Vineri, 07 August 2015 - 06:02 AM Aleg.RO: Procurorul general german a aflat ca razboi cu presa nu se face

Publicat de: ---

Cotidianul

Este oare inutil sa ne intrebam cum ar comenta politicienii damboviteni - presedinte, premier, ministri, parlamentari, inalti magistrati, procurori etc . - episodul de mai jos, graitor pentru pozitia unui stat democratic emblematic european in ce priveste presa si ce au inteles din el? De altfel, am mai folosit vorbele pe care le-a rostit candva marele om politic britanic Winston Churchill, potrivit caruia oricine a declansat un conflict cu presa l-a pierdut de fiecare data si fara drept de apel, drept care mi-am permis sa parafrazez titlul unei piese a dramaturgului francez Jean Girodoux - „Razboi cu Troia nu se face!”.

În aceste zile, faptul l-a cunoscut pe propria-i piele nu un politician obisnuit dintr-o tara de la periferia Europei sau din lumea a treia, ci ditamai procurorul general federal al Germaniei, Harald Range, 67 de ani, care a fost pensionat din oficiu dupa o confruntare cu ministrul Justitiei, social-democratul Heiko Maas. Acesta i-a reprosat ca a generat un scandal national gratuit dupa ce a ordonat o ancheta asupra a doi jurnalisti de la blogul Netzpolitik.org pe care i-a acuzat „de tradare”, dat fiind ca ar fi divulgat secrete de stat. Cum demersul procurorului Range, care, cum se vede, a invocat un motiv extrem de grav, a provocat o nemultumire uriasa in presa si in societate, iar guvernul a fost pus in mare dificultate, ministrul social-democrat al Justitiei a taiat raul de la radacina, dispensandu-se de inaltul magistrat fara ezitare si fara sa se teama de o reactie dura a sefei sale, colega de coalitie, cancelara crestin democrata Angela Merkel. Si cu atat mai putin a Bruxelles-ului!

Dar, cum s-a ajuns aici? Pe 25 februarie si in aprilie a.c., pe blogul ce promoveaza libertatile numerice, Netzpolitik.org, ziaristul Andre Meister si responsabilul acestui site - Markus Beckedahl - au publicat doua articole in care discutau proiectele guvernamentale de supraveghere a Internetului. În ele erau citate documente emanand de la Oficiul de Protectie a Constitutiei - asa cum se numeste contraspionajul german, Bundesamt fur Verfassungsschutz (BfV). Prin vocea sefului sau, Hans Georg Maassen, BfV s-a plans justitiei, pretinzand ca atare documente nu trebuiau dezvaluite niciodata, asa ca procurorul general federal a reactionat imediat, lansand, in mai a.c., o ancheta preliminara asupra celor doi gazetari, cu acuzatia de a fi tradat secrete de stat. Netzpolitik.org, care a fost creat cum 11 ani si a fost recompensat de organizatia Reporteri fara Frontiere pentru modul cum apara libertatea de expresie, are o audienta relativ modesta - circa 45.000 vizitatori zilnici -, dar o reputatie foarte solida, fiind foarte bine informat indeosebi pe probleme de siguranta ntionala. De altfel, chiar si Cancelaria s-a plans de activitatea lui in cazul deputatilor din Comisia de Anchetare a Activitatilor NSA in Germania.

Devenita publica la 30 iulie, informatia a declansat o avalansa de proteste si acuzatii atat din partea presei, cat si din a politicienilor, care, la unison, au acuzat justitia ca vrea sa instituie cenzura. Fondatorul Netzpolitik.org, Markus Beckedahl, a iesit si el la rampa, declarand la canalul de televiziune N24 ca ancheta ordonata de procurorul general federal Range este o „tentativa de intimidare a celor ce fac anchete publicistice in cadrul scandalurilor privind supravegherea numerica”. Pe de alta parte, ziaristii au amintit imediat ca asa ceva nu s-a mai petrecut din 1960, cand gazetari de la cunoscutul saptamanal “Der Spiegel” au fost incarcerati sub acuzatia de a fi dezvaluit informatii confidentiale. La randul ei, Organizatia pentru Securitate si Cooperare Europeana (OSCE) s-a miscat foarte repede, trimitand o scrisoare sefului diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmeier, in care deplangea „efectul lunecos” al unor atare actiuni asupra investigatiilor jurnalistice. Totodata, Dunja Mijatocic, reprezentanta OSCE pentru libertatea Presei, a cerut autoritatilor germane sa asigure „respectul libertatii de informare si al libertatii presei”.

Pe plan intern, scandalul a luat o amplore deosebita, internautii folosind frecvent cuvantul cheie #landesverrat (inalta tradare) pentru a protesta. De asemenea, sambata, 1 august, la Berlin a avut loc o manifestatie de protest. A fost picatura care a umplut paharul, ministrul Justitiei, Heiko Maas, a decis sa-si intrerupa concediul si sa revina in capitala, unde a amintit importanta libertatii presei si a apreciat ca „documentele invocate de cei doi publicisti de la blogul Netzpolitik.org nu dezvaluiau secrete de stat”. Procurorului general federal nu i-au cazut deloc bine aceste precizari ale sefului sau si, in mod ciudat, a incercat sa dreaga busuiocul folosind argumente pe cat de tocite, pe atat de neinspirate si banale. „A influenta o ancheta pentru ca rezultatul ei nu este oportun politic constituie un atac intolerabil la adresa independentei justitiei”, a declarat Harald Range marti dimineata. Unde si cand am mai auzit noi vorbele astea?

Reactia ministrului Heiko Maas nu a intarziat: „Remarcile si masurile luate de procurorul federal azi sunt de neinteles si dau o falsa impresie opiniei publice. Prin urmare, de comun acord cu Cancelaria, am decis sa cer presedintelui destituirea sa”. Procurorul federal din Munchen, Peter Frank, este cel care-i succede. În context, presa, tot ea!, a tinut sa reaminteasca faptul ca aceasta controversa ce-l avea in centrul atentiei pe Harald Range a luat amploare dupa ce, recent, el a renuntat la orice continuare a investigatiilor in ce priveste scandalul privind interceptarea telefonului mobil al cancelarei Angela Merkel de catre agentia americana de spionaj NSA. Asadar, procurorul Range afla si el ca marele politician britanic Winston Churchill avea dreptate cand declara ca „razboi ce presa nu se face!”.

Sa fi uitat el ca al 10-lea presedinte federal german - Christian Wulff, ales la 30 iunie 2010 -, a demisionat la 17 februarie 2012 in urma unui mare scandal financiar, in dezvaluirea caruia tot presa a avut rolul decisiv?


(236 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Procurorul general german a aflat ca razboi cu presa nu se face | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63482809066772 seconds.