Vineri, 10 Iulie 2015 - 05:11 AM Aleg.RO: Ponta anunta ca Guvernul AMANA majorarea indemnizatiilor la demnitari, dupa afirmatiile lui Mihalache

Publicat de: ---

libertatea

Ponta a intervenit cu acest anunt intr-o emisiune a postului B1 TV, dupa ce, in aceeasi emisiune, seful Cancelariei prezidentiale, Dan Mihalache, a afirmat ca nu presedintele Iohannis este cel care i-a cerut premierului interimar Gabriel Oprea sa majoreze indemnizatiile demnitarilor .

Astfel, a precizat Ponta, Guvernul va adopta, saptamana viitoare, o ordonanta prin care majorarea indemnizatiilor demnitarilor va fi amanata pana la aprobarea noii Legi a salarizarii unitare a bugetarilor.

Noua Lege a salarizarii unitare a bugetarilor este prevazuta sa fie aplicata cel mai devreme la sfarsitul acestui an.

Anterior, in emisiunea TV, Mihalache a fost intrebat daca este adevarat ceea ce sustin "surse din PSD", si anume ca Iohannis i-a cerut lui Oprea sa majoreze indemnizatiile demnitarilor, acesta raspunzand ca nu este adevarat, ca nu Iohannis i-a cerut lui Oprea un astfel de act normativ, ci ca presedintele doar a aratat public ca este normal ca demnitarii sa beneficieze de o remuneratie corespunzatoare importantei lor in stat.

Referitor la informatiile neoficiale privind faptul ca Iohannis a cerut majorarea, despre care a fost intrebat in emisiune, Mihalache a afirmat ca "unele partide sunt experte in a da pe surse anumite informatii, pentru a pasa responsabilitatea".

El a mai aratat ca Iohannis a fost informat de Oprea despre majorare, dar ca discutia pe aceasta tema este mai veche si ca si Ponta stia de aceasta initiativa, chiar premierul trimitand Presedintiei, in luna martie, o propunere a grilei de salarizare, similara cu cea aprobata acum de Guvern.

Mihalach a mai afirmat ca forma in care Guvernul a adoptat actul normativ "poate fi discutabila" si ca Guvernul este cel care s-a angajat sa majoreze salariile demnitarilor pana la inceputul verii, discutiile cu Presedintia fiind doar informale deoarece decizia politica apartine Guvernului si Parlamentului. El a conchis insa ca este bine ca partidele sa nu perpetueze in populism si demagogie si sa sustina ca demnitarii trebuie sa aiba salarii mici si sa vina la serviciu cu bicicleta.

La scurt timp dupa aceste afirmatii, Ponta a intervenit telefonic si a afirmat ca s-a saturat "de jocuri de doi bani pentru imagine", ca el nu a fost de acord cu majorarea indemnizatiilor si ca Guvernul va amana cresterea daca seful Cancelariei prezidentiale se delimiteaza de acest demers.

"Eu stiam ca au discutat (Iohannis cu Oprea-n.r.) sa aprobe aceasta ordonanta in absenta mea si am fost informat in acest sens. Acum, aflu de la domnul Mihalache ca, de fapt, am fost dezinformat si Iohannis habar nu are, ca nu are nicio treaba cu chestia asta. Atunci, miercuri vom adopta o alta decizie, in sensul ca se maresc salariile demnitarilor atunci cand se maresc pentru toti bugetarii. Daca domnul Mihalache ne-a informat ca, de fapt, am inteles eu gresit si ca domnul Iohannis nu stia nimic, ba chiar cumva ca nici nu e de acord cu chestia asta - desi ieri l-am vazut pe Iohannis spunand ca e o idee buna, dar eu il cred pe Mihalache - atunci marim salariile la demnitari cand le marim la ceilalti bugetari, prin Legea salarizarii. Jocurile astea de doi bani, in care faci ceva si dupa aia dai vina pe altcineva, nu mai sunt dispus sa le inghit", a spus Ponta.

Miercuri, Guvernul a decis ca indemnizatiile lunare ale presedintelui, prim-ministrului, presedintilor Parlamentului, sefilor de servicii de informatii sa fie majorate incepand cu luna august, iar cele mai mari salarii le vor avea presedintele tarii, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prim-ministrul si presedintii celor doua Camere ale Parlamentului.

Majorarea indemnizatiilor a fost anuntata de Gabriel Oprea miercuri, in ultima zi in care a exercitat interimar functia de premier.

Guvernul a stabilit ca aceasta crestere sa fie aplicata si ministrilor, vicepresedintilor, secretarilor si chestorilor Senatului si Camerei Deputatilor, Avocatului Poporului, presedintelui Consiliului Legislativ si celui al Curtii de Conturi, sefului SGG si celui al Cancelariei premierului.

Astfel, conform deciziei Guvernului, indemnizatiile lunare ale presedintelui tarii, prim-ministrului si presedintilor celor doua Camere parlamentare sunt majorate la 21.540 lei brut (15.108 lei net) iar salarizarea vicepremierului este fixata la 20.000 lei brut (14.024 lei net).

In baza ordonantei la acest moment in vigoare, ministrii si alte categorii de demnitari, inclusiv sefii serviciilor de informatii, trebuie sa primeasca o indemnizatie lunara de 19.055 lei brut (13.365 lei net). In aceasta ultima categorie au fost inclusi si consilierii prezidentiali, care au rang de ministru.

Aceeasi indemnizatie bruta de 19.055 lei trebuie acordata si ministrilor-delegati, vicepresedintilor, secretarilor si chestorilor din Senat si Camera Deputatilor, secretarului general al Guvernului, sefului Cancelariei premierului, Avocatului Poporului, presedintelui Consiliului Legislativ, presedintelui Curtii de Conturi, directorilor SRI, SIE, SPP si STS.

Majorarile ar trebui aplicate incepand cu luna august a acestui an, prevede ordonanta in vigoare la acest moment.

In prezent, presedintele tarii este remunerat lunar cu aproximativ 6.500 lei net, presedintii celor doua Camere parlamentare si prim-ministrul - cu 6.184 lei net, vicepremierul - cu circa 5.800 lei net, iar ministrul - cu 5.350 lei net.

Ordonanta privind majorarea indemnizatiilor a fost publicata in Monitorul Oficial tot miercuri, la putine ore dupa aprobare.

Miercuri dimineata, inaintea sedintei de guvern, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca "intentia guvernului" de a majora salariile ministrilor este "inteleapta, cu bataie lunga" si se poate incadra la categoria "prevenirea coruptiei".

Intrebat ce parere are despre intentia Guvernului de a mari salariile ministrilor prin ordonanta, Klaus Iohannis a spus ca i se pare o intentie inteleapta, avand in vedere ca salariul unui demnitar reflecta pozitia acestuia in stat.

"Exista o intentie a guvernului de a creste salariile ministrilor. Mi se pare o intentie inteleapta, cu bataie lunga. Eu cred ca putem sa incadram aceasta intentie la categoria prevenirea coruptie. Pana la urma este un lucru destul de evident ca remuneratia unui demnitar reflecta intr-o masura rezonabila pozitia in stat", a declarat presedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

"Stiu ca ministrii, de foarte multe ori, sunt in situatia ca in propriul minister, un numar mare de functionari sa aiba o remuneratie considerabil mai mare decat ministrul, lucru care sigur nu poate fi o solutie. Cred, de asemenea, ca din ratiuni pur populiste nu s-a rezolvat pana acum aceasta chestiune", a mai spus presedintele.

 


(287 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Libertatea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Libertatea:

Ponta anunta ca Guvernul AMANA majorarea indemnizatiilor la demnitari, dupa afirmatiile lui Mihalache | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56227707862854 seconds.