Miercuri, 22 Iulie 2015 - 05:01 AM Aleg.RO: Avocatul Piperea vrea sa cheme Banca Nationala in judecata

Publicat de: ---

Bursa      Razboiul dintre avocatul Gheorghe Piperea si Banca Nationala a Romaniei (BNR) pare sa fie departe de final .
     Dupa ce, recent, avocatul Piperea, care reprezinta in instanta un numar mare de persoane cu credite in franci elvetieni (CHF), a acuzat Banca Centrala de influentarea justitiei, ieri, domnia sa a scris pe pagina de socializare ca intentioneaza sa cheme in judecata BNR, in toate procesele pe tema CHF, pe care le are impotriva bancilor.
     Potrivit spuselor sale, miscarea pe care are de gand sa o faca se bazeaza pe decizia luata de Judecatoria Pitesti, in octombrie anul trecut, intr-un proces in care paratele sunt Volksbank, BNR si Biroul de Credit.
     Hotararea judecatoreasca obliga Volksbank, in solidar cu BNR si cu Biroul de Credit, sa plateasca despagubiri materiale consumatorului care a facut reclamatia, in valoare de de 16.100 lei, si despagubiri morale de 50.000 de lei.
     Gheorghe Piperea se arata "uluit de faptul ca BNR si Biroul de Credit au fost obligate in solidar cu Volksbank la plata acestor despagubiri materiale si morale" si spune ca va invoca aceasta decizie in procesele pe care le are in instanta.
     Sentinta data de Judecatoria Pitesti este atacata cu apel, sedinta in apel fiind programata pentru 9 septembrie 2015, la Tribunalul Arges, mentioneaza avocatul.
     In contextul in care Banca Transilvania (BT) deruleaza un program de conversie in lei a creditelor acordate in franci elvetieni (CHF) de catre Volksbank (pe care BT a cumparat-o in acest an), Gheorghe Piperea mentioneaza: "Precizez ca procesele «Piperea si Asociatii» contra Volksbank nu s-au solutionat inca, fiind amanate in toamna, pentru a se vedea in ce masura reclamantii vor fi fost de acord sau nu cu oferta din cadrul operatiunii Iceberg (n.r. programul derulat de BT, care urmeaza sa se termine la finalul acestei luni). Intrucat in procese vor ramane cativa reclamanti care nu vor fi acceptat oferta, noi vom continua procesul. Si, intrucat avem acest precedent de la Pitesti, vom chema in judecata, in solidar, si BNR, sa raspunda alaturi de banca. De altfel, vom face la fel in toate celelalte dosare, mai ales ca judecatorul care a motivat sentinta in dosarul colectiv clienti vs. Banca Romaneasca a cam sugerat in motivare ca vina, daca ar exista, nu apartine in totalitate bancii parate, ci si BNR, care a autorizat punerea pe piata a produsului financiar toxic denumit credit in franci elvetieni".
     Avocatul Piperea ne-a spus ca acest proces este "precedentul" de care avea nevoie ca sa demonstreze "ca este posibila o vina in solidar a BNR cu bancile care au acordat credite in CHF".
     Nu de aceeasi parere sunt oficialii Bancii Centrale, care sustin ca nu aveau nicio putere, din punct de vedere legal, sa interzica sau sa stopeze acordarea de credite in CHF.
     La finalul lunii ianuarie, prezent in Comisia de buget din Camera Deputatilor, Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei, a spus ca tara noastra s-a angajat ca, pentru aderarea la Uniunea Europeana, sa liberalizeze complet conturile de capital, astfel incat nu putea fi interzisa acordarea de credite in valuta (inclusiv in franci elvetieni), o astfel de masura riscand sa fie calificata drept "abuz" din partea al BNR.
     Domnia sa a afirmat, la vremea respectiva: "Puteam sa interzicem acordarea de credite in valuta, in conditiile in care Romania se angajase sa liberalizeze complet conturile de capital? Ma indoiesc. Produsul respectiv (creditul in franci elvetieni) a aparut pe fondul unor finantari acordate de fonduri de investitii elvetiene si banci elvetiene la niste cursuri pe care inclusiv bancile romane le puteau obtine in euro".
     In privinta unei eventuale interziceri a creditarii in franci elvetieni de catre Directia de Supraveghere a BNR, Nicolae Cinteza a spus: "Masura aceasta apare ca ceva sanctionatoriu. Faptele pentru care BNR poate interveni cu sanctiuni sunt expres prevazute in lege. Daca nu ar fi existat variatia de curs, iar BNR ar fi intervenit in activitatea unei banci, era un abuz cras. Puteam sa fiu tras la raspundere. Sa interzici, in activitatea unei banci, existenta unui produs care, la momentul respectiv, nu prezenta niciun fel de risc, ar fi fost un abuz".
     Potrivit deputatului PNL Andreea Paul, in 2007, BNR a ridicat pragul de indatorare de la 40% la 70%, pentru CHF bancile stabilindu-si singure acest prag, cu acceptul Bancii Centrale. Deputatul sustinea, in ianuarie, ca unele banci, cum ar fi Volksbank, aveau un prag de indatorare de 90% si, in unele situatii, chiar mai mare de 100%.
     In replica, Nicolae Cinteza a precizat ca, la vremea respectiva, pragul se calcula la venitul pe familie, din care erau scazute cheltuielile de baza prevazute de Guvern.
     Ieri, Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR, nu a dorit sa comenteze pe marginea subiectului.
     Criza imprumuturilor in franci elvetieni a inceput in luna ianuarie - ca urmare a desfiintarii, de catre Banca Centrala Elvetiana, a pragului de 1,2 CHF/EUR -, cand debitorii cu credite in CHF au fost loviti de explozia neasteptata a francului, nemaiputand sa-si achite ratele.   


(220 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Avocatul Piperea vrea sa cheme Banca Nationala in judecata | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.