Miercuri, 09 Septembrie 2015 - 05:55 AM Aleg.RO: Deputatii din Comisia de buget vor lua in discutie legea bail-in-ului

Publicat de: ---

Bursa      Deputatii din Comisia de buget, finante si banci vor lua in discutie, saptamana viitoare, proiectul legislativ privind crearea unui Fond de rezolutie bancara, potrivit doamnei Andreea Paul, deputat PNL, care ne-a spus ca initiativa legislativa a fost deja pusa pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte .
     Printre altele, proiectul, care deja a fost avizat de Guvern, vizeaza si aplicarea bail-in-ului in vederea salvarii bancilor cu probleme, ce presupune inclusiv confiscarea depozitelor negarantate.
     Referitor la aceasta procedura, Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din cadrul BNR (institutie care a intocmit proiectul de lege), ne-a precizat, la inceputul lunii iunie: "Textul transmis de Banca Centrala catre MFP nu face altceva decat sa transpuna prevederile europene. Trebuie sa intelegem ca nu BNR impune aplicarea bail-in-ului, printre solutiile de salvare a bancilor cu probleme, ci Uniunea Europeana cere acest lucru".
     Ordonanta 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului spune ca a doua masura de stabilizare a unei banci prevede posibilitatea participarii Fondului de Garantare a Depozitelor in calitate de actionar al institutiei respective.
     Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR, ne-a explicat ca rezolutia este mecanismul prin care sunt salvate partile bune din bancile cu probleme, considerandu-se ca o lichidare potrivit principiilor generale de insolventa ar cauza prea multe elemente colaterale.
     Recent, domnia sa ne-a precizat: "Prin diverse mecanisme se incearca salvarea bancilor. De exemplu, se preiau active si pasive dintr-o banca si se transfera catre alta banca, autoritatea publica infiinteaza o «carcasa» goala numita banca punte si in acea «carcasa» se introduc activele si pasivele bune ale unei banci, urmand ca activele rele, impreuna cu actiunile, sa intre in insolventa, iar licenta bancara sa fie retrasa. Banca punte va fi administrata temporar, fiind in proprietate publica, dupa care va fi privatizata, in maxim trei ani, potrivit legii. In Romania, noi am instituit banca punte si alte cateva instrumente, iar CE si PE au emis aceasta Directiva, care ar fi urmat sa fie transpusa pana la finalul anului 2014". Actionarii institutiei supuse rezolutiei vor fi primii care vor suporta pierderile, creditorii respectivei banci suportand pierderi ulterior actionarilor, in conformitate cu ordinea prioritatii creantelor acestora din cadrul procedurii de insolventa, cu exceptia cazului in care, in prezenta lege, se prevede in mod expres altfel, iar persoanele fizice si juridice care au contribuit la ajungerea in stare de dificultate majora a institutiei supuse rezolutiei sunt trase la raspundere potrivit legii civile sau penale.
     La inceputul lunii iunie, Comisia Europeana a anuntat ca se afla in derulare procedura de infringement impotriva tarii noastre pentru netranspunerea directivei care priveste redresarea si rezolutia institutiilor bancare.   


(353 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Deputatii din Comisia de buget vor lua in discutie legea bail-in-ului | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63911509513855 seconds.