Vineri, 09 Octombrie 2015 - 05:40 AM Aleg.RO: Zgonea: In scenariul cel mai lung, legea votului prin corespondenta va putea fi adoptata in februarie. PNL: Am incalca recomandarile Comisiei de la Venetia

Publicat de: ---

7plus

UPDATE 17:35 - Turcan: Vot prin corespondenta adoptat in februarie - am incalca recomandarile Comisiei de la Venetia

PNL precizeaza ca, daca s-ar amana termenul de adoptare a legii votului prin corespondenta pana in februarie, asa cum a afirmat Valeriu Zgonea, legea nu s-ar putea aplica la alegerile din 2016, deoarece Romania ar incalca recomandarile Comisiei de le Venetia, a declarat, joi, Raluca Turcan .

"Domnule Zgonea, daca veti amana termenul de adoptare a Legii votului prin corespondenta pana in luna februarie, asa cum ati declarat, Romania va incalca recomandarile Comisiei de la Venetia – prin care se precizeaza ca modificarea legilor electorale se face cu minim un an inaintea alegerilor. Altfel, 20% dintre cetatenii cu drept de vot vor fi umiliti, din nou, la cozile de la consulate si ambasade din cauza neaplicarii votului prin corespondenta! PNL militeaza pentru votarea acestei legi in urmatoarele trei saptamani, deoarece votul prin corespondenta trebuie sa devina lege pana in luna noiembrie!", a spus Turcan.

Ea a adaugat ca reusita acestui proiect este in mainile PSD si a majoritatii parlamentare.

"Reusita acestui proiect este in mainile PSD si a majoritatii parlamentare. Datoria PNL a fost sa aduca la cheie acest proiect. Tot ce trebuie sa faca parlamentarii PSD este sa voteze pentru, nu sa intinda piciorul si sa puna piedici acestui proiect de interes national. In acest moment, intreaga clasa politica are datoria sa garanteze celor 3,5 milioane de romani aflati in afara granitelor dreptul constitutional la vot", a adaugat Turcan. 

Vicepresedintele PNL Raluca Turcan a facut aceste precizari in legatura cu declaratia presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, potrivit careia, in scenariul cel mai lung, legea votului prin corespondenta ar putea fi adoptata in februarie.

"Din punctul meu de vedere, cu experienta pe care o am, scenariul cel mai lung pe care-l vad este (adoptarea legii votului prin corespondenta - n.r) undeva la inceput de sesiune viitoare, undeva in februarie, dar este un lucru foarte bun. Trebuie sa intelegem cu totii, clasa politica, faptul ca aceasta lege este necesara in procesul nostru de consolidare a democratiei. Toate statele au avut o experienta. Acest vot conteaza foarte mult la prezidentiale, la parlamentare cetatenii din diaspora voteaza pentru cele patru mandate de deputat si doua de senator, dar oamenii trebuie sa simta ca statul roman le asigura toate conditiile", a precizat Zgonea, la RFI, intrebat cand ar putea fi adoptata legea votului prin corespondenta.

Valeriu Zgonea a spus ca, daca va fi adoptata in februarie, legea va putea fi aplicata la alegerile din 2016.

Intrebat daca votul prin corespondenta ar putea fi aplicat la alegerile din 2016, in cazul in care legea ar fi adoptata in februarie, presedintele Camerei Deputatilor a spus: "Din punctul meu de vedere, cu siguranta, da. Daca nu vor fi articole neconstitutionale, bineinteles. Noi am avut trei obligatii constitutionale, e adevarat, coroborate cu decizii ale Curtii Constitutionale, de a face legile electorale fundamentale, legea alegerilor administratiei locale si legea alegerii parlamentare pana la momentul in care se implineste un an pana la momentul in care dispare mandatul tau de parlamentar sau de ales local. Atunci avem aceasta conditionalitate pe care dumneavoastra o spuneati. Astazi, cand venim cu o lege a votului pentru diaspora, drepturile fundamentale au fost puse in opera, adica intr-un cadru legislativ, la termenul stabilit".

"Noi ne-am luat angajamentul, PSD-ul, ca vom scoate pana in iulie cele trei legi care erau importante: legea finantarii partidelor politice si legea partidelor politice, legea alegerii administratiei locale si legea alegerii parlamentare (...). Acum venim cu o completare si spunem asa: in anul 2015 constatam ca o parte din electoratul roman, care se afla in afara granitelor tarii nu are posibilitatea in ziua votului de a se deplasa la centrele pe care le-am avut pana acum. Si atunci avem doua solutii: de a gasi cu statele respective o intelegere sa facem sectii de vot in cadrul comunitatilor de migranti pe care noi le avem in statele acelea si anumite state sunt flexibile, anumite state raman rigide in cadrul conventiilor internationale, numai in ambasade sau in consulate si atunci venim cu cea de-a doua varianta, pe care statele respective au experimentat-o, fie votul electronic, fie votul prin corespondenta traditionala. Si aici intram noi, ca stat roman, prin Parlamentul Romaniei, cu aceasta decizie", a adaugat Zgonea.

La inceputul saptamanii, PSD a anuntat, prin vocea presedintelui interimar Liviu Dragnea, ca partidul va prezenta pana cel tarziu luni, 12 octombrie, un proiect de lege privind votul prin corespondenta si va prelua conducerea Comisiei de cod electoral, dupa demisia liberalului Mihai Voicu.

Plenul Parlamentului l-a validat marti pe deputatul PSD Gabriel Vlase in functia de sef al comisiei, inclusiv cu votul liberalilor, social-democratii sustinand ca legea va fi gata in cel mult doua saptamani. Miercuri, comisia condusa de Vlase nu a facut nicin fel de proges. Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a acuzat AEP ca "trage de timp" si e "incapabila" sa vina cu un proiect de lege.


(405 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
7 Plus

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa 7 Plus:

Zgonea: In scenariul cel mai lung, legea votului prin corespondenta va putea fi adoptata in februarie. PNL: Am incalca recomandarile Comisiei de la Venetia | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.69327998161316 seconds.