Vineri, 29 Mai 2015 - 05:20 AM Aleg.RO: Interzicerea sucurilor acidulate la scoala si la gradinita. Proiectul a fost amanat in Senat

Publicat de: ---

Gândul

Absenta senatorilor de la munca a lasat in asteptare un proiect de lege important . Acela despre interzicerea sucurilor acidulate la scoala si la gradinita. Textul prevede, intre altele, ca magazinele din toata tara, care le vand copiilor sub 16 ani astfel de bauturi, vor fi amendate cu pana la 10.000 de lei. Este doar una dintre restrictiile prevazute in proiectul de lege care asteapta sa fie dezbatut in Senat. Deputatii vor avea insa ultimul cuvant.

Un deputat PSD a propus legea dupa ce copiii sai au ajuns la spital: bausera sucuri care contineau cofeina, pe care si le cumparasera singuri. Ninel Peia a aflat apoi de la medici cat de periculoase pot fi bauturile cu multe chimicale.

Initiatorul are si alte argumente: sucurile bogate in cofeina sunt asociate cu ADHD, tulburari de somn si de concentrare, hipertensiune, boli renale si de oase. Acidul ataca dintii. In plus, sucurile acidulate ingrasa, iar obezitatea duce la diabet.

Cele mai multe produse de la chioscurile scolare dauneaza siluetei. Sunt la vanzare, desi nu mai sunt permise in scoli din 2008. N-am gasit bauturile carbogazoase interzise deja.

Elevii de la acest liceu din capitala nu pot cumpara sucuri acidulate la chioscul din scoala, dar se pot aproviziona usor la minimarket-ul aflat la cativa pasi. Daca propunerea discutata in Parlament va deveni lege, la mai putin de 200 de metri fata de unitatile de invatamant va fi strict interzisa vanzarea de bauturi carbogazoase, cu exceptia apei minerale, a transmis corespondentul TVR Diana Brancus.

Vanzarea acestor sucuri catre minori sub 16 ani ar fi interzisa in toata tara. Plus ca nimeni nu ar mai avea voie sa bea asa ceva la scoala.

Politia locala ar urma sa aplice amenzi si de 10.000 de lei.

Potrivit proiectului, producatorii vor fi obligati sa scrie pe etichete ce efecte au sucurile acidulate asupra sanatatii.


(408 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Interzicerea sucurilor acidulate la scoala si la gradinita. Proiectul a fost amanat in Senat | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65561103820801 seconds.