Joi, 01 Octombrie 2015 - 05:29 AM Aleg.RO: Kovesi, atac la ministri: NU e normal sa aiba IMUNITATE pe VIATA. Se impune o modificare legislativa

Publicat de: ---

7plus

Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, afirma ca imunitatea "pe viata" pe care o au ministrii sau fostii membrii ai Guvernului privind anchetarea este unica si ca este necesara o modificare legislativa cel putin pentru a echilibra intr-un fel imunitatile in raport cu alte categorii .

Laura Codruta Kovesi

Declaratia a fost facuta in contextul impasului creat in urma respingerii cererilor de ridicare a imunitatii in cazul unor parlamentari sau ministri, unele anchete fiind oprite sau procurorii nu au mai putut sa ia anumite masuri.

Citeste si: Kovesi vorbeste despre viata privata: "Imi fac singura cumparaturile la piata, gatesc, imi calc hainele...""Din pacate, este un vot politic care blocheaza o ancheta judiciara, lucru care nu ar trebui sa se intample. Si poate ca nu se intampla in alte tari din Uniunea Europeana. Cred ca o modificare legislativa ar fi extrem de importanta.

Daca ar fi sa ne raportam la persoane care au anumit statut in Romania - si daca m-as referi la statutul magistratilor, si ei beneficiaza de imunitate - trebuie obtinut un aviz inainte de a fi perchezitionati, retinuti sau arestati preventiv. Insa, daca ma refer la imunitatea pe viata pe care o au ministrii sau fostii ministri, aceasta este unica", a afirmat sefa DNA pentru Agerpres. Kovesi a explicat ca nu poti sa anchetezi un ministru sau un fost ministru care este si deputat sau senator in lipsa unei aprobari din partea Parlamentului. "In aceste situatii, anchetele se blocheaza si nu pot sa-si urmeze cursul. Spre exemplu, sunt situatii in care fosti ministri detin in continuare bunurile despre care exista suspiciuni ca ar fi fost obtinute cu titlu de mita.

Pentru nicio persoana din Romania nu exista o astfel de imunitate. Nici macar pentru magistrati sau parlamentari, care se bucura de imunitate doar in ceea ce priveste arestarea si perchezitionarea. Cred ca o modificare legislativa cel putin in a echilibra intr-un fel aceste imunitati este necesara", a spus sefa DNA. Potrivit acesteia, s-ar impune o interventie legislativa si pentru ca persoanele cu functii publice condamnate pentru fapte comise in timpul mandatului sa nu mai poata sa exercite aceste functii. Referitor la faptul ca anumiti demnitari, alesi locali sau sefi de institutii revin in functii, desi au fost arestati preventiv sau condamnati, Kovesi a admis ca este vorba de o lacuna a legislatiei. "Exista din pacate foarte multe situatii in care persoane condamnate pentru coruptie continua sa exercite functii publice, de obicei exact aceeasi functie pentru care au fost condamnati.

Daca ar fi sa fac o paralela intre magistrati si ceilalti care detin functii publice, pot sa va spun ca magistratii, in momentul trimiterii in judecata, sunt suspendati din functie.

Din pacate, pentru parlamentari, pentru presedinti de Consilii Judetene sau pentru alte persoane care conduc institutii publice aceasta regula nu este aplicabila. De foarte multe ori am vazut presedinti de CJ sau primari care au iesit din arest preventiv si s-au dus la primarie sau la CJ si au continuat sa-si exercite functiile, am vazut parlamentari care au fost condamnati si care au mers in continuare in Parlament.

Cred ca ar trebui sa existe o modificare legislativa si sa existe o interdictie clara de a mai exercita functii publice in situatia in care persoanele sunt condamnate pentru astfel de fapte", a apreciat procurorul sef al DNA. In cazul declaratiilor politicienilor la adresa DNA care au fost considerate de CSM ca au adus atingere independentei justitiei, Kovesi sustine ca dincolo de acest verdict nu se intampla nimic, nefiind aplicata niciun fel de sanctiune. "Sper sa existe o sanctiune din partea cetatenilor atunci cand merg la vot cu privire la politicienii care ataca in mod repetat activitatea DNA si o fac intr-un mod total nejustificat", a subliniat Kovesi in interviu.


(252 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
7 Plus

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa 7 Plus:

Kovesi, atac la ministri: NU e normal sa aiba IMUNITATE pe VIATA. Se impune o modificare legislativa | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67038106918335 seconds.