Vineri, 09 Octombrie 2015 - 05:40 AM Aleg.RO: Tomac: Solicitarea PSD ca AEP sa vina cu legea votului prin corespondenta, joc de pase institutional

Publicat de: ---

Gândul

"Am prevenit de la bun inceput ca decizia PSD de a cere Autoritatii Electorale Permanente elaborarea unui proiect de lege privind votul prin corespondenta este un <<joc de pase institutional>>, iar rezultatul va fi doar pierdere de timp . Ieri, din nefericire, mi s-a confirmat presupunerea", a scris Eugen Tomac, pe Facebook, dupa ce miercuri Comisia de cod electoral a amanat dezbaterile asupra legii votului prin corespondenta pentru luni, timp in care grupurile parlamentare sa vina cu raspunsuri la cateva intrebari adresate de Autoritatea Electorala Permanenta, pe baza carora institutia ar urma sa construiasca un proiect draft al legii.

Presedintele PMP sustine ca proiectul propus de el este "singura optiune reala" pentru o lege a votului prin corespondenta, fiind elaborat de experti din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si avizat de mai multe ministere si institutii cu competente in domeniu, inclusiv de catre Autoritatea Electorala Permanenta. Mai mult, spune Tomac, pentru redactarea proiectului a fost analizata legislatia multor state europene care practica acest tip de vot.

Liderul PMP il citeaza insa pe premierul Victor Ponta, care a afirmat zilele trecute la un post de televiziune ca "domnul Tomac a avut un proiect, PNL a venit la PSD si a zis: respingem!", ca motiv pentru care legea nu este in acest moment discutata in Parlament si se recurge la solutia unui draft al AEP.

"Am solicitat parlamentarilor, la nivel colectiv si individual, sa intervina pentru imbunatatirea propunerilor sau sa devina coinitiatori. Nu am primit nici macar un raspuns. (...) Contestabile sau nu declaratiile premierului Victor Ponta (in general), realitatea este aceasta: PSD si PNL au ingropat accesul romanilor de peste hotare la vot", mai scrie Tomac.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a acuzat, miercuri, in Comisia de cod electoral, ca AEP "trage de timp" si e "incapabila" sa vina cu un proiect de lege privind votul prin corespondenta, dupa o noua amanare a dezbaterilor ca urmare a unor solicitari facute de AEP.

Reprezentantii AEP au venit in fata Comisiei cu un set de 6 intrebari la care grupurile parlamentare sa vina cu raspunsuri in privinta arhitecturii legii privind votul prin corespondenta. In urma unor dezbateri scurte, s-a stabilit ca discutiile sa fie amanate pentru luni, iar intre timp sa fie oferite aceste raspunsuri. In urma propunerilor grupurilor parlamentare, AEP ar urma sa elaboreze un "schelet" al legii votului prin corespondenta, care sa fie apoi dezbatut de catre membrii Comisiei.

Intrebarile lansate de AEP pentru elaborarea proiectului de lege se refera la: tipurile de procese electorale la care urmeaza sa fie aplicat votul prin corespondenta, categoriile de alegatori care vor beneficia de prevederi, perioada si modul in care se va face inregistrarea alegatorilor pe listele speciale pentru vot in diaspora, data limita pentru receptionarea scrisorilor cu intentia de vot, posibilitatea ca un votant inregistrat pentru votul prin corespondenta sa renunte la drept pentru a vota, fizic, intr-o sectie de votare, dar si posibilitatea celor care au votat deja prin corespondenta sa-si anuleze votul pentru a vota, fizic, intr-o sectie.

Dupa ce membrii Comisiei au cazut de acord ca raspunsurile grupurilor parlamentare sa fie dezbatute luni, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, membru al Comisiei, a avut o interventie dura la adresa reprezentantilor AEP care au venit cu aceste intrebari, aratand ca aceasta lista de solicitari a mai fost deja dezbatuta in perioada in care Mihai Voicu era presedinte al Comisiei, iar demersurile AEP ar arata ca incearca sa "traga de timp", fiind "incapabili" sa elaboreze un proiect.

"Mie mi se pare ca, in acest moment, AEP este incapabila sa faca un proiect de lege draft, pe scheletul PNL, pe scheletul domnului Tomac, si tot trage de timp. Dar, daca nu sunt in stare sa faca, macar sa spuna in fata comisiei. (...) Trasul de timp si explicat ca ne trebuie niste intrebari la care parlamentarii sa se duca in grupuri sa raspunda nu ne scapa de responsabilitate. (...) Daca nu, ne apucam noi sa construim un proiect de lege", a spus social-democratul.

Liberalii i-au acuzat din nou, joi, pe social-democrati de ipocrizie privind legea votului prin corespondenta, in conditiile in care, desi au promis luni ca vor prezenta cat mai repede un proiect in acest sens, acum dau vina pe Autoritatea Electorala Permanenta pentru tergiversarea dezbaterii.

"Atitudinea PSD in cazul votului prin corespondenta se poate plasa intre cinism si nepasare. Pesedistii condusi de Liviu Dragnea sunt cei care in obiectivul camerelor de filmat sunt cei mai buni prieteni ai romanilor din diaspora, insa, in culisele politicii, cand vine vorba de luat decizii in favoarea acestor cetateni, PSD isi urmareste propriile interese meschine", a sustinut secretarul general al PNL, Marian Petrache, referindu-se la ultima sedinta a Comisiei de cod electoral, in care PSD a acuzat AEP pentru intarizerea proiectului.


(368 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Tomac: Solicitarea PSD ca AEP sa vina cu legea votului prin corespondenta, joc de pase institutional | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66888284683228 seconds.