din Romania si ar putea pune in pericol investitii viitoare ale Holzindustrie Schweighofer dar si ale altor investitori potentiali. Mai mult, o legislatie care incalca legi si acorduri internationale ar putea decredibiliza Romania ca mediu competitiv pentru investitori din lumea intreaga.
     Holzindustrie Schweighofer nu a amenintat niciodata Guvernul Romaniei cu initierea de litigii internationale. In acelasi timp insa, compania Holzindustrie Schweighofer este gata sa-si apere dreptul sau de participant la viata economica a tarii si pe acela al partenerilor, angajatilor sai si al familiilor acestora.
     In cazul in care Guvernul Romaniei si in special Consiliul Suprem de Aparare a Țarii nu vor considera oportun sa convinga sau nu vor convinge Parlamentul de necesitatea excluderii din noua legislatie a prevederilor care incalca tratate internationale si legea europeana in domeniul concurentei, orice investitor strain din domeniul forestier nu va avea alta solutie decat aceea de a se adresa justitiei".
     Compania afirma ca este gata sa puna la dispozitia Consiliului Suprem de Aparare a Țarii informatii suplimentare in scopul sprijinirii acestuia in procesul de luare a unor decizii.
     La sfarsitul saptamanii trecute, in mai multe localitati au fost organizate proteste pe tema defrisarilor, iar presedintele Klaus Iohannis a decis ca subiectul sa fie discutat in urmatoarea sedinta a CSAT.
     Proiectul de modificare a Codului silvic, initiat in vara anului de 125 de parlamentari PSD si trimis inapoi la Parlament pentru reexaminare de Iohannis, a intrat in aceasta saptamana in dezbatere la comisiile Camerei Deputatilor, forul decizional, dupa ce Senatul l-a readoptat in aceeasi forma. Deputatii din comisiile juridica, de agricultura si mediu au respins insa cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului silvic.
     *  Iohannis cere SRI sa verifice declaratiile lui Ponta privitoare la relatiile dintre anumiti politicieni si procesatori de lemn
     Presedintele Klaus Iohannis a cerut, ieri dimineata, directorului SRI sa verifice de ce informatii beneficia premierul Ponta, despre o posibila intalnire a unor oameni din anturajul sau, cu procesatori de lemn, aratand ca declaratiile sunt foarte grave si, daca se dovedesc a nu fi adevarate, trebuie sa raspunda.
     Seful statului a reactionat, la Aeroportul Otopeni, la afirmatia premierului Ponta de miercuri seara, dintr-o emisiune TV, cand a spus ca "lideri din PNL au avut intalniri private si pe baza functiei publice ocupate anterior cu reprezentanti ai companiei austriace Holzindustrie Schweighofer pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformandu-l ulterior pe presedintele Klaus Iohannis" si ca "are informatii concrete legate de aceste intalniri, dar nu a dorit sa prezinte numele acelor liberali, spunand doar ca este convins ca institutiile statului monitorizeaza situatia si vor informa Consiliul Suprem de Aparare a Țarii (CSAT) in reuniunea care va analiza si problema Codului Silvic si care a fost programata pentru luna iunie".
     Seful statului a reactionat: "Mi se pare o declaratie foarte curioasa. Recunosc ca am luat act cu surprindere de aceasta declaratie. Afirma la televizor tanarul prim-ministru ca ar avea el informatii de la servicii cum ca oameni din anturajul meu s-ar fi intalnit cu diferiti reprezentanti ai unor procesatori de lemn, si lasa sa se inteleaga ca ar exista un fel de trafic de influenta la nivelul presedintelui".
     Klaus Iohannis a spus ca acest lucru este "surprinzator si fals", adaugand: "Am verificat la nivelul Administratiei Prezidentiale si nu a existat niciun fel de discutii, nici cu lobby-isti si nici macar cu fosti colegi din PNL, pe aceasta tema"
     Klaus Iohannis a anuntat ca a avut o discutie cu directorul SRI si l-a rugat foarte oficial sa analizeze cu maxima eficienta si seriozitate aceste afirmatii ale premierului.
     Presedintele a mai mentionat ca, atunci cand a retrimis Codul Silvic in Parlament, a existat un document pe care s-au bazat. "Este documentul care ne-a fost transmis, fara sa fie cerut, de catre Consiliul Concurentei, prin care ne-a atras atentia ca exista riscul de infringement pentru Romania, exista riscul sa nu fie conforma legea cu legislatia europeana", a explicat seful statului, citat de Mediafax.
     Victor Ponta a declarat, referitor la scrisoarea primita din partea Holzindustrie Schweighofer - in care, conform presei, este solicitata scoaterea pragului de 30% din Codul Silvic si este invocata posibilitatea actionarii in instanta a statului roman - ca amenintari din partea firmelor a mai primit in mandatul de prim-ministru, dar nu l-au impresionat. "Este anormal. Este un mijloc de presiune, dar nu e nici prima, nici ultima firma care-l foloseste", a spus Ponta. El a sustinut totodata ca reprezentantii companiei austriece i-au cerut o intrevedere, dar nu a acceptat.
     La remarca moderatorilor ca Presedintia a prezentat opinia Consiliului Concurentei, din care rezulta ca aceasta institutie a propus eliminarea pragului de 30% la comercializarea masei lemnoase, Ponta a raspuns: "Nu ati vazut ca oameni din conducerea Consiliului acum lucreaza la Schweighofer ?".
     El a adaugat, insa, imediat ca a lucrat foarte bine cu membrii Consiliului Concurentei, care este o institutie certificata de Uniunea Europeana, si ca nu vrea sa lanseze acuzatii fara probe concrete, precizand insa ca in cazul liderilor liberali care au avut intalniri cu firma austriaca se bazeaza pe lucruri concrete.
     *  Basescu: "Se strange latul cu jaful padurilor"
     Fostul presedinte Basescu sustine, intr-o postare pe Facebook, ca premierul Ponta "incearca sa arunce mortul peste gardul Cotrocenilor" in chestiunea padurilor, "profitand de faptul ca presedintele a fost suficient de inabil sa nu explice public motivul intoarcerii la Parlament a Codului Silvic".
     Basescu precizeaza: "Tata socru, fostul ministru al Agriculturii Ilie Sirbu, a patronat semnarea, in 2003, a unui contract pe zece ani cu austriecii de la Schweighofer. La semnarea contractului, seful corpului de control era actualul premier, VV Ponta. Actualul director general de la ROMSILVA, domnul Adam Craciunescu, protejat al lui tata socru, era secretar de stat, responsabil cu padurile in Ministerul Agriculturii atunci cand s-a semnat contractul cu austriecii. In 2013, cand contractul pe zece ani al austriecilor a expirat, VV Ponta era prim ministru, Adrian Craciunescu era director la ROMSILVA, iar tata socru devenise celebru samsar al codrilor si terenurilor agricole ale Romaniei. Niciunul nu a facut nimic pentru a pune frana lacomiei austriecilor".
     Fostul presedinte arata ca eventuale informatii de la servicii pe acest subiect ar fi trebuit sa ajunga simultan la premier si presedinte:
     "Mai mult, ticalosul plagiator si mincinos face aluzie la faptul ca, in sustinerile lui, are argumente primite de la servicii de informatii, lucru absolut imposibil fara informarea simultana a presedintelui, avand in vedere magnitudinea subiectului". 

     *  ASOCIAȚIA FORESTIERILOR DIN ROMÂNIA: Guvernul blocheaza o industrie de patru miliarde de euro, prin interzicerea exporturilor de lemn
     Dupa ce Guvernul a anuntat ca intentioneaza sa interzica, pe o perioada limitata, exporturile de orice fel de masa lemnoasa, Asociatia Forestierilor din Romania a reactionat, anuntand ca o asemenea masura ar produce un blocaj general, ceea ce va determina o scadere semnificativa a pretului lemnului pe picior, cu pierderi mari pentru detinatorii de paduri si cu afectarea grava pana la faliment a multor agenti economici.
     "In Romania se recolteaza anual cantitatea de aproximativ 19 milioane de metri cubi de masa lemnoasa volum brut. Douasprezece milioane de metri cubi se prelucreaza industrial, iar diferenta de sapte milioane de metri cubi este destinata incalzirii si altor utilizari", precizeaza presedintele asociatiei, Nicolae Țucunel, intr-un comunicat.
     Exportul de lemn brut (n. red. - de busteni) nu reprezinta decat 0,8 milioane de metri cubi. "Diferenta se prelucreaza in cherestea, furnir, panouri din lemn masiv si diferite tipuri de placi (PAL, MDF, Panel). Industria mobilei din Romania preia din aceste produse prin capacitatile existente la aceasta data cantitatea totala de 1,6 milioane metri cubi", se mai arata in documentul citat.
     Consumul intern nu este in masura sa utilizeze intreaga cantitate de produse de lemn rezultata in urma industrializarii, iar, in aceste conditii, valorificarea se face pe piete externe cu o crestere de peste 12 ori a valorii adaugate a lemnului - de la 125 de lei pretul mediu al unui metru cub de lemn pe picior la 1.600 de lei pret mediu al unui metrul cub de lemn industrializat.
     "Chiar daca face si importuri de lemn, Romania a fost intotdeauna un exportator net. Este de remarcat ca la aceasta data productia industriei lemnului din Romania se situeaza la cel mai inalt nivel istoric, atat ca valorificare a masei lemnoase, cat si sub aspectul productivitatii randamentelor si preturilor obtinute pe pietele noastre traditionale", mai arata presedintele ASFOR.
     In aceste conditii, intreruperea, fie sI temporara, a relatiilor comerciale dintre producatorii locali si partenerii externi ar produce un blocaj general la nivelul industriei lemnului, la inchiderea unui numar de 12.000 de agentI economici care activeaza in acest domeniu, precum si la trimiterea in somaj a 100.000 de angajatI de la nivelul acestei industrii. Cifra de afaceri generata de productia si industrializarea lemnului se ridica la 18 miliarde de lei (patru miliarde de euro). (O.V.)

   


(197 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"Nu am amenintat niciodata Guvernul Romaniei cu initierea de litigii internationale" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.69904589653015 seconds.