Vineri, 10 Iulie 2015 - 05:11 AM Aleg.RO: Un monument dedicat rezistentei anticomuniste, de 130 de tone, va fi instalat in Bucuresti

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Proiectul monumentului "Aripi" a fost demarat in anul 2003, printr-o Hotarare de Guvern . Realizarea lui a durat foarte mult atat din ratiuni financiare, cat mai ales din cauza aspectelor tehnice implicate de un proiect de o asemenea anvergura, a explicat, pentru MEDIAFAX, Traian Radu Negrei, directorul Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic din Primaria Municipiului Bucuresti (PMB).

"Facem eforturi deosebite sa il amplasam anul acesta, in toamna", a spus Traian Radu Negrei, precizand ca viata acestui proiect unic in Romania a inceput efectiv prin anii '98 -'99.

"Sunt o mie de ratiuni pentru care a durat atat de mult realizarea acestui proiect. Intotdeauna este si cea financiara, dar exista si una foarte complicata tehnica. Nu este un obiect pe care il faci de gata si din care ai mai facut unul. Este un unicat care trebuie sa transpuna intr-o zona tehnologica un concept artistic, ori asta nu e foarte simplu si chiar nu stiu alte exemple pe care sa vi le spun executate la noi in tara", a spus Traian Radu Negrei.

Potrivit acestuia, macheta pe care a facut-o artistul Mihai Buculei pentru monumentul "Aripi" a fost transpusa nu prin marire, ci facadu-i-se "pas cu pas calcul de rezistenta si stabilitate".

In ceea ce priveste partea financiara a acestui proiect, Traian Radu Negrei a spus ca "bugetul total pentru monument este de 9 milioane de lei, plus TVA", precizand ca acesta este intregul buget de cand a pornit proiectul in 2003, printr-o Hotarare de Guvern. Totodata, pentru lucrarile de amplasare, transport si montare in Piata Presei Libere, bugetul este de 4,2 milioane de lei, cu TVA inclus, dupa cum a mai spus Traian Radu Negrei, pentru MEDIAFAX.

Pe marginea stadiului lucrarilor de finalizare a monumentului "Aripi", inchinat rezistentei anticomuniste, Fundatia Romana pentru Democratie a organizat, miercuri, o intalnire la care au participat sculptorul Mihai Buculei, creatorul monumentului, arhitectul Alexandru Beldiman, coordonatorul proiectului de amplasare a monumentului in Piata Presei Libere, Octav Bjoza, presedintele Asociatiei fostilor detinuti politici din Romania (AFDPR), Bogdan Stanoevici, secretar de stat in Ministrul Culturii, Traian Negrei, directorul Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic - Primaria Municipiului Bucuresti, Radu Preda, presedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), alaturi de reprezentanti ai Administratiei prezidentiale si Primariei Municipiului Bucuresti, parlamentari si consilieri reprezentand intregul spectru politic, potrivit unui comunicat remis agentiei MEDIAFAX.

Conform sursei citate, monumentul "Aripi" va fi un reper artistic de care Bucurestiul, capitala europeana, are nevoie, dar si implinirea unei datorii fata de cei care au platit cu viata si libertatea lor in timpul dictaturii comuniste pentru libertatea noastra de azi.

Fostul presedinte al Romaniei Emil Constantinescu, fondatorul Fundatiei Romane pentru Democratie (FRD), a spus ca initiativa FRD nu are nicio conotatie politica. "Romania are nevoie de un reper moral pentru insanatosirea societatii si un exemplu de solidaritate. Constructia acestui monument reprezinta un asemenea exemplu", a spus Constantinescu, potrivit comunicatului.

Aripile monumentului dedicat rezistentei anticomuniste cantaresc 130 de tone, au o inaltime de 28 de metri si se vor inalta simbolic in Piata Presei Libere, in locul unde a fost amplasata in timpul dictaturii comuniste statuia lui Vladimir Ilici Lenin.

Sculptorul Mihai Buculei, al carui tata a fost detinut politic la Aiud, spune ca impresia lasata de acest monument va fi aceea ca ariplile se desprind de pamant. "Imaginati-va un tumul de granit, cu iarba in jur, taiat la 45 de grade. Impresia este ca aripile se desprind de pamant", a explicat Buculei.

Dimensiunile si greutatea monumentului au obligat echipa de arhitecti coordonata de Alexandru Beldiman sa recurga la solutii ingenioase si cele mai moderne tehnologii in domeniu. Proiectul de amplasare a "Aripilor" prevede executarea unei platforme sinusoidale, in spatele careia se inalta tumulul de granit, iar in fata acesteia este prevazut un spatiu pietonal acoperit de granitul rosu, care, ca o ironie a istoriei, a fost recuperat din soclul statuii lui Lenin.

Traian Radu Negrei, directorul Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic, intors de la un comandament la SC Electromecanica Ploiesti SA, a prezentat in cadrul dezbaterii stadiul monumentului din inox compus din trei aripi si termenul de finalizare al acestora. In prezent se efectueaza operatiuni de finisare prin sablare la primele doua aripi, urmand ca in a doua jumatate a lunii iulie sa fie finisata si a treia aripa. Dupa sablare se va aplica pe fiecare aripa si un strat de protectie cu o substanta ce nu afecteaza aspectul lucrarii.

Paralel cu operatiunile de finisare se efectueaza si o scanare 3D a fiecarei aripi, in vederea stabilirii cu exactitate a montajului in situ. Butucul metalic aferent fiecarei aripi este prevazut cu 38 de gauri pentru buloane de prindere intr-o rama cu acelasi numar de gauri, incastrata in soclul din beton.

Executantul a estimat ca cele trei aripi vor fi receptionate la 15 august, urmand a fi transportate pe un dispozitiv in jurul datei de 10 septembrie (perioada estimata pentru obtinerea aprobarilor de transport). Din cauza dimensiunilor agabaritice (latimea unei aripi este de 9 metri), pe traseul de la Ploiesti pana la montajul in situ, este necesar a se demonta 8 obstacole. Transportul se va efectua pe trailere, in coloana si va fi asigurat de catre SC Felbermayr SRL.

Potrivit comunicatului, reprezentantii partidelor politice prezenti la intalnire si-au declarat sustinerea pentru proiectul Aripi si vor vota la sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti din 16 iulie in favoarea alocarii sumelor necesare pentru transportul si amplasarea monumentului in Piata Presei Libere.

"De cand maestrul Buculei a castigat concursul pentru construirea unui monument inchinat rezistentei anticomuniste, au murit peste 40.000 dintre fostii detinuti politici. Astazi mai suntem doar 3.000 si ma bucur ca pot participa la dezvelirea Aripilor", a spus, la randul sau, Octav Bjoza, presedintele Asociatiei fostilor detinuti politici din Romania.

Totodata, Radu Preda, presedintele Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), considera ca Bucurestiul este mutilat din punct de vedere istoric, lipsit de o cultura memoriala si ca, pornind de la monumentul "Aripi", se poate dezvolta ulterior un discurs de prezentare a orasului.

Initiativa construirii unui monument inchinat rezistentei anticomuniste a apartinut Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, care a solicitat in 1997 sprijinul presedintelui Romaniei. In cei 18 ani scursi de la demararea acestui proiect grandios, Fundatia Romana pentru Democratie, condusa de Emil Constantinescu, a sustinut fiecare demers si fiecare etapa legata de finalizarea monumentului, se mai spune in comunicat.

Citeste si Un medic de la Spitalul de Urgenta Galati a fost retinut dupa ce a fost prins cand lua mita 1.000 de lei Citeste si Un fost deputat PNL a fost retinut de DNA, dupa ce ar fi primit mita 270.000 de euro Citeste si Greva de avertisment la ROMATSA. Controlorii vor asigura miercuri doar o treime din traficul aerian


(211 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Un monument dedicat rezistentei anticomuniste, de 130 de tone, va fi instalat in Bucuresti | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61826705932617 seconds.