Luni, 25 Mai 2015 - 05:31 AM Aleg.RO: "Trebuie sa evaluam impactul asupra mediului in cazul taierilor rase de paduri"

Publicat de: ---

Bursa      *  Greenpeace: "Problema implementarii normelor si a controlului in domeniul padurilor este critica"
       Dupa adoptarea noului Cod Silvic, autoritatile noastre trebuie sa introduca studii de evaluare a impactului asupra mediului, in cazul taierilor rase, a constructiilor in padure si a taierii pe suprafete sub 10 hectare, sustine activistul George Epurescu, presedintele Asociatia "Romania fara ei" .
     Noul Cod Silvic a fost adoptat miercuri, in forma initiala, dupa ce plenul Camerei Deputatilor a respins cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis.
     George Epurescu ne-a declarat ca va propune, in perioada urmatoare, o serie de masuri pentru redactarea legislatiei subsecvente Codului Silvic, printre care a amintit controlul asupra taierilor arborilor din parcuri nationale si arii protejate, introducerea infractiunii de mediu, nu doar a contraventiei, precum si stabilirea clara a masurilor antimonopol.
     Domnia sa a subliniat necesitatea implementarii sistemului de urmarire a masei lemnoase (SUMAL), pentru "urmarirea arbore cu arbore in sistem online".
     Activistul considera ca autoritatile trebuie sa intareasca si sistemul de control silvic independent. Totodata, domnul Epurescu ne-a precizat: "Avem nevoie de instruirea politistilor pentru investigarea infractiunilor de mediu, de confiscarea mijloacelor de transport a lemnului taiat ilegal, precum si de reducerea cantitatilor de lemn taiat anual".
     Insa, activistul nu vede masuri imediate din partea autoritatilor pentru stoparea taierilor ilegale de paduri: "Imediat ce vor incepe discutiile (n.r. pentru redactarea legislatiei subsecvente), exista promisiunea ministrului mediului cu privire la cooptarea ONG-urilor din Coalitia pentru Mediu la redactarea legislatiei. Nu ne asteptam la introducerea unor masuri concrete, directe si rapide pentru stoparea taierilor ilegale din cauza ca banii astfel obtinuti merg la toate partidele parlamentare mari, tinand cont ca 2006 este an electoral si campaniile costa din ce in ce mai mult".
     George Epurescu a comentat declaratia lui Klaus Iohannis, potrivit careia nu exista nicio dovada ca s-a facut trafic de influenta pe tema Codului Silvic, dupa ce presedintele a fost acuzat de premierul Victor Ponta ca oameni din anturajul sau au avut intalniri cu reprezentanti ai firmelor procesatoare de lemn.
     "Iohannis nu poate spune ca nu exista indicii in sensul traficului de influenta, pentru ca acestea exista si sunt publice. In legislatia europeana si romaneasca aceste lucruri sunt fapte penale", ne-a spus George Epurescu.
      Epurescu: "Firmele procesatoare de lemn se vor regrupa imediat, dupa Codul Silvic"
     Domnia sa subliniaza ca, in urma adoptarii Coduli Silvic, orice firma procesatoare de lemn se va regrupa imediat, pentru ca "inca exista o mare resursa de bunastare, mai ales ca avem alegeri in 2016, iar padurile acopera o mare parte a banilor negri pentru partid".
     Activistul ne-a declarat ca firma austriaca Holzindustrie Schweighofer, acuzata ca a cumparat lemn taiat ilegal din tara noastra, va infiinta firme cu actionariat in offshore pe numele rudelor si prietenilor ca sa poata sparge activitatea in cote sub 30%, referindu-se la limitarea la maximum 30% a lemnului exploatat care putea reveni unei companii.
     George Epurescu ne-a explicat: "Nu trebuie sa ducem grija acestor firme, pentru ca ele sunt cele care au creat problemele in goana dupa profit, iar politicienii si-au luat partea lasand Romania prada lacomiei afaceristilor fara scrupule. Schweighofer nu va pleca din tara, chiar daca ii va mai scadea profitul".
     Reprezentantii organizatiei Greenpeace considera ca problema padurilor este una deosebit de complicata, partea cadrului legislativ fiind importanta, insa problema implementarii normelor si a controlului in domeniul padurilor este critica.
     Acestia ne-au declarat: "Activitatile noastre se vor concentra pe imbunatatirea programului "radarul padurilor", pentru a combate fenomenul taierilor ilegale. Au existat unele semnale cu privire la eficienta acestui sistem de verificare, prin serviciul 112, a legalitatii transporturilor de lemn, dar au fost semnalate si unele posibile modalitati de evitare a radarului. La nivel guvernamental pot fi facilitati unii pasi inainte privind transparenta si eficacitatea acestui sistem".
     Reprezentantii Greenpeace sustin ca vor urmari procesul de realizare a legislatiei secundare pentru implementarea Codului Silvic, in special pe teme precum problematica taierilor rase, a masurii antimonopol din industria de prelucrare a lemnului si a legislatiei conexe.   


(181 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"Trebuie sa evaluam impactul asupra mediului in cazul taierilor rase de paduri" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.70537090301514 seconds.