Vineri, 10 Iulie 2015 - 05:11 AM Aleg.RO: Afacerile antreprenoriale si IMM-urile sunt o sursa importanta de crestere pentru piata asigurarilor, care are nevoie de un fundament mai solid

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Anelis Baciu 10 .07.2015

Industria locala de asigurari trebuie sa depaseasca ?etapa perspectivelor si a potentialului? si este timpul sa inceapa sa creasca intr-o maniera sustenabila, aceasta a fost una dintre concluziile conferintei pe tema asigurarilor organizata ieri la Cluj de ZF in parteneriat cu Omniasig.



?Piata de asigurari trebuie sa depaseasca etapa de perspective pe care o are de cativa ani si cred ca este timpul ca acestea sa se materializate printr-o crestere sustenabila. Intr-adevar suntem pe ultimele locuri din Europa, insa avem teluri mari?, a declarat Mihai Tecau, presedintele directoratului Omniasig.

Piata locala de asigurari depaseste doar cu putin un grad de penetrare de 1% din Produsul Intern Brut (PIB). Companiile de asigurari au subscris anul trecut prime de 8,1 miliarde de lei (1,8 mil. euro), din care 4,4 miliarde de lei au venit din polite auto. Despagu­birile platite in contul asigurarilor auto s-au situat la 5 miliarde de lei, potrivit datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Misu Negritoiu, presedintele ASF, spune ca un avans sustenabil al indus­triei de asigurari, realizat pe funda­men­te solide este si obiectivulul autoritatii de supraveghere, pe care o conduce de pes­te un an. ?Trebuie sa ne ferim de cres­teri rapide, avem nevoie de un fun­dament solid?, a explicat Negritoiu, prezent la conferinta de la Cluj.

Seful ASF spune insa ca a observat o rezerva din partea companiilor de asigurari in ceea ce priveste schimbarea modelului de business si afirma ca pro­ble­mele majore ale pietei tin de costuri si de capitalizare. ?Exista o rezerva din partea asiguratorilor pentru optimi­zarea modelului de business. Asi­guratorii cu pier­derile cele mai mari au in porto­foliu intr-o proportie mai mare de 90% un produs nesustenabil (polite auto obligatorii ? n. red.).?

Politele auto genereaza de altfel mai mult de jumatate din totalul pri­melor subscrise de asiguratori. Astfel, po­litele property, dar si asigu­rarile destinate companiilor ar putea fi mo­dalitatea prin care companiile ar putea sa-si balanseze portofoliile si sa - si inta­reasca rezultatele financiare. De altfel, segmentul companiilor mici si mijlocii (IMM-uri) si afacerile antreprenoriale sunt o oportunitate de crestere pentru asiguratori, atat in regiunea Transil­vania, dar si la nivel national.

?Antreprenorii locali capata mai mult interes pentru diverse tipuri de asi­gurare?, a afirmat Costi Stratnic, membru in directoratul Omniasig. An­tre­prenorii sunt vanati mai mult de asi­guratori decat corporatiile, deoarece acestea de regula au programe de asigurare incheiate la nivel mondial.

Desi se observa un interes mai mare din partea antreprenorilor pentru achi­zitia de produse de asigurare, o bu­na parte din firmele mici sunt inca reticente cand vine vorba de alocarea ba­nilor pentru asigurari. Lipsa de edu­ca­tie, dar si increderea scazuta in com­pa­niile de asigurare sunt principalele mo­tive pentru care IMM-urile prefera auto­asigurarea, considera jucatorii din pia­ta. Mai putin de jumatate din com­pa­niile mici si mijlocii din Romania, adica un numar de circa 145.000 de businessuri, detin o asigurare.

?Perceptia companiilor referitoare la companiile de asigurare este gresita. Clientii se asteapta ca atunci cand au o dau­na asiguratorul sa incerce sa pla­teas­ca cat mai putin. Dupa experien­tele pe care le-am avut, pot spune ca nu este asa. De exemplu, am avut o dauna mare, un incendiu la o fabrica, iar lucru­rile au decurs normal in relatia cu asigu­ra­torul, Omniasig?, a afirmat Ioan Tecar, proprietarul com­pa­niei MG-Tec, cu activitati in domenii pre­cum constructii, prelucrarea sarmei laminate sau productia de hartie tissue.

Pe de alta parte, Sanda Codreanu, directorul economic al Terapia, afirma ca si clientii-companii trebuie sa ges­tio­ne­ze mai bine riscul si spune ca o mo­da­litate este achizitionarea de polite de asigurare cu fransiza.

?Am implementat un mecanism prin care o parte din fransiza este su­por­tata de utilizatorul masinii, in acest fel dau­nalitate a scazut, iar soferii sunt mai res­ponsabili.Un program de asigurare e greu de gestionat, de aceea multe com­pa­nii nu se asigura.? Compa­nia Terapia are un program complex de asi­gurare in­cheiat la nivel mondial care cuprinde o ga­ma larga de produse prin­tre care po­li­te auto, transport de marfuri sau accidente.

O solutie pentru asiguratori de a-si echilibra portofoliile de polite auto este orientarea catre segmentul property sau catre politele de viata. ?Nu trebuie sa mai permitem atat de multe modifi­cari pe legea asigurarilor obligatorii de lo­cuinte. Avem nevoie de o dezbatere se­rioasa pe aceasta tema, pentru ca sun­tem o tara expusa riscurilor catas­tro­fale. (...) Vrem ca in sfera deductibilita­tilor sa intre si asigurarile de viata si luam ca orizont de timp anul 2017?, spune Aurelia Cristea, deputat PSD de Cluj.

 

Misu Negritoiu, presedintele ASF: ASF a inceput un proces de reconstructie masiva a asigurarilor pentru a pune bazele unei cresteri sustenabile si de a duce piata locala a asigurarilor la nivelul european. Obiectivul meu este sa ajungem la o dimensiune europeana a pietei de asigurari, fata de o dimensiune damboviteana. Trebuie insa sa ne ferim de cresteri rapide, avem nevoie de un fundament solid. Exercitiul de analiza de bilant si testele de stres confirma ca avem de lucru in aceasta piata. Piata de asigurari are doua probleme majore ce tin de costuri si capitalizare, de aceea rezervele si costurile trebuie revazute. Exista o rezerva din partea asiguratorilor pentru optimizarea modelului de business.

 

Aurelia Cristea, deputat PSD: Nu trebuie sa mai permitem atat de multe modificari pe legea asigurarilor obligatorii de locuinte. Avem nevoie de o dezbatere serioasa pe aceasta tema, pentru ca suntem o tara expusa riscurilor catastrofale. Catastrofele naturale ar putea genera daune de 3% din PIB,  ceea ce inseamna enorm, iar legea asigurariilor obligatorii de locuinte este un mecanism care ar putea sa degreveze bugetul statului. Desi a inceput cu rezultate bune, legea asigurarilor obligatorii de locuinte nu a oferit rezultatele scontate, a fost modificata de neumerate ori si nu a reusit sa genereze un volum semnificativ de subscrieri. (...) Vrem ca in sfera deductibilitatilor sa intre si asigurarile de viata si luam ca orizont de timp anul 2017.  

 

Mihai Tecau, presedintele directoratului Omniasig: Piata de asigurari trebuie sa depaseasca etapa perspectivelor, acestea trebuie materializate printr-o crestere sustenabila. Asigurarile trebuie sa inceapa sa creasca sustenabil pentru ca avem potential si sunt asteptari mari de la piata. (...) Transilvania este un pol de cunoastere, de aceea am ales sa venim aici. Exista potential in zona, populatia este educata. (?) Intr-adevar suntem pe ultimele locuri din Europa, insa avem teluri mari. Am optat pentru o conferinta la Cluj pentru ca intr-adevar aceasta regiune reprezinta un pol de informatie, de cunoastere si exista mult potential de crestere.

 

Costi Stratnic, membru in directoratul Omniasig: Cel mai greu de gestionat business este cel al firmelor mici si mijlocii, asiguratorii vin cu produse diverse si o multime de oferte. Pentru acest segment trebuie sa ai produse care sa iti permita sa ofertezi unui coafor si unei patiserii in acelasi timp. O problema mare este sa avem oameni de calitate care sa stea in fata brokerilor si a clientilor corporate.

 

Sanda Codreanu, directorul  economic al Terapia: Compania Terapia a achizitionat polite de asigurare auto cu fransiza, iar o parte din aceasta este suportata de utilizatorul autoturismului, pentru a reponsabiliza soferii si pentru a reduce daunalitatea. Daunalitatea s-a redus in acest mod, iar soferii au devenit mult mai responsabili.

 

Ioan Tecar, proprietarul MG-Tec: Perceptia companiilor referitoare la asiguratori este gresita. Clientii se asteapta ca atunci cand au o dauna asiguratorul sa incerce sa plateasca cat mai putin. Dupa experientele pe care le-am avut, pot spune ca nu este asa. De exemplu, am avut o dauna mare, un incendiu la o fabrica, iar lucrurile au decurs normal in relatia cu asiguratorul. (...) Am cumparat si o companie de brokeraj pentru a avea mai usor acces la oferte.


(222 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Afacerile antreprenoriale si IMM-urile sunt o sursa importanta de crestere pentru piata asigurarilor, care are nevoie de un fundament mai solid | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61195588111877 seconds.