Miercuri, 27 Mai 2015 - 05:10 AM Aleg.RO: CSM: Afirmatiile lui Kelemen Hunor au indus ideea ca a magistratii actioneaza la comanda politica

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

In sedinta de marti, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat ca afirmatiile publice ale lui Kelemen Hunor, membru al Parlamentului Romaniei si presedinte al Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania (UDMR), exprimate in 17 aprilie la Cluj-Napoca, in cadrul Congresului UDMR sunt de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau .

Potrivit raportului Inspectiei Judiciare, afirmatiile lui Kelemen Hunor referitoare la dosarele penale in care au fost implicati Marko Attila Gabor, fost deputat, si Nagy Zsolt, fost ministru, "in sensul ca masurile procesuale dispuse si hotararile judecatoresti pronuntate au fost nefondate si nelegale - inducand ideea ca magistratii au actionat in mod arbitrar, la comanda politica, cu incalcarea obligatiei de impartialitate, cauzele penale fiind solutionate prin condamnarea unor persoane nevinovate - sunt de natura a submina increderea publicului in impartialitatea si integritatea magistratilor in general si aduc atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau".

Potrivit inspectorilor judiciari, avand in vedere modul de exprimare, cadrul in care au fost lansate afirmatiile, calitatea lui Hunor - de reprezentant al puterii legislative si presedinte al unui partid politic - dar si preluarea afirmatiilor in presa interna si cea din Ungaria, declaratiile liderului UDMR au produs un impact negativ asupra sistemului judiciar si a credibilitatii autoritatii judecatoresti.

Mai mult, arata sursa citata, unele afirmatii au vizat dosare aflate in curs de solutionare, creandu-se astfel o presiune asupra magistratilor implicati in solutionarea acestora.

In acest context, plenul Consiliului a apreciat ca "afirmatiile negative cu privire la activitatea desfasurata de procurori si judecatori in instrumentarea si solutionarea unor cauze penale concrete, nu ar trebui emise in spatiul public, acestea incadrandu-se in situatia in care Curtea Europeana a Drepturilor Omului a afirmat constant ca se impune restrangerea libertatii de exprimare, in scopul de a asigura autoritatea si impartialitatea sistemului judiciar".

In 20 aprilie, judecatorul Horatius Dumbrava, membru al CSM, a sesizat Inspectia Judiciara cu privire la afirmatiile facute de presedintele UDMR, Kelemen Hunor, care a spus ca "persoanele care au aplicat cu buna credinta legea sunt pedepsite" si ca "Nagy Zsolt este nevinovat si a fost totusi incarcerat".

Dumbrava a cerut inspectorilor judiciari sa verifice posibila afectare a independentei justitiei ca urmare a declaratiilor politice facute de presedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania (UDMR), in data de 17 aprilie, in cadrul Congresului UDMR.

"Faptul ca unii lideri politici se simt si se declara solidari cu colegi de-ai lor nu constituie in sine o atingere pe care sa o aduca independentei justitiei si nici sentimentul ca aceiasi colegi ar fi nevinovati. (...) Lucrurile, insa, capata o alta dimensiune atunci cand afirmatiile in cauza sunt facute in mod constient public, la un eveniment de maxima audienta, cum a fost evenimentul politic ocazionat de congresul UDMR, la care au asistat practic aproape toti liderii politici din Romania, dar si lideri politici din Ungaria", arata judecatorul Horatius Dumbrava in sesizarea transmisa Inspectiei Judiciare.

Membrul CSM este de parere ca, dincolo de solidaritatea fata de unii colegi, opiniile pe care Hunor le-a avut cu privire la cauze particulare aflate pe rolul instantelor si care s-au soldat cu hotarari judecatoresti definitive sau care inca se afla pe rolul parchetelor din Romania, reprezinta "atacul indreptat impotriva statului de drept, a justitiei".

"Domnia sa afirma ca 'exista pericolul renationalizarii' in Romania, iar argumentul ca se incearca acest lucru este faptul ca un membru al partidului politic al carui lider este, desi a aplicat cu buna credinta legea, a fost condamnat si, acelasi membru - Marko Attila -, cercetat in alt dosar, este acuzat prin aplicarea unui 'principiu al culpabilitati colective', aluzia din urma fiind aceea ca ar fi cercetat penal in mod abuziv. Deplasarea, constructul logic periculos consta in tocmai concluzia exprimata de liderul politic: prin anchetele penale si condamnarea unui membru UDMR, Romania procedeaza la renationalizarea imobilelor apartinand confesiunilor maghiare", preciza Dumbrava in sesizarea transmisa IJ.

Kelemen Hunor a spus, la evenimentul mentionat, ca: "Am adoptat legi prin care am redobandit o parte considerabila a bunurilor care au apartinut comunitatii maghiare, de exemplu, padurile care au fost in proprietate colectiva si imobilele care au apartinut confesiunilor maghiare. Dar pericolul renationalizarii este mai mare ca oricand. Romania s-a angajat sa restituie in natura bunurile confiscate in timpul dictaturii comuniste, iar in cazurile in care acest lucru nu este posibil, sa ofere compensatii banesti echitabile. Insa, momentan, constatam ca persoanele care au aplicat cu buna credinta legea, sunt pedepsite, iar in cazul comisiilor de restituire se aplica principiul culpabilitatii colective. Sa fie clar, credem in continuare in nevinovatia lui MarkĂł Attila si suntem intru totul solidari cu el. Marko Attila si-a desfasurat activitatea ani la rand in interesul comunitatii maghiare".

In plus, Kelemen Hunor a precizat ca: "Nagy Zsolt este nevinovat si a fost totusi incarcerat. Trebuie sa fim solidari cu el si sa transformam justitia intr-o institutie care nu permite astfel de procese inechitabile. Te sustinem, Zsolt! Speram ca vei fi liber in curand. Daca nu vom fi capabili sa explicam acest lucru, nu vom fi capabili sa luptam pentru dreptatea noastra, iar aceasta situatie va conduce la o deceptie uriasa in randul alegatorilor careia ii vom cadea victima si noi. Trebuie sa spunem raspicat ca justitia trebuie sa functioneze, iar noi sprijinim stradania de a o face functionala. Dar respingem generalizarile si etichetarea. Vom fi intotdeauna solidari cu cei care au fost nedreptatiti. Statul de drept inseamna lipsa totala a arbitrarului"

In urma analizarii acestor afirmatii, inspectorii judiciari au stabilit ca Hunor a afectat independenta justitiei.

Acesta nu este primul raport intocmit de IJ cu privire la declaratiile publice ale liderului UDMR referitoare la condamnarile din dosarul privatizarilor strategice.

In februarie, inspectorii judiciari au stabilit ca, prin afirmatii similare, Kelemen Hunor a afectat independenta actului de justitiei. Concluziile acestui raport au fost insusite de plenul CSM.

Mai exact, Kelemen Hunor a spus ca fostul ministru Zsolt Nagy, condamnat in dosarul privatizarilor strategice, a fost nedreptatit si ca "trebuie sa fie foarte clar" ca acest caz nu este unul de coruptie si ca nu exista nicio dovada impotriva lui Zsolt Nagy.

"Mai exista cazul lui Nagy Zsolt, care a fost nedreptatit si condamnat la inchisoare. Libertatea inseamna altceva pentru Nagy Zsolt. Trebuie sa fie un lucru foarte clar: cazul lui nu este un caz de coruptie, nu exista nicio dovada impotriva sa, nu s-a privatizat nicio firma de stat pe vremea lui. Din stenogramele inregistrate cu ocazia convorbirilor purtate de alte persoane s-au tras concluzii cu privire la cazul lui si in baza acelor stenograme a fost condamnat Nagy Zsolt. El are nevoie de sprijnul nostru, de solidaritatea noastra. Cu siguranta nu va renunta la lupta pentru adevar, nici noi nu trebuie sa renuntam la lupta pentru adevar", spunea Kelemen Hunor.

Fostii ministri Codrut Seres si Zsolt Nagy au fost incarcerati in 27 ianuarie, dupa ce au fost condamnati definitiv de instanta suprema la patru ani si opt luni, respectiv patru ani de inchisoare, in dosarul privatizarilor strategice, alaturi de alte persoane.

Citeste si PNL doreste ca defrisarile ilegale sa fie considerate amenintari la SIGURANTA NATIONALA Citeste si Dosarul de coruptie al lui Horia Georgescu, fostul sef al ANI, a fost mutat la o alta instanta Citeste si Peste 3.000 de angajati din administratie publica vor participa la un miting in fata Guvernului


(160 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

CSM: Afirmatiile lui Kelemen Hunor au indus ideea ca a magistratii actioneaza la comanda politica | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66840004920959 seconds.