Joi, 01 Octombrie 2015 - 05:29 AM Aleg.RO: DNA ridica documente de la Ministerul Finan?elor, intr-un dosar privind Loteria Romana

Publicat de: ---

romanialibera

DNA ridică documente de la Ministerul Finanțelor, intr-un dosar privind Loteria Romană . Documentele au legătură cu un raport al Corpului de Control al Ministerului de Finanțe, pe care autoritățile au refuzat să il trimită, conform unor surse judiciare. Cei responsabili riscă inculparea, au precizat sursele. 

Ridicările de documente ar avea legătură cu un contract incheiat cu firma austriacă Novomatic, contract din 2013, care prevedea livrarea a 10.000 de terminale de videoloterie, contractul, semnat pe o perioadă de 15 ani, garantand companiei de stat un venit de minumum 75 milioane de euro, conform unor surse judiciare. 

Specialiștii consultați de Romania liberă nu exclud extinderea cercetărilor și spre alte contracte ale Loteriei Romane. 

Contractul incheiat cu Novomatic prevedea ca veniturile nete să fie impărţite in cotă de 50% - 50%, sistemul de videoloterie urmand să fie asigurat in baza unei garanţii bancare in valoare de 20 milioane de euro.

In 2013, ministru al Finanțelor era Daniel Chițoiu (PNL), pentru care DNA a cerut Parlamentului, in martie 2014, ridicarea imunității deputatului, pentru abuz in serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, in dosarul \'Carpatica\'.

In acest dosar, au fost invinuiţi Dan Radu Ruşanu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum și alte persoane din conducerea ASF, intre care şi soţia fostului ministru, Laura Chiţoiu.  DNA arăta, atunci, că \'numitul Chiţoiu Daniel a iniţiat adoptarea unei ordonanţe de urgenţă al cărei scop exclusiv era sprijinirea grupului infracţional constituit pentru a favoriza interesele S.C. CARPATICA ASIG S.A\'. Astfel, Demersul lui Chiţoiu avea ca scop inlăturarea din Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a lui Tudor Daniel George, vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor, precum şi inlocuirea acestuia cu o persoană care urma să garanteze, in mod fraudulos, protecţia intereselor financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A. 

Contractul Loteriei cu Intralot 

In octombrie 2014, DNA a făcut verificări la Loteria Romană in cazul unor proceduri de achiziţie publică, ancheta fiind atunci in faza stabilirii prejudiciului adus la bugetul de stat, privind un contract incheiat cu firma grecească Intralot. 

Loteria Romană şi Intralot au inceput să colaboreze in 2003, printr-un contract pe zece ani care viza jocuri loteristice şi servicii suport şi care a expirat in decembrie 2013. După expirarea contractului, acesta a fost prelungit prin acte adiţionale.

 Citește și: Afacerea Intralot: Loteria Romană a ajuns sub lupa DNA

In 2013, Consiliul Concurenţei a amendat cu 16,85 milioane lei (aproximativ 3,76 milioane euro) Compania Naţională Loteria Romană, Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services, Intracom Holdings, pentru inţelegeri anticoncurenţiale. Conform contractului care a expirat in 2013, Intralot primea 7,5% din incasările totale de la loto, pentru asistenţa tehnică oferită in exploatarea aparaturii electronice. Ministrul de atunci al Finanțelor, Ioana Petrescu, a aprobat prelungirea contractului cu Intralot, care urma să expire in 30 iunie 2014.

Loteria și contractul cu Shelter Security 

Unul alt dosar aflat in lucru la DNA privind Loteria Romană se leagă de un contract acordat firmei de pază Shelter Security, in perioada in care era condusă de Gheorghe Benea (2009 - 2012), prin care s-ar fi produs un prejudiciu de 10 milioane de euro. 

De altfel, un raport al Curții de Conturi din 2012 arăta la Loteria Romană prejudicii de 89,8 milioane de lei, jumătate din sumă provenind dintr-un contract incheiat cu Shelter Security. "Loteria Romană a favorizat Shelter Security in vederea caştigării licitaţiei organizate pentru atribuirea contractului privind achiziţionarea sistemului integrat de securitate, prin stabilirea in documentaţia de atribuire a unor criterii tehnice restrictive. Cu toate că oferta prezentată de Shelter Security nu a fost conformă cu documentaţia de atribuire, Loteria a desemnat-o caştigătoare, incheind contractul in valoare de 45,96 milioane de lei (fără TVA - n.r.)", conform raportului Curţii de Conturi pe anul 2010.

Citește și: Curtea de Conturi a constat la Loteria Romana prejudicii de 90 milioane de lei

Firma Shelter Security este deținută de Alin Ionescu, soțul cantăreței Cristina Spătar. Alin Ionescu a fost audiat la DNA, la sfarşitul lunii mai. 

Shelter Security ar fi creat o rețea infracțională de 10 firme fantomă, unde erau angajați oameni ai străzii, prin care ar fi fost evidențiate tranzacții fictive in perioada 2009-2012, in valoare de aproximativ 25.000.000 de euro, arăta, in 2014, Poliția Romană. Astfel, Alin Ionescu și-ar fi convins mai mulți angajați și prieteni să inființeze firme, după care intre Shelter Security și aceste societăți, care in realitate ar fi fost controlate tot de Ionescu, ar fi avut loc mai multe tranzacții fictive de prestări servicii.

Loteria Romană și George Copos

In dosarul Loteria I, omul de afaceri George Copos a fost condamnat la patru ani de inchisoare, pentru evaziune fiscală. In 2004,  Loteria Națională a cumpărat un pachet de 38 de spații comerciale, indirect, de la firma lui Copos, Ana Electronic. Tranzacția s-a realizat prin trei intermediari, două persoane fizice (Ion Matei și Nicolae Ghinea) și o firmă, Rom Tour GM Impex SRL. La cateva săptămani de la tranzacție, ei au revandut Loteriei spațiile, la un preț de 10-12 ori mai mare.  Astfel, Loteria Romană a ajuns să plătească 5,2 milioane de euro pentru cele 38 de spații. 

Ulterior, George Copos a fost inculpat intr-un nou dosar, Loteria II, in care este acuzat, alături de fiica lui Dan Voiculescu, Camelia, și fostul ministru al Comunicațiilor, Sorin Pantiș, și de alte persoane, de manipularea pieței de capital. 

Astfel, Copos este acuzat, in calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC "Ana Electronic" SA Bucureşti şi de acţionar majoritar al SC "Ana Grup" SA Bucureşti, de spălare de BANI , fals in inscrisuri sub semnătură privată, instigare la participaţie improprie la fals intelectual, de folosirea de informaţii privilegiate pentru dobandirea, pe CONT  propriu sau pe contul unei terţe persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informaţii se referă, de dezvăluirea acestora, de recomandarea către alte persoane de a dobandi sau instrăina instrumentele financiare la care se referă acele informaţii şi, respectiv, de manipulare a pieţei de capital.

Citește și: Cine răspunde pentru judecarea, in bătaie de joc, a dosarului Loteria II, in care sunt inculpați Gheorghe Copos și Camelia Voiculescu? După șase ani, judecarea se reia de la capăt

Potrivit procurorilor, Gheorghe Copos ar fi imprumutat 2.350.000 de lei de la Grivco, grup de FIRME  controlat de Dan Voiculescu, şi apoi ar fi finanţat achiziţia de către această societate a unui pachet de acţiuni la Ana Imep, care ulterior au fost cesionate pentru 2.480.000 de lei.

Acuzaţiile privind privatizarea Electronica, numită apoi Ana Electronic, este explicată de procurori prin "inginerie financiară", care presupune operaţiuni de plasare, stratificare şi integrare a titlurilor de participare. De asemenea, procurorii susţin că Ana Electronic a incercat să evite şi plata unui impozit de 25 la sută prin interpunerea unor persoane in procesul de vanzare-cumpărare.

Potrivit rechizitoriului, prin "operaţiuni de stratificare", persoanele cercetate in dosarul Loteria II ar fi vandut şi revandut 40 de spaţii comerciale, preluate de Ana Electronic, care ar fi fuzionat prin absorbţie cu Fast Service Electronica, obţinand VENITURI  de peste 23.800.000 de lei, banii intrand apoi in "circuitul spălării" prin mai multe FIRME .

Dosarul Loteria II a inceput să fie rejudecat in ianuarie 2015, cand judecătoarea Ana Otilia Bomboș a făcut o cerere de recuzare, care i-a fost admisă, pe motiv că fiica judecătoarei Bomboș a publicat articole in ziarul "Financiarul", controlat de familia Voiculescu. 

 

 

 

 

 

 

Pana la 80% reducere la beletristica comenteaza sau vezi comentarii /* (c)


(213 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

DNA ridica documente de la Ministerul Finan?elor, intr-un dosar privind Loteria Romana | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.