Luni, 15 Iunie 2015 - 05:35 AM Aleg.RO: Cat de expusa este economia la furtuna din zona politica

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Iulian Anghel 15 .06.2015 Situatia economiei si stabilitatea tarii sunt argumentele ultime folosite de oamenii politici ? si de cei care sustin statusquo-ul si de cei care pretind schimbarea - in ultimele dispute provocate de punerea sub urmarire penala a premierului Victor Ponta. Cat de fragila este economia si cat de vulnerabila la socul politic ? aceasta este o discutie care intervine periodic in Romania si nu mereu raspunsul este acelasi.

Premierul Victor Ponta, impotriva caruia DNA a inceput urmarirea penala, sustine ca nu demisioneaza cum i-a cerut presedintele Klaus Iohannis si opozitia, pe motiv ca un astfel de gest ar arunca tara in criza politica cu consecinte grave pentru sansele ei de consolidare economica. Opozitia pretinde, dimpotriva, ca doar plecarea sa poate pune tara pe un fagas firesc, avand in vedere ca nu poti disocia actiunea politica de conduita morala a initiatorilor ei si nu poti reprezenta statul in relatiile externe avand probleme cu justitia. Nu prea mai are importanta, ar fi o a treia opinie, ?strainii? s-au obisnuit cu situatia fluida de aici, dupa cum sugereaza Bogdan Olteanu, fost om politic, fost presedinte al Camerei Deputatilor, acum viceguvernator al BNR.

Economia a crescut in mod neasteptat in T1 2015 cu 4,3%, potentand asteptarile ca, la finele anului, Romania va inregistra o crestere de peste 4% atat de necesara relansarii economice de lunga durata, care sa reduca decalajul care o desparte de economiile occidentale.

Este aceasta crestere urmare a unor decizii sau actiuni guvernamentale?

Daca cifra de afaceri in comertul cu amanuntul (care reflecta avansul consumului populatiei) a crescut cu 4% (an/an) in primele patru luni, intr-o masura acest lucru poate fi pus pe seama scaderii CAS cu cinci puncte care a lasat in T1 in buzunarul companiilor, deci in economie, 911 mil. lei, dar si a majorarii salariului minim care a crescut usor venitul disponibil al celor mai saraci, deci mai predispusi spre consumul imediat. In aceeasi vreme insa, investitiile din buget au scazut chiar cu mai mult decat banii lasati in economie prin reducerea CAS. Cheltuielile de capital au scazut in aprilie, an/an, cu 30%, adica un minus de 944 mld. lei, ceea ce inseamna comenzi in economie reduse cu aceeasi suma.

Investitiile au inceput sa creasca si ele dupa trei ani de declin consecutiv, inregistrand un avans de 8,5% in T1. Insa cresterea nu se inregistreaza ?la stat?, ci in sectorul privat, pentru ca investitiile totale ale statului (cheltuielile de capital si din alte surse) au scazut cu 10% in T1. Constructiile, altadata unul dintre motoarele cresterii economice, dau semne ca-si revin si au crescut cu 10% la patru luni. Constructiile ingineresti (lucrarile de infrastructura in care sunt implicati banii bugetului sau ai UE) cresc si ele, dar sub ritmul general si, oricum, vin de foarte jos, avand in vedere ca anul trecut s-au prabusit cu un sfert. Reducerea TVA la alimente este abia de data recenta, iar reducerea generala a taxei pe valoarea adaugata ar urma sa se petreaca abia din 2016, prin urmare aceste masuri nu au avut vreo influenta asupra economiei in prima parte din an.

Daca cineva ar privi lucrurile prin prisma datelor de mai sus, ar putea spune ca, de fapt, cresterea economica vine doar din zona privata, fara implicarea statului. Asadar, ceea ce fac ei acolo este treaba lor, ?politica s-a rupt de economie?!

In anii de boom economic, oamenii de afaceri judecau ca situatia de pe scena politica sau evenimentele ciclice precum alegerile nu mai au importanta pentru business pentru ca ?businessul s-a rupt de politica?.

A fost nevoie de o criza grava peste care s-au suprapus greseli de politica ce puteau fi evitate pentru ca responsabilii din zona de business sa realizeze ca, totusi, politica nu trebuie dispretuita si, daca nu este iubita trebuie macar supravegheata, cel putin pentru motivul ca, de capul ei, ar putea face mai mult rau decat bine.

Freamatul de acum de pe scena politica nu se vede in piete. Moneda este stabila (este adevarat ca leul s-a depreciat cu 0,7% de la debutul ultimei dispute politice), nu exista o ?fuga? a capitalului. Economia creste si va continua sa creasca, dupa cum arata datele din teren si nu poate fi puse in pericol de o criza politica. Dar framantarile politice au adus in trecut prejudicii grave mediului economic. O criza politica si o lupta pentru putere elimina, in primul rand, ?prudenta?. Lipsa de prudenta a oamenilor politici in tratatea subiectelor cu influenta asupra economiei (majorarea salariilor in 2008, cresterea pensiilor etc., fara o analiza de impact) a facut mult mai dificila trecerea prin criza din 2009 ? 2010. Si totul s-a petrecut pentru ca ei au vrut sa-si consolideze pozitiile politice.

Mediul de business trebuie sa atraga atentia mediului politic sa nu foloseasca parghiile de decizie economica de care dispun pentru a-si maximiza sansele in luptele care vor urma.


(288 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Cat de expusa este economia la furtuna din zona politica | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64559292793274 seconds.