Joi, 06 August 2015 - 05:40 AM Aleg.RO: Cum a ajuns POLITIA INTERNETULUI in „legea antilegionara” a liberalilor Antonescu si Scutaru: „In general, lumea crede ca poate face orice pe Facebook”

Publicat de: ---

Gndul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

La sfarsitul lunii iulie, presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea 217/2015, initiata de Crin Antonescu, George Scutaru si Andrei Gerea, care completa si modifica Ordonanta de urgenta a guvernului nr 31/2002 privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii . Printre noutatile introduse de lege era referirea la legionari, dar si cea privind persoanele condamnate de genocid.

Legea a generat mai multe controverse, existand opinii potrivit carora, dupa intrarea in vigoare a legii, autorii interbelici cu afinitati legionare nu vor mai putea fi citati. Andrei Plesu, dar si alte personalitati, au comentat aceasta lege, vorbind despre ambiguitatea textului, dar si despre modul in care ea urmeaza sa se aplice. Discutia a fost aprinsa si de afirmatiile consilierului prezidential, Andrei Muraru, care a a spus ca legea are in vedere in principal cultul personalitatii lui Nicolae Ceausescu, care a fost condamnat de o instanta din Romania pentru genocid. Dupa aceasta declaratie, au aparut diferite interpretari potrivit carora postarea pozelor cu Nicolae Ceausescu pe Facebook poate fi urmata de sanctiuni.

De reamintit este ca Facebook-ul este considerat spatiu public, printr-o decizie a instantei, astfel ca sub incidenta noii legi pot intra postarile de pe reteua de socializare. „Fapta persoanei de a promova, in public, cultul persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni de genocid, contra umanitatii si de crime de razboi, precum si fapta de a promova, in public, idei, conceptii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, in sensul art. 2 lit. a) (referitor la prin organizatie cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob - n.r.), se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani si interzicerea unor drepturi”, se arata in lege.

De asemenea, actul normativ mai prevede ca negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea in mod evident, prin orice mijloace, in public, a holocaustului, dar si a genocidului sau a crimelor contra umanitatii se pedepseste cu inchisoare de pana la 3 ani, iar savarsirea acestor fapte printr-un sistem informatic, cu inchisoare de pana la 5 ani.

”Legea nu are nicio legatura nici cu cititul, nici cu Cioran, nici cu Eliade si nici cu Noica”

Fostul lider PNL, Crin Antonescu, a declarat pentru gandul ca nu intelege cum s-a putut ajunge la aceasta discutie dupa promulgarea legii.

”Sunt obisnuit cu manifestari publice de profunda precaritate intelectuala, dar chiar cu asa ceva nu credeam ca ne putem intalni. Bineinteles ca atunci cand vorbim despre Cioran, Noica, Eliade, Vulcanescu nu putem sa consideram ca dominanta operei lor este legata de afinitatea temporara si destul de redusa in timp cu miscarea legionara. Toti acesti colosi, pentru ca toti cred ca recunoastem ca este vorba de varfuri intelectuale ale culturii romanesti au o opera extrem de solida, apreciata si intern si international si care nu are nicio legatura cu doctrina fascista si activitatea, practica politica legionara. Mi se pare, repet, un semn de precaritate intelectuala majora sa intelegi ca prin aceasta lege ti se interzice sa citesti Cioran. Prin aceasta lege nu ti se interzice sa citesti nimic, nu incalci cu nimic prevederile acestei legi daca citesti de la Mein Kampf la operele tovarasului Nicolae Ceausescu”, a afirmat intr-un interviu pentru gandul Antonescu.

Liberalul a adaugat ca legea pe care a initiat-o ”nu are nicio legatura nici cu cititul, nici cu Cioran, nici cu Eliade si nici cu Noica”. Dupa ce Andrei Plesu a scris pe blogul sau ”nu vreau sa fiu suspect daca admir talentul lui Cioran, mintea lui Noica, gratia atotstiutoare a lui Mircea Vulcanescu”, Antonescu afirma ca nu a gasit niciun fel de temei pentru aceasta teama a lui Plesu. ”Poate admira in continuare, asa cum o fac si eu si cum cred ca o fac foarte multi dintre oamenii care au initiat si votat aceasta lege, calitatile lui Cioran, ale lui Noica sau Mircea Vulcanescu. Nu are nicio legatura cu legea, iar catalogarea drept infierare tovaraseasca mi se pare fara temei”, a fost replica lui Antonescu. Mai mult, liberalul sustine ca din categoria celor speriati de aceasta lege, multi nu au citit in viata lor o pagina din Emil Cioran. ”Cred ca o deriva intelectuala care ii face pe unii, care probabil nu au citit in viata lor o pagina din Cioran, si evident nu ma refer la Andrei Plesu, sa clameze ingrozitoarea situatie ca nu ar mai putea sa o faca. Sa o faca. Sa puna mana pe Cioran, chiar il recomand!”, a fost pozitia lui Crin Antonescu. Si George Scutaru, fost consilier prezidential si deputat PNL, ii critica pe cei care se tem de aceasta lege. ”Nu asta a fost intentia legiuitorului de a-i pedepsi pe cei care pun citate din Cioran, dar parerea mea este ca daca dumneavoastra maine va imbracati in camasa verde cu diagonala si comemorati moartea lui Zelea Codreanu, cred ca ar trebui sa fiti condamnat pentru acest lucru. Nu dati exemple extreme. Am vazut pe unii care plang pe diferite posturi de televiziune, spunand ca vor fi bagati dupa gratii. Nu asta a fost intentia mea si a colegilor  mei, co-semnatari ai acestui proiect de lege”, a afirmat pentru gandul George Scutaru.

CITESTE INTERVIUL INTEGRAL CU CRIN ANTONESCU DESPRE LEGEA 217/2015 Se mai pot pune poze pe Facebook? Cine te poate denunta, cine te ancheteaza? Cei doi initiatori ai legii au explicat pentru gandul ce se intampla cu postarile de pe Facebook si in ce masura pot intra acestea sub incidenta legii 217/2015. ”Noi cand am initiat legea, nu ne-am gandit sa-i pedepsim pe cei care pun pe Facebook poze cu Ceausescu. Nu intentionam sa acoperim si aceasta directie. Ramane de vazut daca o instanta de judecata va considera ca actuala lege da instrumental juridic necesar pentru asemenea pedepse. Inainte faceai apologia extremismului, punand afise pe gard, acum societatea a evoluat, nu se mai pun afise pe gard, acum posteaza mesaje pe Facebook”, a declarat pentru gandul George Scutaru.

CITESTE INTERVIUL INTEGRAL CU GEORGE SCUTARU DESPRE LEGEA 217/2015 Si Crin Antonescu respinge teoria ca Facebook-ul este cenzurat din cauza acestei legi. „In general si cu putina rautate, lumea pe Facebook crede ca poate face orice … pe Facebook sau nu, nu este normal sa permitem intretinerea, alimentarea unei ideologii, unor idei sau unui spirit care sa fie de natura criminala. Putem avea orice pareri fiecare si sunt partizanul varietatii si libertatii ideilor pana acolo unde proferam ideea ca in mod legitim putem sa discriminam sau sa ucidem semenii nostri”, a subliniat Antonescu. Mai poti pune poze cu Ceausescu pe Facebook? Consilierul prezidential, Andrei Muraru, a lansat o varianta de lucru potrivit careia legea 217/2015 va genera o noua jurisprudenta, interzicand cultul lui Nicolae Ceausescu. ”Una este sa avem oameni care considera in continuare ca Ceausescu a fost un conducator bun, oameni care defileaza la nesfarsit prin televiziuni povestind amintiri cu Ceausescu samd si alta e sa ne pomenim intr-o zi ca un primar mai nervos ridica o statuie lui Nicolae Ceausescu sau ridica un bulevard din orasul pe care-l conduce Nicolae Ceausescu. Este un minim semn de respect sa interzicem asa ceva, daca ne gandim doar la oamenii care au murit in decembrie 1989, impuscati din ordinul lui Ceausescu”, a afirmat pentru gandul Crin Antonescu.

George Scutaru a precizat ca initiatorii nu au avut in vedere sa ii sanctioneze pe cei care pun pe Facebook poze cu Nicolae Ceausescu. Potrivit initiatorilor, legea este una normala si oricine poate face o plangere pentru incalcarea ei. ”Sunt nevoit sa spun un lucru simplu: oricine, in cazul altor incalcari de legi, poate sesiza Parchetul General sau dupa caz o instanta, o poate face si aici. Decizia nu poate apartine decat unei instante si cred ca termenii din Ordonanta si din legea de modificare a ordonantei sunt extrem de expliciti”, a fost raspunsul lui Crin Antonescu. Noua Dreapta poate fi interzisa Atat Crin Antonescu, cat si George Scutaru au fost de acord ca organizatia ”Noua Dreapta” intra sub incidenta legii, din cauza manifestarilor lor pro-legionare.

”Depinde de ce vor face si spune astfel de organizatii pe scena publica”, a subliniat Antonescu.

Ce prevede legea 217/2015 Prima remarca despre noua lege este introducerea explicita a organizatiilor, simbolurilor si faptelor cu caracter legionar, pe langa cele cu caracter fascist, rasist sau xenofob. Desi nu vorbeste despre condamnarea comunismului, prin introducerea sintagmei ”promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni de genocid contra umanitatii si de crime de razboi”, referirea se poate aplica pentru Nicolae Ceausescu, condamnat pentru genocid. De asemenea, Holocaustul este definit ca persecutia sistematica si anihilarea everilor, dar si a rromilor. 

”Prin organizatie cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob se intelege orice grup format din trei sau mai multe persoane, care isi desfasoara activitatea temporar sau permanent, in scopul promovarii ideilor, conceptiilor sau doctrinelor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, precum ura si violenta pe motive etnice, rasiale sau religioase, superioritatea unor rase si inferioritatea altora, antisemitismul, incitarea la xenofobie, recurgerea la violenta pentru schimbarea ordinii constitutionale sau a institutiilor democratice, nationalismul extremist. In aceasta categorie pot fi incluse organizatiile cu sau fara personalitate juridica, partidele si miscarile politice, asociatiile si fundatiile, societatile reglementate de Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si orice alte persoane juridice care indeplinesc cerintele prevazute la prezenta litera”, se arata in lege. In categoria simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe se inscriu: drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum si orice alte asemenea insemne, care promoveaza ideile, conceptiile sau doctrinele mentionate anterior.

Persoana vinovata de savarsirea unor infractiuni de genocid, contra umanitatii si crime de razboi ”se intelege orice persoana condamnata definitiv de catre o instanta judecatoreasca romana ori straina sau prin orice hotarare recunoscuta in Romania, potrivit legii, pentru una sau mai multe infractiuni de genocid contra umanitatii si de crime de razboi, precum si persoana din conducerea unei organizatii al carei caracter criminal a fost constatat prin hotararea unei instante penale internationale".

Legea explica ce se intelege prin Holocaust, dar si prin Miscarea Legionara. Prin Holocaust, pe teritoriul Romaniei, se intelege persecutia sistematica si anihilarea evreilor si a rromilor, sprijinita de autoritatile si institutiile statului roman in teritoriile administrate de acestea in perioada 1940-1944, iar prin Miscarea Legionara se intelege o organizatie fascista din Romania care a activat in perioada 1927-1941 sub denumirile de «Legiunea Arhanghelului Mihail», «Garda de Fier» si «Partidul Totul pentru Tara»." ”Confectionarea, vanzarea, raspandirea, precum si detinerea in vederea raspandirii de simboluri fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani si interzicerea unor drepturi. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si utilizarea in public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe.", se arata in lege.

Promovarea in public a cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni de genocid contra umanitatii si crime de razboi se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani si interzicerea unor drepturi. Legea prevede sanctiunile penale pentru negarea, contestarea sau minimalizarea Holocaustului. ”Savarsirea faptelor prevazute la alin. (1) si (2) prin intermediul unui sistem informatic constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani”, initiatorii admitand ca referirea este valabila si pentru Facebook.  De asemenea, se interzice ridicarea sau mentinerea in locuri publice, cu exceptia muzeelor, a unor statui referitoare la persoanele vinovate de savarsirea infractiunilor de genocid contra umanitatii si de crime de razboi. A fost mentinuta prevederea din Ordonanta din 2012, care a fost modificata prin legea 217, potrivit careia ”Nu constituie infractiune fapta daca este savarsita in interesul artei sau stiintei, cercetarii ori educatiei”.

Citeste si INTERVIURILE GANDUL. Fostul consilier prezidential, George Scutaru: ”Am vazut pe unii care plang pe diferite posturi de televiziune, spunand ca vor fi bagati dupa gratii” Citeste si INTERVIURILE GANDUL. Crin Antonescu, despre legea antilegionari: ”E un semn de precaritate intelectuala sa intelegi ca s-a interzis Cioran”


(234 afiri)

 

Link-uri înrudite

· Alte tiri din sursa
Gndul

· Alte tiri de la ---


Azi: Cea mai citit tire din sursa Gndul:

Cum a ajuns POLITIA INTERNETULUI in „legea antilegionara” a liberalilor Antonescu si Scutaru: „In general, lumea crede ca poate face orice pe Facebook” | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparin autorilor. Nu suntem responsabili pentru coninutul acestora.
Page created in 0.61156606674194 seconds.