Vineri, 02 Octombrie 2015 - 05:47 AM Aleg.RO: "Probabil o sa dam ordonanta de urgenta pentru aprobarea Programului National pentru Irigatii"

Publicat de: ---

Bursa      *  Andreea Paul, PNL: "Noi credem ca am evitat riscul unui tun"
       Guvernul ar putea sa emita o Ordonanta de Urgenta pentru aprobarea Programului National pentru Irigatii, a declarat ieri premierul Victor Ponta, dupa ce proiectul continand aceste prevederi nu a trecut, miercuri, de Camera Deputatilor, nefiind intrunite suficiente voturi pentru o lege organica .
     Premierul a spus ieri la Targu Jiu: "Ieri (miercuri n.r.) am avut, in Parlament, la Camera Deputatilor, o lege foarte importanta, cea referitoare la Programul National pentru Irigatii - un miliard de euro pe sapte ani, noi avem deja banii pregatiti, 150 miliarde de euro pentru anul viitor. E un pic si vina noastra ca nu ne-am mobilizat toti deputatii, dar nu ne-am mobilizat toti deputatii pentru ca nu ne-a trecut prin minte, nici lui Liviu, nici mie, ca PNL o sa voteze contra, ca-s atat de nebuni incat sa voteze impotriva Planului National pentru Irigatii (...). Acum o sa discutam la coalitie si probabil o sa dam Ordonanta de Urgenta ".
     Deputatul PNL Andreea Paul a declarat ieri ca PNL a evitat riscul unui tun prin neadoptarea proiectului care prevedea investitii de 1 miliard de euro in sistemul de irigatii si cere transparentizarea procesului de investitii in domeniu: "Noi credem ca in cazul sistemului de irigatii am evitat riscul unui tun, pe final de mandat pentru ca pe reabilitarea sistemului de irigatii s-au cheltuit in ultimul sfert de veac circa 10 miliarde de euro. (...) PNL cere astazi, asa cum a facut-o in repetate randuri prin Parlament si in comisiile de specialitate, transparentizarea prin prezentarea publica a proiectelor prioritare pentru investitii in irigatii ca sa nu ne mai trezim cu inca un miliard de euro cheltuiti, dar cu reducerea suprafetelor de teren irigate".
     Prim-vicepresedintele PNL a mai spus ca in urma cu 25 de ani Romania avea trei milioane de hectare de teren irigat, iar in 2004, Ilie Sarbu, socrul premierului, declara ca sunt 1,5 milioane de hectare de teren irigat. "Minciuna a fost repetata in anul 2009, de acelasi tata socru. Azi, minciuna este reinventa de ginerele Ponta. In prezent avem circa 100.000 de hectare de terenuri irigate, in plin an secetos, intr-unul dintre cei mai secetosi ani", a mai spus Paul.
     De asemenea, deputatul liberal a mai explicat ca in loc sa participe la plenul Parlamentului care dezbatea proiectul privind sistemul de irigatii, PSD s-a apucat de "acuzatii mincinoase" la adresa PNL.
     "Noi ne-am abtinut la vot pentru ca Ponta si ai lui nu au prezentat in mod transparent etapizarea investitiilor sau o lista a proiectelor prioritare. Cine-l mai crede pe Ponta cand vorbeste despre investitii, cand el are in prezent 1 miliard de lei necheltuiti, dar alocati in buget?!", a mai declarat Andreea Paul, adaugand ca PNL solicita transparentizarea procesului prin prezentarea publica a proiectelor prioritare pentru investitii in irigatii "ca sa nu ne mai trezim cu inca un miliard de euro cheltuit si cu reducerea suprafetelor irigate".
     "In comisiile de specialitate s-a discutat despre un miliard de euro pentru viitorii sapte ani or, fara nicio lista de prioritizare, riscam sa aruncam inca un miliard de euro, cica pentru irigatii, dar in realitate sa nu avem terenurile irigate. Nu s-a prezentat nici macar o magistrala prioritara. Cu ce se incepe in anul 2016, care este magistrala care va fi asigurata, unde irigam, care sunt zonele prioritare cu care pornim la drum, ce irigam in 2017? Nu s-a asigurat aceasta transparenta a proiectelor de investitii in sistemul de irigatii", a mai declarat deputatul PNL.
     Plenul Camerei Deputatilor nu a reusit, miercuri, sa adoptate OUG 79/2013, cu amendamente ce prevedeau investitii de 1 miliard de euro in sistemul de irigatii, din cauza lipsei numarului suficient de voturi pentru o lege organica, in contextul absentelor din randul coalitiei si a abtinerilor PNL.
     OUG 79/2103 reglementa prevederi din cadrul Legii imbunatatirilor funciare, insa in Parlament deputatii au adus, la solicitarea Guvernului, mai multe amendamente privind sistemul national de irigatii, printre care si investitii de circa 1 miliard de euro in urmatorii 5 ani in acest domeniu.
     Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara, in timpul dezbaterilor din comisii asupra acestei legi, ca pana in anul 2020 va trebui reabilitata intreaga infrastructura de irigatii.
     Legea a fost supusa votului plenului Camerei Deputatilor, insa nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru o lege organica, respectiv jumatate din numarul total al deputatilor. Din acest motiv, legea nu a putut fi adoptata si a ramas sa fie rediscuta ulterior, cel mai probabil sesiunea urmatoare, potrivit Mediafax.
     PNL s-a abtinut la vot, acuzand neclaritati in text cu privire la modalitatea in care sunt alocati banii, iar numerosi parlamentari ai coalitiei au lipsit la sesiunea de vot.
     Legea a trecut deja de Senat, Camera Deputatilor fiind for decizional. 

     *  Sindicalistii din imbunatatiri funciare solicita promovarea legislatiei privind refacerea sectorului de irigatii
     Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA" si Sindicatul National Imbunatatiri Funciare isi exprima dezamagirea fata de atitudinea politicienilor care au manifestat un "total dezinteres fata de securitatea alimentara a populatiei" prin neaprobarea proiectului de modificare a legislatiei aferente sectorului de imbunatatiri funciare.
     In acest context, sindicalistii solicita clasei politice sa intreprinda toate demersurile posibile in vederea promovarii unei legislatii care sa permita refacerea sectorului de imbunatatiri funciare.
     "Din pacate, politicieni prezenti la sedinta nu au votat proiectul de lege, cu toate ca aveau cunostinta de necesitatea corectarii actualei legislatii si de problemele create de aceasta, respectiv distrugerea a circa 75% din infrastructura de imbunatatiri funciare (irigatii, desecare, combatere a eroziunii solului), pierderea specialistilor din domeniu, prin disponibilizarea a peste 3.500 de salariati, ruperea unor parti din patrimoniu prin predarea catre alte entitati, dezmembrarea sectorului si falimentarea unor activitati ce ar fi putut mentine activitatea in parametrii normali de functionare", a declarat presedintele Sindicatului National Imbunatatiri Funciare, Lucica Blebea, citata de Agerpres.
     Potrivit intr-un comunicat al Sindicatului National Imbunatatiri Funciare, in contextul in care se acutizeaza criza economica la nivel mondial si se accentueaza criza alimentara la nivel national, efectele majore ale schimbarilor climatice prin efectele secetei care s-au facut simtite in toate regiunile tarii, prin inundatiile care ne afecteaza in tot timpul anului, CNS "Cartel ALFA", alaturi de Sindicatul National Imbunatatiri Funciare, solicita clasei politice sa intreprinda toate demersurile posibile in vederea promovarii unei legislatii care sa permita refacerea sectorului de imbunatatiri funciare.

   


(267 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"Probabil o sa dam ordonanta de urgenta pentru aprobarea Programului National pentru Irigatii" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6540641784668 seconds.