Marți, 26 Mai 2015 - 05:20 AM Aleg.RO: Inspectia Judiciara: Traian Basescu si Kelemen Hunor au afectat din nou independenta Justitiei

Publicat de: ---

Cotidianul

Inspectia Judiciara a constatat din nou ca fostul presedinte Traian Basescu si deputatul UDMR Kelemen Hunor au afectat independenta Justitiei, transmite AGERPRES .

Purtatorul de cuvant al IJ, Tamara Manea, a declarat luni, pentru AGERPRES, ca, in urma verificarilor efectuate, inspectorii au constatat ca, prin declaratiile facute, Traian Basescu si Kelemen Hunor au afectat prestigiul Justitiei si au adus atingere independentei sistemului judiciar.

Rapoartele Inspectiei Judiciare urmeaza sa fie analizate marti in sedinta Plenului CSM care va decide daca isi insuseste sau nu concluziile inspectorilor.

CSM a mai decis anterior ca, prin afirmatiile facute, cei doi au afectat independenta Justitiei.

În 30 aprilie, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara si Consiliul National al Audiovizualului cu privire la declaratii ale fostului presedinte Traian Basescu facute intr-o emisiune difuzata la un post tv.

Potrivit unui comunicat al CSM transmis la acea data AGERPRES, conducerea Consiliului a sesizat CNA cu privire la posibila incalcare de catre postul de televiziune B1 Tv a prevederilor Deciziei-cadru nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a continutului audiovizual.

"Ca urmare a mesajelor publice lansate de domnul Traian Basescu, fost presedinte al Romaniei, in cadrul emisiunii 'Ultimul Cuvant', difuzata de postul de televiziune B1 Tv cu incepere de la orele 22,00, in data de 29 aprilie, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii de verificari pentru a se stabili daca prin acestea s-a adus atingere independentei Justitiei, cu consecinta subminarii autoritatii acesteia", se arata in comunicatul CSM.

Traian Basescu a declarat la momentul respectiv ca "in momentul de fata Inspectia Judiciara si CSM au devenit o maciuca care se aplica in gura, direct, oricarui om care vrea sa exprime ceva despre justitie".

"O sa fiu foarte direct si pe intelesul tuturor: in momentul de fata, Inspectia Judiciara si CSM au devenit o maciuca care se aplica in gura, direct, oricarui om care vrea sa exprime ceva despre justitie. Nu va suparati, in spatele acestei agresivitati a Inspectiei Judiciare si a CSM se afla o mare de coruptie, si o sa va exemplific. Sunt lucruri pe care m-am abtinut sa le spun, am sustinut acest sistem al justitiei, am sustinut forta lui in raport cu politicienii, dar vreau sa clarificam niste lucruri: sistemul este departe de a fi unul perfect, asa cum incearca a fi prezentat de liderii justitiei (...). De ce credeti ca a fost nevoie de Legea 10 cu privire la restituirea de catre primari a proprietatilor: pentru ca politicul a constatat ca in instante cei care aveau dreptul la restituiri erau taraiti 10-12 ani si nu reuseau sa intre in posesia proprietatilor si s-a considerat ca o sansa in plus ar fi primarii. Eu am fost unul dintre primarii care au facut restituiri masive pe Legea 10, substituind de fapt justitia, care trebuia sa rezolve problema asta", a sustinut Basescu.

"Nu discutam de cei noi, neaparat, discutam in general de sistem. Eu nu-i acuz pe proaspetii procurori si judecatori ca sunt neaparat corupti, dar constatam, sunt niste realitati, da? Aceasta tanguire a justitiei, acest delay urias, aceasta nedreptate generata de justitie a facut sa apara smecherii cu drepturi litigioase, care au cumparat de la amaratii care au stat 10-12 ani taraiti prin procese (...) si au ajuns sa vanda pe nimic si au generat cumparatorii de drepturi litigioase. Eu sunt revoltat de abordarea macuica in gura oricui vorbeste despre justitie, noi suntem perfecti: nu, sunteti la fel de corupti ca administratia, domnilor din justitie. Voi ati intarziat procese care trebuia sa functioneze, ca nu v-am spus-o in mandat, v-am incurajat sa mergeti inainte, v-am protejat de influenta politicului, dar totul are o limita. Obraznicia are o limita. Nu imi spuneti mie, care stiu de ce s-a dat legea 10, stiu de ce s-a creat ANRP-ul (...). Justitia a facut progrese uriase, dar modul in care incearca de 6 luni sa se arate a fi Fecioara Maria este una din minciunile publice pe care incearca sa le instaleze in favoarea unei justitii discretionare, ori acest lucru este inacceptabil", a mai spus Basescu.

Ulterior, fostul presedinte Traian Basescu a scris pe Facebook ca pozitia exprimata miercuri de CSM in ceea ce il priveste l-a "revoltat", el mentionand totodata ca nu este "dusmanul justitiei, ci doar al fatarniciei exprimate prin liderii ei".


(176 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Inspectia Judiciara: Traian Basescu si Kelemen Hunor au afectat din nou independenta Justitiei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60484504699707 seconds.