Miercuri, 07 Octombrie 2015 - 05:15 AM Aleg.RO: Guvernul pregateste a doua ELECTORATA. Care sunt romanii cu credite pentru care vor garanta Finantele

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Principalii beneficiari ai proiectului vor fi persoanele cu credite in franci elvetieni care vor primi din partea statului o garantie de 50% atunci cand isi convertesc creditul din franci elvetieni in lei . 

Una dintre conditiile de acordare a facilitatii din partea statului este ca institutia de creditare sa suporte un discount de 15% la creditul transformat din valuta in lei. Ramane de vazut daca bancile vor fi dispuse sa acorde acest discount.

Deputatul PNL Gheorghe Ialomiteanu a declarat ca este un "fals ajutor" din partea guvernului in cazul persoanelor cu credite in valuta. "In esenta este doar un sprijin minim. Este doar o garantie", a declarat pentru gandul deputatul Gheorghe Ialomiteanu. Amintim ca statul acorda garantii si in cazul creditelor luate prin programul "Prima Casa". 

"In proiect este vorba despre acordarea unei garantii din partea statului de 50% in urma conversiei creditului din valuta in lei, pentru ca s-ar putea sa apara un plus de garantie cerut de banci si o reducere de 15% pe care sa o acorde institutia de credit. Acordarea de garantii de 50% din partea statului este o facililitate, dar nu suficienta. Persoanele care au luat credite in franci sunt in situatia de a nu putea sa ramburseze imprumuturile si statul vine acum sa acorde garantii", a mai explicat Ialomiteanu. 

Plafonul maxim in care statul ar putea acorda garantiile este de un miliard de lei.

Analistii economici sustin ca prin acest proiect Guvernul vrea sa arate ca ajuta cetatenii, cand de fapt ajuta bancile. 

" Acest proiect nu ajuta cetatenii care nu isi mai pot plati ratele, ci ajuta bancile. In cazul persoanelor ajunse in incapacitate de plata, bancile isi vor putea recupera banii de la stat, care va garanta creditele, iar ulterior garantia va fi recuperata din vanzarea imobilului", a comentat un analist economic. 

Proiectul apartine Ministerului de Finante si a fost prezentat marti parlamentarilor, la comisia de buget-finante din Camera Deputatilor. Pana saptamana viitoare pot fi depuse amendamente la proiect, fiind asteptate si puncte de vedere din partea Bancii Nationale a Romaniei.

"Astazi (marti - n.r.) a fost o discutie procedurala, pe chestiuni de principiu in ideea ca incercam sa gasim solutie. Avem un punct de vedere de la Ministerul de Finante, care a elaborat un draft, iar noi am avut ideea ca elementele de baza sa fie tranformate in amnedamente la proiectul lui Birchall (deputatul PSD Ana Birchall - n.r.)", a declarat presedintele Comisiei de Buget-Finante din Camera Deputatilor, Viorel Stefan, citat de Mediafax.

Birchall a initiat anul trecut un proiect legislativ pentru conversia creditelor din monede straine in lei, pentru transpunerea in legislatia nationala a directivei europene 17/2014.

Dupa aparitia crizei francului elvetian, la jumatatea lunii ianuarie, deputatul a introdus un amendament in proiectul de lege care prevede efectuarea conversiei prin aplicarea unui curs mediu determinat ca medie aritmetica a cursurilor medii lunare din luna acordarii creditului pana la momentul conversiei, masura atacata de reprezentantii bancilor.

"Impreuna cu membrii Comisiei si cu reprezentantii Ministerului de Finante, am hotarat ca propunerile venite din partea MFP sa fie incluse in proiectul meu legislativ, pentru a putea avea cat mai curand o solutie pentru rezolvarea acestei probleme. Am incredere ca in cel mai scurt timp vom putea trimite in plen o solutie concreta", a scris Birchall pe pagina sa de Facebook dupa incheierea sedintei comisiei.

La finalul lunii iulie, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, afirma ca proiectul de lege pentru conversia creditelor imobiliare din valuta in lei suporta extinderea plafonului garantiilor acordate de stat, de 1 miliard lei in varianta initiala prezentata de predecesorul sau, in functie de necesitatile pietei, urmand sa fie eliminate anumite restrictii.

El a stabilit la acel moment cu AURSF si reprezentantii Grupului Clientilor cu Credite in CHF eliminarea plafonului maximal de venituri pentru ca un client sa fie admis la conversie, de 3.000 de lei net, precum si cel al soldului ramas dupa aplicarea discountului de catre banca, stabilit initial la 300.000 de lei.

Teodorovici a adaugat ca ramane de stabilit nivelul discountului, de 15% in proiectul initial, reprezentantii debitorilor in franci elvetieni solicitand o reducere de 25%.

"Una dintre problemele cu care ne-am confruntat a fost aceea ca, daca se pune problema restructurarii unui credit, atunci se pune problema reevaluarii garantiilor si garantiile de la momentul semnarii creditelor, cand aveau o valoare mai mare, nu mai sunt egale cu cele de astazi. Aceasta era una dintre cele mai mari probleme care impiedicau restructurarea creditelor, si anume lipsa sau insuficienta garantarii cu aceleasi active. Atunci exista disponibilitate sa se suplineasca aceasta lipsa de catre o garantie de stat gestionata tot prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, in limita unui plafon care trebuie vazut cum trebuie dimensionat ca sa acopere toata aceasta situatie", a punctat Stefan.

El a mai aratat ca a doua conditie ar fi legata de faptul ca o restructurare fara acordarea unui discount dupa modelul Volksbank, care a redus cu 22% soldul creditului transformat in lei, este greu de crezut ca se va putea intampla.

"Daca, folosind aceste doua instrumente, vom ajunge ca rezultatul sa fie acela ca creditul dupa restructurare sa fie comparabil, ca parametri, cu un credit acordat astazi de domeniul imobiliar, atunci cred ca proiectul are sanse sa fie functional si sa produca efecte", considera presedintele Comisiei de buget-finante.

El a mentionat ca un astfel de program trebuie privit ca un unul social, care isi propune sa rezolve problemele.

Comisia asteapta pana joi propuneri din partea actorilor vizati de acest proiect de lege, astfel incat sa se poata reuni martea viitoare pentru a le dezbate si a putea sa ia o decizie finala.

Proiectul include valutele care s-au apreciat cu peste 50% fata de leu de la momentul acordarii creditului, iar programul are o perioada de un an.

 

 

 

 

 

Citeste si Anunt important pentru clientii BCR cu credite garantate


(406 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Guvernul pregateste a doua ELECTORATA. Care sunt romanii cu credite pentru care vor garanta Finantele | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.74501395225525 seconds.