Vineri, 17 Iulie 2015 - 05:33 AM Aleg.RO: DNA extinde urmarirea penala pentru fostii asistenti ai lui Severin Anne Juganaru si Florin Abraham

Publicat de: ---

jurnalulnational

Potrivit procurorilor, in perioada martie 2007 - noiembrie 2010, Adrian Severin a incheiat, fie in nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care facea parte, din Parlamentul European, un numar de 20 de contracte de consultanta cu mai multe firme create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constand in realizarea unor studii .

In aceeasi perioada, suspectii Anne-Rose-Marie Juganaru, Florin - Leontin Abraham si o alta persoana au actionat in vederea disimularii originii ilicite a sumelor de bani provenite din decontarile frauduloase din bugetul Parlamentului European, prin transferurile succesive ale sumei totale de 586.350 lei, efectuate de catre societatile din grup catre o fundatie, prin incheierea unor contracte fictive de pregatire si instruire a personalului, mai spun anchetatorii.

Pe 19 iulie 2012, procurorii DNA i-au pus sub acuzare pe Anne Juganaru, George Vadim Tiugea - asistent parlamentar al lui Adrian Severin, asociat si administrator SC Head Hunting Professional SRL, si Mihail Raducu Juganaru, asociat si administrator la SC A&A Social Consulting Center SRL, asociat la SC Afla Communications and Consulting SRL, SC Professional Consulting System SRL, SC Princeps Consulting Team SRL, SC Perfect Solutions Network SRL, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, in scopul obtinerii de fonduri europene.

Pe 11 septembrie 2013, Adrian Severin a fost trimis in judecata de procurorii DNA, care il acuza de luare de mita si trafic de influenta, dupa ce ar fi acceptat sa primeasca 100.000 de euro pentru a depune amendamente in comisiile de specialitate ale PE, in sprijinul intereselor unor presupuse firme.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) aratau, in actul de sesizare a instantei, ca in perioada decembrie 2010 - martie 2011, europarlamentarul Adrian Severin a acceptat promisiunea a doua persoane de a-i plati 100.000 de euro anual, in schimbul depunerii de amendamente in comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

De asemenea, in schimbul banilor, Severin a acceptat sa voteze impotriva unor amendamente ce nu corespundeau intereselor societatii comerciale pe care cele doua persoane pretindeau ca o sustin, acestea fiind in realitate reporteri de la Sunday Times.

La cei 100.000 de euro se adauga si suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte care ar fi fost efectuate de Severin in legislativul european, in legatura cu depunerea de amendamente.

"In contextul discutiilor din perioada ianuarie - martie 2011, inculpatul Severin Adrian le-a pretins celor doua persoane, potrivit intelegerii, suma de 12.000 euro, lasandu-le sa creada ca are influenta asupra a doi deputati din Comisia Juridica, a Raportorului Comisiei pentru afaceri economice si monetare din legislativul european, precum si asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina sa introduca un amendament la proiectul de Directiva al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, in sensul intereselor clientilor companiei pe care cei doi sustineau ca o reprezinta. In vederea incasarii sumei 12 000 euro, inculpatul Severin Adrian a emis o factura pe care a trimis-o pe email uneia din cele doua persoane", se arata intr-un comunicat de presa al DNA.

Dosarul este judecat de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cercetarile privind suspiciunea savarsirii de catre Severin Adrian, alaturi de alte persoane, a unor infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene vor continua intr-un dosar desprins din cel in care a fost trimis in judecata, au precizat procurorii.

Europarlamentarul Adrian Severin a fost in 6 august 2013 la DNA pentru a-i fi prezentat materialul de urmarire penala. Severin declara atunci ca nu are mari sperante in acest dosar, precizand ca, in opinia sa, este vorba despre o inscenare, motivata de faptul ca el reprezinta un pion important in politica externa.

In primavara 2011, reporterii de la Sunday Times au inregistrat o discutie cu europarlamentarul Adrian Severin, in biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio in care eurodeputatul vorbeste despre demersurile facute pentru introducerea unui amendament la o directiva europeana.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputati - un roman, un sloven si un austriac - sa le plateasca 100.000 de euro in schimbul unor amendamente a caror adoptare ar putea-o obtine. Cei trei deputati au acceptat, relata atunci AFP. Adrian Severin, fost vicepremier roman, a trimis un e-mail falsilor lobbyisti, afirmand: "Doar ca sa stiti ca amendamentul pe care il vreti a fost depus la timp". La scurt timp, el a trimis o factura de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".

In 20 martie 2011, Parlamentul European a anuntat deschiderea unei anchete privind acuzatiile de coruptie aduse de publicatia britanica "The Sunday Times" impotriva celor trei eurodeputati. Conservatorul austriac Ernst Strasser si fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler au demisionat, europarlamentarul roman refuzand sa paraseasca postul de la PE.

Adrian Severin si-a dat demisia insa din PSD. El a fost de asemenea exclus din grupul S&D, in care ocupa functia de vicepresedinte, dupa ce anterior anuntase intentia de a se retrage. Severin a ramas in continuare europarlamentar neafiliat, refuzand sa renunte la aceasta calitate, in pofida solicitarilor si criticilor primite.

In 5 aprilie 2011, prin intermediul Ministerului Justitiei, DNA a solicitat presedintelui PE ridicarea imunitatii lui Severin, cat si o opinie juridica referitoare la incidenta unor dispozitii procedurale prevazute in Protocolul privind privilegiile si imunitatile Uniunii Europene.

In 23 iunie 2011, Parlamentul European a hotarat ridicarea imunitatii lui Adrian Severin si a incredintat presedintelui PE sarcina de a transmite imediat aceasta decizie autoritatilor competente si lui Severin.

In 2012, procurorii DNA au extins cercetarile in cazul europarlamentarului Adrian Severin, fiind acuzat, pe langa luare de mita si trafic de influenta, si de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, pentru a inlesni unor persoane apropiate obtinerea pe nedrept a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European.

Fostul ministru si eurodeputat austriac Ernst Strasser, judecat pentru acte de coruptie, a fost condamnat in 14 ianuarie la patru ani de inchisoare cu executare. Strasser a respins permanent toate capetele de acuzare pentru coruptie.

Fostul eurodeputat sloven Zoran Thaler, vizat impreuna cu Adrian Severin de flagrantul jurnalistilor britanici, a fost condamnat de justitia slovena, pe 11 februarie 2014, la doi ani si jumatate de inchisoare si la plata unei amenzi de 32.250 de euro pentru luare de mita in schimbul modificarii legislatiei UE.


(189 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

DNA extinde urmarirea penala pentru fostii asistenti ai lui Severin Anne Juganaru si Florin Abraham | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64356994628906 seconds.