Luni, 06 Iulie 2015 - 05:13 AM Aleg.RO: Palpitatiile si stresul i-au urgentat imbogatirea lui Horia Simu cu peste 100 milioane de euro

Publicat de: ---

Bursa      Multi batrani, abuzati de regimul comunist, au murit fara sa mai prinda despagubiri de la statul roman, fiindu-le tergiversate dosarele pe ani de zile . Unii dintre ei au preferat sa vanda aproape pe nimic drepturile litigioase, din aceasta afacere aparand o noua categorie de imbogatiti peste noapte - samsarii imobiliari.
     Cel mai mare dintre ei - Horia Simu -a fost arestat vineri pentru 30 de zile, fiind acuzat ca a primit in mod ilegal despagubiri de la statul roman, creand un prejudiciu de peste 55 milioane de euro. Procurorii DNA arata ca Simu s-a folosit de adeverinte medicale potrivit carora suferea de stres si hipertensiune arteriala ca sa-i fie urgentat dosarul.
     Horia Simu a cumparat drepturile litigioase privind o suprafata de 97.509 mp teren situat in Bucuresti cu 1.500.000 de dolari, primind de la ANRP o suma de cateva zeci de ori mai mare.
     In dosar, procurorii au dispus punerea in miscare a actiunii penale si fata de fostul deputat Theodor Nicolescu, Ingrid Zaarour, Remus Iuoras si Mihaela Nicolescu (fosta Barbulescu), vicepresedinte, presedinte, respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor la data faptei, pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, precum si fata de Alexandru Hanu, expert evaluator, pentru complicitate.
     DNA precizeaza in referatul de retinere remis ziarului BURSA : "Incepand cu anul 2006 si pana la data de 15.01.2008 (n.r. Horia Simu) a sprijinit si inlesnit nerespectarea prevederilor legale de catre presedintele, vicepresedintele si membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, prin depunerea mai multor inscrisuri (adeverinta medicala nr. (...)/14.03.2007 si fara numar din 15.01.2008, expertiza extra judiciara intocmita de expertul (...) cu nr. (...) /2006, prin care s-au justificat necorespunzator realitatii o stare de sanatate precara si o identificare gresita a terenului in scopul acreditarii ideii de imposibilitate de restituire in natura si de urgenta in solutionarea dosarului, ceea ce a asigurat un cadru aparent legal procedurii de despagubire si care, impreuna cu acceptul sau dat supraevaluarii facute de evaluatorul HANU ALEXANDRU FLORIN, au creat membrilor Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor premisele necesare aprobarii raportului de evaluare, intocmit in conditii nelegale, producand bugetului de stat un prejudiciu de 55.144.265 euro, respectiv 200.658.951 lei, suma de care SIMU HORIA a beneficiat in mod necuvenit".
     Procurorii DNA mai sustin ca, la data de 21.09.2007, Horia Simu s-a adresat in scris presedintelui Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, solicitand urgentarea solutionarii dosarului, cu motivarea ca "tergiversarea solutionarii cererii sale ii creeaza o puternica stare de stres, ce este de natura a-i afecta grav sanatatea".
     In adeverinta medicala anexata se mentiona ca acesta este suferind de HTA (hipertensiune arteriala) si aritmie sistolica, i se recomanda tratament conform unei prescriptii medicale si, totodata, repaos o saptamana.
     DNA mentioneaza: "Aceasta inregistrare nu a fost efectuata de persoana care se ocupa in mod curent cu astfel de inregistrari, ci de chiar presedinta Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor si Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, suspecta ZAAROUR INGRID".
     Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor i-a cerut dovezi in plus pentru tratarea cu prioritate a dosarului. Ca urmare, Horia Simu a depus la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor o adeverinta medicala, in care se precizeaza ca susnumitul este suferind de H.T.A. esentiala si aritmie extrasistolica. "Adeverinta medicala descrisa s-a eliberat pentru a-i servi lui SIMU HORIA «la nevoie», fara ca la aceasta rubrica solicitantul sa fi precizat pentru ce ii este necesar de fapt acest document medical", mai arata procurorii DNA .
     Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a propus in 2005 solutionarea cu prioritate a dosarelor de despagubire pentru considerente care sa justifice situatii exceptionale in cazul afectiunilor oncologice, care insa nu pot fi asimilate, potrivit DNA, in nici un caz, unei afectiuni ca HTA esentiala si aritmie-sistolica, cum, de altfel, insasi Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor hotarase anterior, la momentul in care solicitase inculpatului SIMU HORIA acte medicale noi care sa sustina o situatie exceptionala.
     Cu toate acestea, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a aprobat cererea inculpatului de tratare cu prioritate a dosarului de despagubire.
     Dupa data obtinerii despagubirilor, inculpatul si-a schimbat numele pe cale administrativa, conform DNA, din SCHIOPU SIMU HORIA in SIMU HORIA.
     In ianuarie 2015, Guvernul Romaniei - ANRP a sesizat DNA cu privire la faptul ca, in perioada 2008 - 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri conform Legii 247/ 2005 nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor.
     Astfel de practici, prin care erau inventate boli in scopul urgentarii dosarelor, au iesit la iveala inca din 2012. Atunci Dorina Danielescu, presedinte al ANRP, spunea: "Sunt si celebrele cazuri speciale, cu diverse adeverinte emise de medicul de familie si rapoarte medicale, in care diagnosticele invocate au fost infectii urinare, fost fumator si consumator de etanol. S-a mai constatat ca dosarele de despagubire au fost atribuite in vederea evaluarii proprietatilor catre aceleasi 12 societati din 34 inregistrate sau catre aceiasi 10 evaluatori persoane fizice autorizate din 53".
     Presedintele ANRP a declarat atunci ca, in urma verificarilor, s-a constatat ca in cazul a circa 80% din cazurile pentru care s-au emis certificate de despagubire pe fond funciar lipseau de la dosar certificatele de mostenitor.
     De asemenea, in urma unui control derulat in 2009, Curtea de Conturi a obligat ANRP sa reevalueze un numar de 688 de dosare, care au la baza rapoarte de evaluare ce depasesc suma de 500.000 de lei, cu privire la care exista indicii ca au fost supraevaluate. Asta inseamna ca posesorii acestor dosare au primit despagubiri mai mari decat li se cuveneau, in timp ce mii de alte persoane nu au primit niciun fel de despagubiri.
     In luna noiembrie 2014, presedintele ANRP George Baesu a declarat: "Mai mult de jumatate din actiunile la Fondul Proprietatea sunt date fie unor persoane care nu le meritau, fie ca urmare a supraevaluarilor. Asta inseamna o frauda cam de 1,5-2 miliarde de euro".   


(233 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Palpitatiile si stresul i-au urgentat imbogatirea lui Horia Simu cu peste 100 milioane de euro | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60448503494263 seconds.