Joi, 28 Mai 2015 - 05:39 AM Aleg.RO: Legea privind acordarea titlului de erou national lui Avram Iancu, adoptata de Senat

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Plenul Senatului a aprobat, in forma in care a fost trimisa la promulgare, "Legea pentru conferirea titlului de «Erou al Natiunii Romane» lui Avram Iancu, pentru viata inchinata si jertfita spre propasirea neamului romanesc", cu 43 de voturi "pentru", 8 ”impotriva” si 11 abtineri .

Totodata, senatorii au respins raportul Comisiei de cultura, care a propus respingerea legii si aprobareaa obiectiilor transmise de presedinte.

Legea prevede ca "pentru cinstirea in mod deosebit a memoriei lui Avram Iancu (1824-1872), considerat cel mai mare erou national al romanilor din Transilvania, cu merite exceptionale in afirmarea identitatii si a drepturilor nationale pe teritoriul stramosesc, se confera fostului conducator al revolutiei romane 1848-1849 din Transilvania titlul de «Erou al Natiunii Romane»".

"Traiesc o mare dezamagire astazi ca sa vad ca, de fiecare data atunci cand apare o problema, Senatul e aproape de fiecare data primul care cedeaza. Mi se pare ca nu e in atributiile noastre sa ne cedam din prerogative. Eu nu cred, cu toata raspunderea, ca Parlamentul Romaniei nu are dreptul sa declare un erou al natiunii erou national. Orice argument ati aduce, nu cred ca Parlamentul Romaniei nu are acest drept. E hotararea dvs, dar as vrea sa va aduc aminte ca nu facem nimic pentru eroii neamului, nu facem nimic ca sa-i cinstim (...) De fiecare data cand au aparut propuneri legislative fie sa ne onoram portul national, fie sa cinstim o personalitate, de fiecare data de obicei se aduce argument ca sa nu cream un precedent, ca or sa vina si alte regiuni, or sa vina si oltenii, or sa vina si moldovenii, or sa propuna si alti eroi nationali. Si care este problema, stimati colegi, ca o sa avem mai multi eroi nationali? E bine ca nu avem niciunul?", a declarat senatorul PNL Mariana Campeanu, in timpul dezbaterilor.

La randul sau, senatorul PC Cristiana Anghel a spus ca ”presedintele are puterea sa medalieze pe cine vrea dumnealui”.

"Presedintele are puterea sa medalieze pe cine vrea dumnealui, ca e bun, ca e rau, ca e roman, ca e cinstit, ca e corect, ca e anchetat penal, cum citeam zilele trecute, nu conteaza, dumnealui poate sa faca ce vrea. De ce sa cedam dreptul acesta al nostru? Avem mai multi Avram Iancu? Ce reprezinta Avram Iancu pentru noi? Doar pentru faptul ca domnul presedinte si-a permis sa faca lucrul acesta? (...) Eu zic sa nu cedam si sa votam asa cum am votat si prima data", a afirmat Cristiana Anghel.

Senatorul PSD Ilie Sarbu a criticat faptul ca cei doi initiatori ai proiectului de lege nu se afla in sala pentru a sustine in continuare legea, precizand, pe de alta parte, ca Avram Iancu este erou national "in constiinta neamului si fara prevederile astea si va ramane".

Presedintele Comisiei de Cultura, Georgica Severin, a precizat ca "eroii sunt dati de constiinta nationala, ei nu se fac prin lege". "Ar insemna ca toti cei care nu sunt legiferati nu sunt eroi. Ar insemna ca Tudor Vladimirescu, Gheorghe Doja, Nicolae Balcescu si cine mai vreti dvs nu este erou (...) Ideea ca noi senatorii ne asumam calitatea de a-l declara erou pe Avram Iancu inseamna ca noi suntem cei care dam adeverinte de eroi", a spus Severin.

Senatul este prima camera sesizata, urmand ca legea sa fie trimisa la Camera Deputatilor, care este for decizional.

In 18 martie, presedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra legii pentru conferirea titlului de "Erou al Natiunii Romane" lui Avram Iancu, opinand ca procedura este necesara pentru realizarea intr-o modalitate adecvata tehnic-legislativ a intentiei avute in vedere de legiuitor.

Potrivit unui comunicat de presa din 19 martie, presedintele Klaus Iohannis sustine initiativa de cinstire a memoriei lui Avram Iancu prin conferirea titlului de erou national si considera ideea ca fiind foarte buna.

"Pentru ca legea sa poata fi insa promulgata este nevoie ca textul ei sa respecte anumite cerinte si criterii de natura procedurala si de tehnica legislativa", preciza Administratia Prezidentiala.

Presedintele a aratat, in cererea de reexaminare trimisa Parlamentului, ca o reglementare in scopul cinstirii memoriei si in semn de gratitudine pentru cei care au contribuit la afirmarea identitatii si a drepturilor nationale poate fi adoptata de catre Parlament, insa aceasta impune o abordare diferita sub aspect tehnic-legislativ, care sa aiba in vedere rolul Parlamentului in ansamblul autoritatilor publice, dar si locul legii, ca act al Parlamentului, in sistemul juridic roman.

"In acest sens, consideram ca, pentru a-i onora pe cei care au contribuit la afirmarea valorilor nationale, Parlamentul este in drept sa instituie, cu caracter normativ, prin lege, titlul de «Erou al Natiunii Romane», stabilind totodata si procedura de acordare a acestuia, precum si modalitatea de atestare a acordarii titlului (brevet sau placheta, care sa aiba caracter de insemn). De asemenea, prin lege, Parlamentul ar putea reglementa atributia celor doua Camere de a face propuneri, prin hotarare, cu privire la personalitatile carora ar urma sa li se confere, in concret, acest titlu", se mai arata in cererea de reexaminare.

Seful statului mentiona, totodata, ca, fata de continutul normativ al articolului unic al Legii pentru conferirea titlului de «Erou al Natiunii Romane» lui Avram Iancu, pentru viata inchinata si jertfita spre propasirea neamului romanesc, potrivit caruia acest titlu se confera prin efectul legii, urmeaza sa fie avuta in vedere si incidenta dispozitiilor Art. 94 lit. a) coroborate cu cele ale Art. 100 din Constitutia Romaniei republicata, care stipuleaza prerogativa exclusiva a Presedintelui Romaniei de a conferi titluri de onoare, prin decret contrasemnat de catre Prim-ministru, si nu Parlamentului, prin lege.

Initial, Camera Deputatilor a adoptat, in 25 februarie, in calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede conferirea titlului de Erou al Natiunii Romane lui Avram Iancu pentru viata inchinata si jertfita spre propasirea neamului romanesc.

Proiectul a fost initiat de senatorii PNL Crin Antonescu si Theodor Athanasiu.

Citeste si Avram Iancu devine, prin lege, „cel mai mare erou national al romanilor din Transilvania”. Reactia sibianului Klaus Iohannis Citeste si Alarma falsa cu bomba la Aeroportul ”Avram Iancu” din Cluj. Traficul aerian nu a fost perturbat Citeste si Dupa ce l-au „spanzurat” pe Avram Iancu, EXTREMISTII MAGHIARI aduc o noua ofensa simbolurilor romanilor: ce a aparut azi la Targu Secuiesc


(398 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Legea privind acordarea titlului de erou national lui Avram Iancu, adoptata de Senat | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.75121998786926 seconds.