Marți, 28 Iulie 2015 - 05:16 AM Aleg.RO: Consiliul Concurentei a dat iama in societatile de asigurari

Publicat de: ---

Bursa      *  UNSAR si aproape toate companiile din piata sunt investigate pentru practica concertata
     *  Sotia secretarului general al Camerei Deputatilor, actionar in cadrul Media Xprimm - firma banuita de distribuirea informatiilor sensibile
     *  Deputatul Gurzau: "Pe piata asigurarilor exista un grup de interese care a coordonat intelegerile anticoncurentiale"
       Consiliul Concurentei a anuntat, ieri, ca a declansat o investigatie privind posibila incalcare a regulilor nationale si comunitare de concurenta de catre Media Xprimm, UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania), societatile de asigurare membre UNSAR, precum si alte societati de asigurare . Investigatia are ca obiect un posibil schimb de informatii sensibile din punct de vedere comercial intre concurentii de pe piata serviciilor de asigurare si a fost declansata din oficiu.
     Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a declarat, pentru ziarul BURSA: "Suspiciunea noastra este ca, prin intermediul UNSAR, avea loc un schimb de informatii comerciale sensibile. Ma refer la date comerciale la zi privind vanzarile, tarifele, produsele vandute, portofoliul de clienti. Acest tip de informatii, schimbate intre concurenti, permite estimarea strategiei unei firme si, in felul acesta, companiile isi pot coordona comportamentul, reducand presiunea concurentiala de a oferi produse cat mai atractive si la preturi cat mai mici catre clientii lor".
     Domnia sa ne-a spus ca va fi o investigatie de durata, de circa un an jumate - doi ani si ca in cazul in care vor exista suficiente dovezi care sa demonstreze incalcarea regulilor de concurenta, sanctiunile vor fi cuprinse intre 0,5% si 10% din primele incasate de fiecare companie in parte, in anul anterior sanctionarii.
     "S-au facut inspectii inopinate la sediul principalelor companii si, pe baza mandatului judecatoresc, au fost ridicate mai multe documente", a adaugat presedintele Consiliului Concurentei.
     In ceea ce priveste Media Xprimm, Bogdan Chiritoiu ne-a declarat ca institutia suspecteaza ca prin produsele care erau oferite de aceasta companie si vandute pe baza de abonament se distribuiau informatiile sensibile, care permiteau coordonarea comportamentului pe piata. "Exista un mecanism prin care unii aflau mai devreme informatiile despre concurenti", a completat domnia sa.
     Actionarii Media Xprimm SRL sunt Adriana Panciu (45%), Laurentiu Costache (45%) si Alexandru Ciuncan (10%). Adriana Panciu este sotia secretarului general al Camerei Deputatilor, Adrian Cristian Panciu. Parlamentarul si-a trecut in declaratia de avere salariul incasat de sotie in Media Xprimm SRL.
     Practica concertata este un mecanism prin care consumatorii sunt prejudiciati prin faptul ca produsele dintr-un anumit sector nu sunt formate in urma liberei concurente, la un pret corect, ci in urma unei strategii coordonate intre companii, ne-au spus surse apropiate situatiei, care afirma ca investigatia vizeaza toate firmele de asigurari si ca dispune deja de "documente beton".
     Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) ne-a transmis ca nu doreste sa comenteze situatia si ca nici nu este parte din aceste actiuni. Reprezentantii ASF ne-au mai precizat ca activitatile investigate de Consiliul Concurentei nu intra in scopul supravegherii societatilor de asigurari de catre ASF.
     Conducerea UNSAR a transmis un comunicat, in care arata ca are incredere ca analiza ce va fi realizata de Consiliul Concurentei va arata ca eventualele ingrijorari avute in vedere la deschiderea procedurii nu reprezinta o incalcare a regulilor de concurenta: "UNSAR va colabora cu toata disponibilitatea cu Consiliul Concurentei, in vederea clarificarii si inlaturarii eventualelor ingrijorari care au stat la baza deschiderii acestei proceduri. Consiliul Concurentei a deschis o investigatie in legatura cu anumite aspecte referitoare la piata asigurarilor din Romania, in contextul careia a realizat si o inspectie inopinata la sediul UNSAR. Initierea unei investigatii este modalitatea prin care Consiliul Concurentei analizeaza situatii particulare in legatura cu care considera ca este nevoie de o explicatie aprofundata. De asemenea, realizarea de inspectii inopinate este o etapa preliminara standard in actiunea Consiliului Concurentei, care are drept singur scop colectarea rapida de informatii".
     Conducerea UNSAR a insistat ca deschiderea unei investigatii nu are nicio semnificatie in ceea ce priveste vinovatia vreunei parti sau rezultatul final al procedurii de investigatie. Existenta unei incalcari a regulilor de concurenta poate fi constatata doar la finalul unei proceduri indelungate, atat in fata autoritatii de concurenta, cat si in fata instantelor competente, daca este cazul, conform sursei citate.
     Deputatul Adrian Gurzau, cunoscut in piata datorita inversunarii cu care reclama diverse abuzuri din domeniu asigurarilor, ne-a declarat ca investigatia Consiliului Concurentei este binevenita, intrucat "toata lumea stie ca multe societati de asigurari sunt intelese intre ele in detrimentul cetatenilor, care platesc tarife din ce in ce mai mari".
     Parlamentarul a mai comentat: "Atata timp cat Misu Negritoiu, presedintele ASF, nu coordoneaza si nu reglementeaza piata cu adevarat, alte institutii vin sa faca regulile. Lipsa de transparenta si mana de fier cu care este condusa aceasta piata nu a facut decat sa existe multe mijloace de eludare a cetateanului. UNSAR ar trebui sa actioneze in dezvoltarea pietei si folosul cetatenilor, dar se pare ca singurul scop a fost majorarea artificiala a preturilor si facilitarea schimbului de informatii".
     Adrian Gurzau crede ca ASF a fost "presul" UNSAR si ca pe piata asigurarilor exista un grup de interese, care a coordonat toate aceste activitati privind practica concertata. Domnia sa este convins ca inspectorii Consiliului Concurentei detin mult mai multe informatii privind intelegerile din piata: "Consiliul Concurentei nu a pierdut procese in anchetele derulate. Este un fel de DNA al companiilor. Eu cred ca vor fi gasite suficiente dovezi si vor fi multi care vor oferi informatii pentru a-si salva pielea, daca nu cumva asta s-a si intamplat".
     Referitor la impactul investigatiei asupra pietei asigurarilor, parlamentarul afirma ca actionarii companiilor de asigurari vor fi extrem de sensibili la acest aspect si ca pana la finalul anului vom vedea multe schimbari in top-managementul marilor societati de asigurari.   


(239 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Consiliul Concurentei a dat iama in societatile de asigurari | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58961009979248 seconds.