Joi, 23 Iulie 2015 - 04:58 AM Aleg.RO: Afacerea Rosia Montana abia acum se incinge

Publicat de: ---

Bursa      *  Alburnus Maior cere transparenta totala la arbitraj
       Canadienii de la Gabriel Resources, care vor sa exploateze aurul de la Rosia Montana, au anuntat marti seara ca au decis sa actioneze statul roman in judecata la curtea de arbitraj ICSID . Compania considera ca prin actiunile si lipsa de reactie in anumite momente, Romania a blocat si impiedicat implementarea proiectului fara un proces echitabil si fara compensatii, privand Gabriel Resources de intreaga valoare a investitiilor realizate, arata un comunicat al companiei. Canadienii ne acuza ca le-am cauzat pierderi importante (nu precizeaza suma) si sustin ca Romania a incalcat acordurile bilaterale cu Canada.
     Anuntul din 21 iulie a "saltat" cotatiile Gabriel Resources cu 20% in ultimele doua zile, fapt care i-a facut pe multi sa afirme ca afacerea Rosia Montana de abia acum se incinge, fara sa aiba vreo legatura cu extractia propriu-zisa a aurului. Astfel, titlurile companiei miniere "Gabriel Resources" Ltd. (simbol GBU) au urcat cu 3,9% ieri, la ora 10.06, la Bursa din Toronto, atingand 0,40 de dolari canadieni. Avansul a venit dupa ce, in ziua precedenta, actiunile castigasera aproape 17%. Ieri, de la deschiderea pietei pana la ora mentionata au fost transferate 43.917 de titluri GBU.
     In ultimul an, pretul actiunilor "Gabriel Resources" a crescut cu 1,3%, iar capitalizarea de piata a companiei a ajuns la 147,9 milioane de dolari canadieni.
     * Dian Popescu: "Nu statul roman a impiedicat proiectul"
     Daca investitorii Gabriel Resorces au creditat compania cu sanse de reusita la ICSID, in tara, ONG-urile, multi parlamentari din comisia care a investigat proiectul si a respins legea speciala pentru Rosia Montana, dar si avocati considera ca statul nu are voie sa piarda acest proces.
     Senatorul PNL Dian Popescu ne-a declarat ca nu statul roman a impiedicat proiectul: "Compania de proiect - Rosia Montana Gold Corporation - nu are autorizatie de mediu pentru demararea lucrarilor. Cea veche a fost desfiintata de instanta. In plus, legea speciala pentru Rosia Montana a fost respinsa de parlament. Nu ai cum sa dai o lege special pentru o companie. Nu este constitutional. In plus, comisia parlamentara a dat raport de respingere si pentru ca proiectul tehnic nu ne-a convins".
     Domnia sa sustine ca Rosia Montana Gold Corporation a vrut ca proiectul sa le fie declarat de utilitate publica si de interes national, astfel incat sa poata face exproprieri si sa poata devia un rau pentru a construi un baraj. Senatorul liberal nu da sanse de reusita canadienilor la ICSID, spunand ca este un caz complicat si ca este foarte greu de demonstrat reaua vointa a statului roman in acest caz.
     * Attila Korodi: "In mod normal, compania nu are sansa de reusita"
     Deputatul UDMR Attila Korodi, care a fost si ministru al Mediului, are o pozitie mult mai transanta: "Cererea canadienilor nu este indreptatita. In mod normal, compania nu are sansa de reusita. Vestea ca Gold Corporation vrea sa deschida proces la ICSID pluteste in aer de doi ani. Am avut ocazia sa ma consult cu multi specialisti, care mi-au spus ca multe din procesele deschise de companii impotriva statelor la curtea de arbitraj ICSID sunt vandute firmelor de avocatura. Adica, pentru un avans din onorariu casele de avocatura isi asuma anumite riscuri. Cateodata acesti avocati specializati gasesc tot felul de chichite care au castig de cauza la Tribunalul Arbitral de la Washington".
     Domnia sa sustine ca daca procedura ia in serios tot ce inseamna legislatie romaneasca si europeana, canadienii nu au nicio sansa. Deputatul UDMR sustine ca Rosia Montana Gold Corporation nu are acord de mediu pentru ca trebuie sa indeplineasca mai multe criterii tehnice si procedurale.
     Pozitia premierului Victor Ponta s-a schimbat de cand a venit in fruntea Guvernului si pana in prezent. Dupa ce a promovat importanta realizarii proiectului de la Rosia Montana, in toamna lui 2013, inainte ca legea speciala pentru acest proiect controversat sa intre in parlament, domnia sa si-a exprimat temerea ca bugetul statului "se duce pe procese pierdute", posibil si cu Gabriel Resouces, compania care detine circa 81% din proiectul minier de la Rosia Montana.
     La inceputul lunii septembrie 2013, premierul a afirmat ca, in conditiile in care proiectul miner ar fi respins, atunci exista riscul ca investitorii de la Gabriel Resources sa intenteze proces in instanta prin care sa solicite despagubiri de cateva miliarde de dolari.
     Suma pe care statul roman va trebui sa o achite, in conditiile anularii exploatarii miniere de la Rosia Montana, este de circa doua miliarde de euro, sub forma unor despagubiri in contul companiei Gabriel Resources, actionarul majoritar al proiectului aurifer, potrivit declaratiilor de atunci ale premierului Victor Ponta. "Suma respectiva este invocata de companie cuprinzand cheltuielile de pana acum si eventualele pierderi comerciale", a mentionat premierul, adaugand ca, cel mai probabil, tara noastra va trebui sa infrunte un proces de despagubire din partea companiei Gabriel Resources.
     Ulterior, premierul a cerut respingerea legii speciale in Parlament.
     Publicatia The Globe and Mail a avansat, tot in 2013, suma de 4 miliarde de dolari, drept cuantumul despagubirilor pe care ar fi urmat sa le ceara canadienii de la statul roman din cauza "multiplelor incalcari ale tratatelor de investitii".
     Si fostul ministru al Economiei Constantin Nita a declarat, in mai 2013, ca se asteapta la un proces din partea companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) privind investitia de la Rosia Montana, precizand ca "oricine se poate indrepta in instanta impotriva statului si castiga intr-un asemenea tip de contract".
     Potrivit Mediafax, domnul Nita a spus ca se asteapta la un proces in instanta cu investitorul din proiectul minier de la Rosia Montana deoarece "exista un contract valabil": "Cu siguranta statul roman va plati. Exista un contract valabil, oricine se poate indrepta in instanta impotriva statului si sa castige intr-un asemenea tip de contract. Prin urmare, ne asteptam la un proces din partea Rosia Montana (RMGC - n.r.)".
     Intrebat ce a dorit sa spuna prin afirmatia "cu siguranta statul roman va plati" si cat ar putea plati statul, Nita si-a nuantat declaratia, spunand ca a vrut sa spuna ca statul va fi dat in judecata.
     In septembrie 2013, avocatul Gabriel Biris a declarat, citat de ziare.com, ca declaratiile premierului Victor Ponta despre despagubirile in cazul Rosia Montana dovedesc iresponsabilitate, pentru ca ele produc consecinte juridice. Avocatul considera ca un exemplu elocvent a fost procesul castigat de firma European Drinks impotriva statului roman la ICSID, in care au fost invocate declaratiile fostului premier Adrian Nastase.
     Comportamentul autoritatilor fata de Rosia Montana a influentat puternic si cotatiile companiei canadiene care detine pachetul majoritar in proiect. Cand legea speciala a fost anuntata in 2013, titlurile Gabriel Resources au crescut puternic, iar cand politicienii au dat la unison semnalul ca s-au sucit, in toamna lui 2013, cotatiile s-au prabusit.
     Acum, dupa ce Gabriel Resources a anuntat initierea actiunii la ICSID exista unele voci in piata care si-au exprimat suspiciunea ca autoritatile noastre au netezit calea Gabriel Resources catre acest deznodamant, iar avizatii si-au marcat castigurile din fluctuatiile actiunilor: "In mod normal, canadienii nu au castig de cauza. Dar una este sa ai dreptate si alta este sa castigi. Pericolul este ca autoritatile noastre sa adopte o strategie gresita de aparare, in mod intentionat sau nu, eventual cu documente indulcite de o echipa guver¬namentala care este pe picior de plecare".
     In prezent, statul detine indirect, prin Minvest Rosia Montana (MRM), o participatie de 19,31% din capitalul social al Rosia Montana Gold Corporation SA (RMGC), in timp ce investitorul strain (Gabriel Resources Ltd.) detine o participatie de 80,69%.
     Ministerul Economiei ne-a transmis ieri ca nu are niciun diferend ca reprezentant al actionarului minoritar cu Gabriel Resources Ltd: "In acest sens, dialogul cu ministerul este continuu si constant, realizandu-se prin reprezentantii sai in cadrul organelor de conducere ale MRM si ale RMGC, desemnati in baza actelor constitutive ale societatilor. Subliniem faptul ca obtinerea autorizatiilor/ acordurilor necesare pentru realizarea proiectului este responsabilitatea RMGC. Emiterea acestora se realizeaza in conditiile legii de catre terti si nu pot face obiect al unor negocieri cu Ministerul Economiei".
     Oficialii ministerului au mai tinut sa ne precizeze ca proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere din tara noastra a fost respins prin vot de Parlament.
     In comunicatul de presa, Gabriel Resources sustine ca va continua sa caute un angajament la un nivel mai inalt cu autoritatile romane pentru a rezolva problemele din disputa. "Insa, Gabriel este, de asemenea, dedicata pe deplin la protejarea drepturilor sale si intereselor in Romania si, in absenta oricarei bunavointe a autoritatilor romane de a se angaja in dialog, compania nu mai are alta alternativa decat sa caute caile legale prin Cererea de Arbitrare. Gabriel a angajat White & Case LLP pentru a consilia compania in aceasta problema".
     Compania a amintit ca a invitat in ianuarie 2015 autoritatile romane la un dialog constructiv pentru a rezolva amiabil diferendul, dar ca autoritatile romane (Presedintia si Guvernul) nu au dat curs invitatiei, desi compania a revenit si in aprilie, si in mai cu cererea de a se aseza la masa negocierilor. 

     ONG-ul Alburnus Maior, unul dintre cei mai aprigi combatanti ai proiectului de la Rosia Montana, a anuntat, ieri, ca decizia canadienilor este confirmarea indirecta a faptului ca localitatea este salvata de la distrugere. "Gabriel Resources cere compensatii de la statul roman pentru neputinta sa de a exploata cei patru munti ai Rosiei Montane. Proiectul s-ar fi tradus in extractia in cariera deschisa si cu cianura a 314 tone de aur si 1500 de tone de argint, exproprierea a sute de localnici si construirea unui imens iaz de reziduuri, al carui baraj ar fi avut peste 180 de metri inaltime", arata un comunicat remis redactiei.
     Conducerea ONG-ului afirma ca planurile companiei de a-si vedea proiectul pornit nu s-au prabusit datorita coruptiei din Romania, ci dimpotriva, au ajuns atat de departe tocmai din cauza ei. "Statul roman a devenit mai puternic si independent pe masura ce oficiali corupti au fost expusi. Singura sansa a Gabriel Resources de a parasi Romania cu banii contribuabililor in buzunar este daca oficialii din guvern vor face blat sau daca vor angaja o firma de avocatura mai apropiata de interesele companiei miniere, decat de cel national. Prezentul proces de arbitraj nu face decat sa dovedeasca inca o data ca aceste clauze ISDS sunt menite sa saraceasca o tara de sume comparabile cu bugetele anuale alocate sanatatii sau educatiei", mai arata sursa citata.
     Campania Salvati Rosia Montana a cerut Guvernului Romaniei transparenta totala privind acest arbitraj si ca un reprezentant al campaniei sa fie prezent la toate audierile ce vor avea loc.

   


(492 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Afacerea Rosia Montana abia acum se incinge | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.49399900436401 seconds.