Miercuri, 27 Mai 2015 - 05:10 AM Aleg.RO: Demonstratie de lupta in poligonul de la Cincu: Au participat 1.500 de militari cu tancuri, elicoptere sau avioane supersonice - FOTO

Publicat de: ---

Cotidianul

Demonstratia de lupta a durat doua ore, timp in care militarii au pus la punct strategii tactice, au folosit focuri de arme si lansatoare de rachete si au initiat atacuri terestre si aeriene .

La demonstratia militara a fost prezent ministrul Apararii, Mircea Dusa, care i-a invitat si pe senatorii si deputatii din cele doua comisii de aparare din Parlament, pentru ca acestia ”sa vada preocuparile conducerii armatei romane si ale ministerului pentru pregatirea militarilor romani“.

La finalul exercitiului, Mircea Dusa a trecut in revista exercitiile militare care se desfasoara in prezent in Romania, precizand ca nu este vorba despre o pregatire ”de lupta“, ci de un antrenament si de ”cresterea capacitatii operationale a armatei romane, a fortei de reactie a armatei in cooperare cu partenerii din statele Uniunii Europene si a NATO“.

”In aceste zile avem mai multe exercitii in comun cu partenerii nostri din NATO si UE. Un exercitiu se desfasoara in Poligonul Babadag unde participa peste 650 de militari din SUA, Romania si Bulgaria, pe Marea Neagra incepem maine (n.r. - miercuri) un exercitiu de pregatire in comun a fortelor navale, unde participa nave si militari din SUA si Bulgaria si, desigur fortele navale romane. In continuare, la Campia Turzii sunt in pregatire fortele aeriene SUA si Portugalia, impreuna cu militarii nostri. Militarii romani participa, de asemenea, la pregatiri in alte state europene si state NATO, de exemplu, acum avem in Germania peste 250 de militari romani care participa la un exercitiu“, a spus Dusa.

Ministrul Apararii a mentionat ca la exercitiul desfasurat in poligonul de la Cincu s-a folosit munitie adevarata.

”Este pentru al doilea an consecutiv cand executam trageri cu munitie reala cu fortele aeriene“, a spus el, adaugand ca munitia a fost ”destul de costisitoare“.

”Faptul ca in 2014 si 2015, Ministerul Apararii a avut un buget mai mare alocat apararii am avut resursele financiare pentru a organiza aceste exercitii de mare amploare. Munitia folosita de aviatie este costisitoare, va dau ca exemplu: o racheta trasa costa in jur de 180.000 de euro. Si am tras doua“, a precizat Mircea Dusa.

De asemenea, ministrul a anuntat ca la baza militara de la Campia Turzii urmeaza sa soseasca o alta escadrila de avioane F16 din SUA cu militari din Garda Nationala Alabama, iar in 17 iunie va incepe un exercitiu cu comandamentul de la Napoli.

Pe de alta parte, comandantii batalioanelor care au participat la exercitiul de la Cincu au spus ca acesta a fost un succes.

”A fost o buna ocazie de a face un schimb de experienta si ne ajuta sa ne ridicam nivelul de instruire individuala si colectiva. Pe timpul exercitiului am urmarit utilizarea in comun a tehnicilor si tacticilor NATO specifice operatiilor de mare intensitate in campul de lupta modern. Experienta pe care am dobandit-o prin participarile vanatorilor de munte in teatrele din Irak, Afganistan, exercitiile multinationale din tara si strainatate ne ajuta sa avem o comunicare foarte buna cu partenerii nostri“, a spus colonel Conduruta Ovidiu, comandantul Btalionului 21 Vanatori de Munte.

De asemenea, comandantii militarilor straini care au participat la exercitiu au spus ca le-a fost foarte usor sa lucreze cu camarazii lor romani, desi exista ceva diferente in ceea ce priveste tacticile si tehnicile de lupta.

”Nu a fost vorba de baietii nostri si baietii ceilalti. Am fost cu totii impreuna. Acest exercitiu de astazi a fost o alta demonstratie a angajamentului nostru comun de a intari alianta NATO, care este cea mai puternica alianta militara din intreaga lume“, a spus comandantul Batalionului 2 Striker/Regimentul 2 Cavalerie, locotenent colonel Johnson Theodore.

La randul sau, maiorul Lee Mark, comandantul companiei infanterie usoara din cadrul Regimentului Regal Canadian, a spus ca a fost ”o experienta minunata“ sa lucreze cu camarazii lor romani, americani si britanici.

”Cea mai buna parte a fost cea a relatiilor pe care ni le-am facut intre natiuni. Cea mai rea parte este ploaia de acum, deci, in general nu a fost deloc rau. Punctul forte al armatei romane este legatura dintre camarazi si marea ospitalitate pe care ne-au aratat-o“, a spus canadianul.

Exercitiul Sarmis 15 se desfasoara, in perioada 15 mai - 6 iunie, in garnizoana Brasov si la Centrul de Instruire pentru lupta al Fortelor Terestre din Cincu.


(197 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Demonstratie de lupta in poligonul de la Cincu: Au participat 1.500 de militari cu tancuri, elicoptere sau avioane supersonice - FOTO | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56906080245972 seconds.