Vineri, 03 Iulie 2015 - 05:40 AM Aleg.RO: Proiectul care vizeaza interzicerea publicitatii la medicamente la radio-TV, avizat negativ de CNA

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

CNA a analizat, joi, o adresa primita de la Guvernul Romaniei - Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul referitoare la propunerea legislativa de modificare a Legii publicitatii, in sensul interzicerii reclamelor pentru medicamente si tratamente medicale la televizune si radio .

Consiliul a decis cu unanimitatea voturilor membrilor prezenti la sedinta de joi (Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea) sa avizeze negativ acest proiect.

Avizul Consiliului National al Audiovizualului este consultativ.

Potrivit CNA, acest proiect nu tine seama de mai multe aspecte din directivele europene, pe care Romania, ca stat membru al Uniunii Europene, si-a asumat obligatia sa le transpuna in legislatia interna.

"Daca tot vor sa se ocupe de medicamente, macar sa se ocupe de suplimente alimentare", a spus membrul CNA Monica Gubernat, cea care a condus sedinta de joi a Consiliului.

CNA a primit pe acest subiect si un punct de vedere al Asociatiei Romane de Comunicatii Audiovizuale, care reuneste principalele televiziuni si radiouri din Romania. Potrivit asociatiei, acest proiect de lege este o limitare atat a dreptului la informatie al publicului, cat si a libertatii comertului.

Senatorul UDMR Vegh Alexandru a propus, intr-o initiativa legislativa, sa se interzica publicitatea explicita pentru produsele medicamentoase in programele radio-TV, dar si interzicerea reclamelor pentru farmacii care induce ideea ca acestea ar fi un model pentru alte farmacii, dupa cum agentia MEDIAFAX a relatat pe 14 iunie.

Poiectul prevede ca se interzice publicitatea explicita pentru produsele medicamentoase in cadrul programelor de televiziune si radiodifuziune.

Publicitatea pentru alte modalitati decat cea explicita este permisa numai pentru produsele medicamentoase care se elibereaza fara prescriptie medicala, pentru care materialele publicitare vor fi aprobate de Agentia Nationala a Medicamentului.

In propunerea legislativa se mai prevede ca este interzisa publicitatea pentru farmacii difuzata in cadrul programelor de televiziune si radiodifuziune, care induce ideea ca farmacia respectiva reprezinta un model sau un etalon pentru celelalte, precum si reclamele la farmacii care reprezinta publicitate mascata la medicamente. Comunicarile comerciale audiovizuale destinate produselor si tratamentelor medicale sunt interzise, se mai arata in proiect.

"Venim cu aceasta initiativa data fiind amploarea pe care a luat-o publicitatea ascunsa la medicamente si influenta negativa si inselatoare pe care o are asupra populatiei, aspecte care se datoreaza, in general, publicitatii prin televiziune si radiodifuziune, surse de informatii care ajung la un numar foarte mare de persoane", sustine initiatorul, in expunerea de motive.

El mai apreciaza ca "automedicatia poate duce la complicatii grave de sanatate, iar pacientii nu ar trebui sa se trateze «dupa ureche», in baza celor auzite la radio sau la televizor despre un medicament, exagerarea proprietatilor terapeutice ale unor medicamente in cadrul reclamelor incurajand automedicatia, prin inducerea in randul populatiei insuficient educate medical a ideii ca boli grave pot fi tratate fara interventia medicului".

Proiectul se afla in consultare publica la Camera Deputatilor.

Citeste si Vestea buna pe care CNA o da romanilor exasperati de reclame Citeste si VIDEO. CNA a interzis difuzarea pe TV a unei reclame controversate Citeste si Presedintele CNA vrea ca publicitatea sa fie "la vedere": un contor sa numere minutele de reclame


(291 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Proiectul care vizeaza interzicerea publicitatii la medicamente la radio-TV, avizat negativ de CNA | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.70005702972412 seconds.