Joi, 28 Mai 2015 - 05:39 AM Aleg.RO: Batalia pentru aurul de la Rosia Montana a intrat in prelungiri

Publicat de: ---

Cotidianul

Una din cele mai importante audieri in fata Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru avizarea Proiectului de lege privind unele masuri aferente exploatarii minelor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania (Comisiei, pe scurt) (infiintata de catre Parlamentul Romaniei la 17 septembrie 2013, avand 19 membri) a fost cea a domnului Stefan Marincea, director general la acea vreme al Institutului Geologic al Romaniei (IGR), audiere de circa trei ore jumatate, care a avut loc in sedinta Comisiei din 8 octombrie 2013 .

Documentele Comisiei, inclusiv stenogramele audierilor, au fost prezentate atunci pe site-ul: www.comisiarosiamontana.ro, site care, inexplicabil - sau poate explicabil? - nu mai este activ astazi. De aceea, vom prezenta in Anexa STENOGRAMA de 122 de pagini a sedintei Comisiei din 8 octombrie 2013, pe care din fericire am salvat-o.

Se mai gaseste inca Raportul final al Comisiei, publicat la 11 noiembrie 2013 (a se vedea de exemplu Raportul Comisiei parlamentare "Rosia Montana" din cotidianul.ro).

Printre numeroasele argumente aduse de domnul Marincea impotriva proiectului minier al companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) in fata Comisiei - dar si in fata Comisiei de Analiza Tehnica (CAT) a ministerului Mediului - a fost si acela ca pe Valea Corna, unde ar fi amplasat iazul de decantare a slamului cianurat (de 363 ha) din proiectul RMGC, exista mai multe falii - in contradictoriu cu afirmatia publica a RMGC cum ca “nu exista falii, fisuri sau alte anomalii care ar putea determina sau facilita aparitia unor infiltratii sau ar afecta stabilitatea barajului iazului de decantare“. Mai mult, domnul Marincea a afirmat in Comisie ca RMGC a falsificat o harta cumparata de la IGR, stergand faliile ce apareau pe harta, si ca fosta conducere a IGR a dat abuziv un aviz pozitiv pentru proiectul RMGC. Amintim ca IGR are, de la infiintare, din 1906, monopolul cartografiei geologice pe teritoriul national.

Audierea domnului Marincea din partea IGR a fost poate chiar cea mai importanta audiere a Comisiei, deoarece, asa cum a subliniat domnul deputat Attila Korodi (Stenograma, pag. 106): ”prin prezentarea facuta de Institutul Geolog Roman, este desfiintat proiectul tehnic. De ce? Pentru ca un element critic al acestui proiect este iazul de decantare. Este critic, pentru ca reprezinta cel mai mare risc al intregului proiect din punct de vedere al protectiei mediului si al sustinerii proiectului”.

Asa cum a fost retinut succint in Raportul final al Comisiei: “Exista suspiciunea modificarii unor inscrisuri oficiale. Stefan Marincea, directorul Institutului Geologic Roman de la acel moment, sustine ca in una din hartile prezentate de compania RMGC unele falii aflate in perimetrul RM au fost sterse. Acesta a afirmat de asemenea ca avizul pozitiv dat de Institut este un abuz al fostului director”.

Este unul din motivele pentru care, printre concluziile Raportului final al Comisiei, se precizeaza: “Comisia atrage atentia asupra unor posibile incalcari ale legislatiei in vigoare pe parcursul derularii proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana. De aceea, Comisia va inainta prezentul raport autoritatilor competente cu scopul asigurarii legalitatii integrale a proiectului Rosia Montana si investigarii, acolo unde este cazul, a faptelor presupus ilegale....În urma finalizarii dezbaterilor, membrii Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru avizarea Proiectului de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania au hotarat respingerea proiectului de lege supus examinarii”.

Amintim ca Raportul final al Comisiei a fost votat favorabil de 17 din cei 19 membri ai Comisiei, cu 2 abtineri, ca Proiectul de Lege in discutie a fost respins de catre Senat pe 19 noiembrie 2013, si ca modificarile propuse la Legea minelor nr. 85/2003 au fost respinse de Parlament, pe 2 decembrie 2013 de catre Senat si pe 10 decembrie 2013 de catre Camera Deputatilor.

Ne-am fi asteptat, dupa toate acestea, ca “autoritatile competente” sa ia masuri si proiectul RMGC sa fie respins.

Si au luat masuri, dar nu cele asteptate de noi toti: directorul general Marincea a fost destituit de statul roman (Ministerul Educatiei) la 3 zile de la audierea sa, iar RMGC (deci statul roman 19,31%, prin Minvest RM) l-a dat in judecata, la 12 noiembrie 2013, “pentru defaimare, ca raspuns la acuzatiile complet nefondate facute in fata Comisiei speciale privitor la falsificarea unor harti ale bazinului Vaii Corna”, dupa cum mentioneaza Gabriel Resources (actionarul majoritar al RMGC) in documentul Annual Results and Fourth Quarter Report, 12 March 2014, la pag.7/9:

“On November 12, 2013, RMGC initiated a defamation suit against the former director general of the Romanian Institute of Geology (IGR), Mr. Stefan Marincea, in response to the completely ungrounded accusations made by Mr. Marincea before the special Committee concerning the falsification of certain maps relating to the Corna Valley basin."

În Dosarul nr. 44393/299/2013, deschis la Judecatoria SECTORULUI 1, RMGC (reprezentat de S.C.A. TUCA ZBARCEA & ASOCIATII) cere “daune morale” de un leu domnului Marincea. Prin Hotararea numarul 9790/2014 din data de 04.06.2014, completul de judecata “Respinge actiunea ca neintemeiata. Cu apel in termen de 30 zile de la comunicare”.

Apelul a fost depus la 09.12. 2014 la Tribunalul Bucuresti si, prin Hotararea numarul 1654/2015 din data de 14.05.2015, completul de judecata “Respinge apelul ca nefondat. Definitiva”.

Dupa cum spune domnul Marincea: „Probele aflate deja la dosar, carora pot sa le mai adaug numeroase materiale publicate, dovedesc ca cele afirmate de mine cu privire la faptul ca reclamanta a utilizat harti de pe care au fost sterse sau pe care nu au fost figurate aceste falii sunt in mod evident adevarate, ele reprezinta adevaruri stiintifice, probate faptic cu inscrisuri, si nu le puteam evita sau ascunde”.

“Probabil ca vor declara recurs la ÎCCJ, dar acolo au sanse mici (se judeca cu complet de 3 judecatori).” "Pana atunci, institutia mea este victima unui «experiment de tip Pitesti», in cadrul caruia sunt promovati cei coruptibili si imorali (orice padure are uscaturi), iar ceilalti sunt amenintati si hartuiti. Cine o fi oare in spatele unui asemenea experiment?"

Între timp, conform comunicatelor de presa ale companiei Gabriel Resources, la Ministerul Mediului, in anul 2014 au avut loc doua intalniri ale CAT (2 aprilie si 24 iulie 2014), iar in acest an, 2015, a avut loc o intalnire a CAT, pe 27 aprilie 2015, intalniri la care au participat noii directori generali ai IGR, la care nu s-au luat decizii. Conform documentului, pag. 4, la intalnirea CAT din 24 iulie 2014, ca si in cea din 27 aprilie 2014, Ministerul Mediului a cerut RMGC-ului sa aduca un studiu suplimentar (“Supplementary Study”) referitor la impermeabilitatea teritoriului de sub proiectatul iaz de decantare, ceea ce RMGC nu a acceptat, spunand ca “nu este necesar” si in plus “contravine procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, asa cum este aceasta reglementata prin lege”.

Sa remarcam ca pe site-ul Ministerului Mediului nu sunt mentionate aceste ultime intalniri ale CAT!

Sa mai remarcam ca domnul Stefan Marincea, destituit si tarat prin tribunale de statul roman in primul rand, este un specialist de talie internationala. Dupa cum reiese din diferite documente publice, lucreaza la IGR de 34 de ani. Este „inginer geolog si geofizician”, absolvent ca sef de promotie (cu media 10!) al Facultatii de Geologie si Geofizica a Universitatii din Bucuresti. Este doctor in mineralogie al Universitatii din Bucuresti, dar si doctor in Génie des Procédés à École Nationale Supérieure des Mines de Saint-Étienne si Institut National Polytechnique de Grenoble (Franta) (diploma obtinuta in 1998 cu calificativul maxim [très honorable avec les felicitations du Jury]). Este si manager, are si o diploma in management. Doua, de fapt. Una in Franta si una in Romania. Este evaluator INTAS (din anul 2000), ERA-NET (din anul 2008), International Union for Conservation of Nature - International Union of Geological Sciences (din anul 2009). Este cercetator stiintific gradul I din anul 2002 si incepand din anul 2004 este colaborator onorific al Universitatii din Liège (Belgia) prin ordine anuale ale rectorului acestei universitati de prestigiu. A fost director general al IGR din februarie 2006 pana la 3 iunie 2011, cand a fost destituit, ilegal; a fost repus in functie la 18 octombrie 2012 si destituit din nou, ilegal, in octombrie 2013.

„Daca mi-am facut meseria cu devotament, fiind inca activ, trebuie sa suport represalii din partea coruptilor si a sponsorilor lor, inclusiv pe plan profesional (imi intarzie cat pot banii pe proiecte, au incercat sa ma impiedice sa particip la manifestari etc.) Pana ma judec cu «prietenii anonimi» si pana ce presa sau Parchetul isi fac datoria, voi fi probabil pensionar. Poporul nostru pare sa vrea sa distruga tot ceea ce reprezinta resursa, entitate strategica nationala si sa-si goneasca toate valorile.”

Iata ce patimeste un specialist in Romania daca iubeste adevarul si daca nu este coruptibil! Ce-i de facut? O minima reactie este cred solidarizarea cu el, sa simta ca nu este singur, ca sa reziste!

Anexa (Stenograma audierilor din 8 octombrie 2013)


(530 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Batalia pentru aurul de la Rosia Montana a intrat in prelungiri | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.3697729110718 seconds.