Vineri, 09 Octombrie 2015 - 05:40 AM Aleg.RO: Iohannis: Odata cu actuala criza a imigrantilor, exista riscul renasterii populismului si rasismului in Europa

Publicat de: ---

7plus

Presedintele a vorbit in discursul sau despre pasii pe care tarile europene trebuie sa ii faca pentru a evita repetarea unor evenimente precum cele din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, asigurand ca in Romania astfel de fapte nu mai sunt posibile . Cu toate acestea, criza imigrantilor a aratat ca exista posibilitatea ca "tentatia" extremismului in Europa sa reapara.

"Acum, cand mii de refugiati bat la portile continentului nostru, tentatiile populismului si rasismului risca sa renasca. Impreuna cu statele Europei, avem datoria de a le respinge. Sunt convins ca putem sa depasim impreuna aceasta situatie complicata si sa facem fata cu bine", a spus presedintele, in discursul sau.

Evenimentul a avut loc la Memorialul Victimelor Holocaustului din Romania. Klaus Iohannis a afirmat ca este prima data cand viziteaza acest moment, in calitate de presedinte, si spera ca si viitorii sefi de stat il vor vizita, "pentru a aminti tuturor ca Holocaustul este unic si nu poate fi uitat". "Acest loc nu a fost ales intamplator, ci in inima Bucurestiului si in preajma unei institutii publice. Menirea sa este tocmai de a sublinia faptul ca drama evreilor si romilor s-a produs in mijlocul societatii si de a accentua responsabilitatea statului roman in actiunile inumane savarsite, pe criterii etnice si de rasa, in anii celui de-al doilea Razboi Mondial. In timpul comunismului, romanilor li s-a ascuns insa aceasta parte a istoriei recente", a afirmat presedintele.

Iohannis a aratat insa ca, in ultimii ani, Romania si-a asumat acest trecut, prin masurile luate in domeniul recunoasterii si asumarii Holocaustului. "A fost un proces dificil, dar am aratat ca ne-am insusit intru totul lectia trecutului. Am ales sa fim vigilenti, sa prevenim si sa combatem orice forma incipienta de ura, discriminare si insultare a memoriei victimelor prin negarea sau minimalizarea genocidului evreiesc. (...) Va pot asigura astazi ca in Romania nu mai sunt posibile asemenea fapte precum cele petrecute in acei ani tulburi", continuat presedintele.

Klaus Iohannis a reitarat faptul ca unul dintre obiectivele mandatului sau de presedinte este sa apere amintirea victimelor Holocaustului, in conditiile in care considera ca orice forma de intoleranta, rasism, ura si discriminare reprezinta amenintari la adresa democratiei. Presedintele a afirmat, in acest sens, ca sprijina "pe deplin" infiintarea unui Muzeu al Evreilor si al Holocaustului la Bucuresti.

"Voi continua sa apar acele modele si actiuni din societate care contribuie la promovarea responsabilitatii si tolerantei, non-discriminarii si respectului pentru demnitatea fiintei umane. Cred cu tarie ca actiunea de asumare a trecutului trebuie transformata in politica publica", a spus Iohannis.

Nu in ultimul rand, Iohannis a spus ca problematica memoriei Holocaustului trebuie sa se regaseasca si in domenii precum educatia, care are un rol fundamental pentru insusirea valorilor democratice. "S-au facut eforturi institutionale majore, dar exista inca tineri care nu au nici un fel de cunostinte despre Holocaust, despre ororile si erorile acelor ani, iar acest lucru trebuie indreptat. Generatiile noi au datoria sa inteleaga si sa recunoasca tragedia Holocaustului si sa actioneze cu demnitate in fata istoriei pentru ca asemenea atrocitati sa nu se mai repete niciodata", a spus presedintele.

La eveniment au mai participat presedintele Camerei Depuatilor, Valeriu Zgonea, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, consilieri prezidentiali, parlamentari, printre care si deputatul Aurel Vainer, reprezentant al comunitatii evreiesti, precum si mai multi ambasadori, printre care Hans Klemm, ambasadorul SUA, si Oleg Malginov, ambasadorul Rusiei, dar si directorul Institutului "Elie Wiesel", Alexandru Florian.

In discursul sau, Hans Klemm a felicitat Romania pentru masurile luate in recunoasterea Holocaustului si pentru asumarea crimelor regimului din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. "Adresandu-ma Romaniei, aplaud masurile pe care le ia pentru recunoasterea acestui capitol tragic din istoria sa. Si ii indemn pe toti romanii, in special pe tineri, sa studieze atent aceasta istorie si sa nu uite niciodata cele petreceute", a spus acesta.

La randul sau, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a vorbit despre progresele Romaniei pe aceasta tema si despre faptul ca tara noastra este un model in Europa de Est. "Avem o vasta colectie de legi si acte normative care reglementeaza drepturile minoritatilor nationale si cadrul de asigurare si pastrare a identitatii lingvistice si culturale membrilor acestora. Romania a facut pasi importanti in combaterea antismitismului , lucru recunoscut de toate institutiile intrenationale. Parlamnetul a adoptat legi foarte clare care condamna negarea holocaustului si incitarea la ura rasiala. Legislatia romaneasca in domeniu este peste orice legislatie europeana in materie. Romania este astazi o tara care incurajeaza diversitatea si toleranta", a spus Zgonea.

La finalul ceremoniei, au fost depuse coroane de flori din partea celor prezenti, precum si din partea Guvernului, Senatului, Ministerului de Interne, Ministerului Apararii, dar si a cancelariilor straine.


(323 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
7 Plus

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa 7 Plus:

Iohannis: Odata cu actuala criza a imigrantilor, exista riscul renasterii populismului si rasismului in Europa | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62280893325806 seconds.