Miercuri, 22 Iulie 2015 - 05:01 AM Aleg.RO: Decizie in premiera a CEDO: persoanele gay au dreptul la o forma de uniune - casatorie sau parteneriat civil

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Trei cupluri de homosexuali au formulat o plangere impotriva statului italian, sustinand ca, desi li se permite sa incheie un parteneriat civil, acesta este un act pur simbolic si nu le confera niciun drept .

Cei sase italieni s-au plans la CEDO ca legislatia tarii lor nu le da dreptul sa se casatoreasca sau sa intre in orice forma de uniune civila, motiv pentru care sunt discriminati din cauza orientarii sexuale. Italienii s-au plans ca statul italian a incalcat articolul 8 al Conventiei Europeana pentru Drepturile Omului - dreptul la respect al vietii private si dreptul la familie - si articolul 14 - interdictia de a discrimina- corelat cu articolul 12 - dreptul la casatorie.

Astfel, CEDO a decis ca o relatie de coabitare, adica atunci cand persoane de acelasi sex locuiesc impreuna, avand o relatie, au, in realitate, o viata de familie. Legislatia italiana din prezent nu satisface nevoile reale ale unui cuplu, cand vine vorba despre persoane de acelasi sex, ci le ofera doar simbolic recunoasterea relatiei.

Practic, CEDO sustine ca orice cuplu, indiferent de orientarea sexuala a membrilor, are dreptul la sustinere materiala reciproca, dreptul la mostenire si obligatii comune.

"Italia nu si-a indeplinit obligatia de a asigura cetatenilor un cadru juridic specific care prevede recunoasterea si protectia uniunii lor", a decis CEDO, aratand, intr-adevar, ca Italia a incalcat articolul 8 al Conventiei Europeana pentru Drepturile Omului.

Pe de alta parte, Curtea aminteste faptul ca, in deciziile anterioare, judecatorii au aratat ca nu exista obligatia ca statele membre sa asigure dreptul la casatorie, ci doar o o uniune civila.

In final, CEDO a obligat Italia sa le plateasca celor sase italieni despagubiri morale de cate 4.000 de euro, plus 2.000, respectiv 2.500 de euro cheltuielile de judecata.

In prezent, casatoria intre persoane de acelasi sex este permisa in 11 state din cele 47 tari membre ale Consiliului Europei, in timp ce relatiile intre persoane de acelasi sex sunt recunoscute, prin parteneriate civile, in 24 de tari.

CITESTE AICI DECIZIA CEDO

In Romania, un prim proiect de lege care ar fi introdus parteneriatul civil a primit un vot negativ in Parlament. Al doilea proiect, initiat tot de deputatul Remus Cernea, este pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor - are aviz favorabil de la comisia de munca, insa avize negative de la comisia juridica si comisia pentru drepturile omului.

Pe 12 martie, Parlamentul European a dat un vot covarsitor in favoarea unui raport anual privind drepturile omului, al italianului Pier Antonio Panzeri (S&D), care recomanda statelor membre, printre altele, sa „ia act de legalizarea casatoriilor sau a uniunilor civile intre persoane de acelasi sex (...), incurajeaza institutiile Uniunii Europene si statele membre sa contribuie in continuare la reflectiile asupra recunoasterii casatoriilor intre persoane de acelasi sex sau a parteneriatului civil intre persoane de acelasi sex ca o problema politica, sociala si de drept civil“.

Mai mult, 24 de europarlamentari romani au spus „da” acestui amendament.

Pe 26 iunie, Curtea Suprema a Statelor Unite a decis ca homosexualii au dreptul constitutional sa se casatoreasca in toate cele 50 de state.

Citeste si Deputatii juristi au respins in unanimitate proiectul legislativ privind parteneriatul civil Citeste si Parteneriatul civil, primul pas spre legalizarea cuplurilor gay Citeste si Parteneriatul civil, respins de Senat. Conditia pe care au pus-o senatorii care sustin legalizarea uniunilor intre persoane de acelasi sex Citeste si Ce se intampla cand DOI HOMOSEXUALI ajung din Parlamentul European in cel romanesc si cer sa nu mai fie discriminati


(214 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Decizie in premiera a CEDO: persoanele gay au dreptul la o forma de uniune - casatorie sau parteneriat civil | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61719703674316 seconds.