Joi, 15 Octombrie 2015 - 05:20 AM Aleg.RO: „Pana la urma, un rinichi nu ar fi mare lucru. Se poate trai cu unul singur”. Care este PRETUL CORECT pentru recuperatorii de creante

Publicat de: ---

Gndul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Proiectul va taia din elanul celor 194 de firme de colectare de debite din Romania care vor putea obtine de la datornici maximum dublul sumei pentru care au cumparat creantele, fara sa depaseasca valoarea debitului principal . Acum s-a ajuns la lucruri de neimaginat. Un avocat spune ca o banca a vandut catre recuperatori creante de 33.000.000 de euro, pentru suma de 1.500.000 euro, considerat de banca drept un "pret corect".

In timp ce Guvernul nu sustine proiectul, pentru ca afecteaza patrimoniul privat, reprezentanti ai Asociatiei de Management a Creantelor Comerciale (AMMC), care reuneste 15 firme, sustin ca legea ar duce la majorarea creantelor nevandute, ceea ce va genera o scumpire a creditelor, in urma carora vor avea de suferit clientii buni platnici. In executare silita sunt aproximativ 3 milioane de romani si exista circa 700.000 de dosare de cesiune de creanta.

In cazul in care proiectul trecut de Senat va deveni lege va insemna capatul de drum pentru multi dintre recuperatorii de creante, este de parere avocatul Adrian Cuculis. In prezent recuperatorii de creante, ale caror afaceri au inflorit in ultimii ani, au ajuns sa faca profituri de 300-500%. “Proiectul de lege va reglementa raportul intre recuperatori si banci, iar bancile nu se vor mai arunca sa vanda creantele pe nimic, fiindca nici recuperatorii nu vor mai putea da orice suma pe creante. Vor fi conditionati de aceasta lege sa nu poata sa ia mai mult de 100% fata de cat a platit pe creanta de la banca”, a declarat pentru gandul avocatul Adrian Cuculis.

“Creantele se vand cu pana la cel mult 4,5% din suma pe care banca o are impotriva debitorului, asa ca atunci cand negociati cu recuperatorii de creante, puteti cunoaste pozitia de la care ei pleaca. Bancile, prin crearea de provizioane, pe care mai departe le deduc fiscal tot de la statul roman, nu ies in pierdere cu niciun leu”, a spus el Cuculis. Avocatul a publicat pe Facebook un document care arata ca una dintre banci vinde creante de 33.000.000 de euro pentru 1.500.000 euro, considerat un “pret corect”. Potrivit lui Cuculis activitatea de recuperare de creante nu este reglementata de vreo norma si ca singurii pentru care exista prevederi legale pentru a face recuperare de creante sunt de fapt executorii judecatoresti.

"Ce ati facut luna asta cu banii, de nu ati platit rata?" Pe de alta parte avocatul mai spune ca desi se vorbeste de un „cod de conduita” facut de asociatia recuperatorilor - Asociatia de Management a Creantelor Comerciale -, care cuprinde 15 din totalul celor 194 de firme, efectul lui este "asemanator cu cel al unui pistol cu apa". „Nerespectarea codului de conduita nu atrage nici o sanctiune, nu e vorba de o lege sau de o directiva”, a spus avocatul.

“O clienta de-a mea a primit un telefon la 10 seara si i s-a sugerat ca cel mai bine sa isi vanda un organ pentru a-si putea inchide problema cu creditul. <Si pana la urma un rinichi nu ar fi mare lucru, se poate trai cu unul singur>”, i s-ar fi sugerat restantierei de la celalalt capat al firului, spune el. A fost un caz izolat, spune avocatul, dar o practica uzuala este ca recuperatorii sa il sune de exemplu pe domnul X-ulescu, care lucreaza in MapN si sa intrebe "Ce ati facut luna asta cu banii, de nu ati platit rata? Ia spuneti, cum ati cheltuit salariul?" . Sau "vinde ce ai prin casa", precum si amenintari de genul " venim cu politia si iti spargem usa".  "Nu au cum sa faca lucrul acesta. Singurul care este autorizat este executorul judecatoresc”, a subliniat avocatul. Restantierii care se simt hartuiti se pot apara prin inregistrarea mesajelor pe care le considera defaimatoare, mesaje care intra in contradictie cu respectarea demnitatii umane. “In cele din urma pot formula plangere penala, mai ales daca telefoanele pe care le primesc sunt de natura sa induca o stare de temere”, a mai explicat avocatul.

Cat de mare este afacerea cu restantierii

In ultimii ani numarul de firme de recuperare s-a dublat, iar afacerile lor au urcat de la 121,9 milioane de lei in 2010, la 194 milioane de lei in 2014, potrivit unei analize keysfin.ro Pe langa banci comerciale, si companii de leasing, si companii din telecom au incercat sa isi faca curatenie in bilanturi si isi vand portofoliile de credite neperformante catre firmele de recuperare. Unele dintre firmele de colectare a debitelor au ajuns sa aiba sute de salariati. Intre cele mai mari firme de recuperari de creante se numara EOS KSI Romania, cu 590 de salariati si afaceri de 61,1 milioane de lei in 2014, urmata de Asset Portfolio Servicing Romania, Top Factoring, VS Comunication, potrivit analizei citate.

Iancu Guda, services director in cadrul Coface Romania, crede ca impactul proiectului care a trecut de Senat va fi resimtit in piata de colectare din Romania. Guda a tinut sa precizeze ca initiativa legislativa de reglementare a creantelor cesionate nu va avea un impact asupra Coface Romania, deoarece compania nu este un jucator in acest domeniu, iar cesionarea creantelor nu face parte nici din strategia Grupului Coface la nivel mondial. Coface Romania este membru al Asociatiei de Management a Creantelor Comericale, potrivit site-ului asociatiei.

"Luand in considerare ca pretul portofoliilor supuse vanzarii variaza intre 10% si 20%, desi pot fi exceptii din punctul de vedere al calitatii portofoliului, <legea la dublu> va plafona sumele din partea cumparatorilor, iar portofoliile se vor putea recupera maximum 40%. Primul impact generat de initiativa legislativa se refera la debitori, carora li se va sterge datoria cel putin la jumatate", a explicat pentru gandul Iancu Guda.

In Romania, aproximativ 30% din populatie este reprezentata de persoane care au intarzieri la plata, iar rata creditelor neperformante este de 15-16%. Daca cei 30% debitori vor face parte din portofoliile cesionate, rezulta ca restul de 70% -  debitori buni platnici - isi vor pune problema de a nu mai plati. Un alt impact, in opinia lui Guda, tine de firmele de investitii care cumpara astfel de portofolii si care nu vor mai dori sa continue acest proces, din cauza costului cumulat al capitalului, la care se adauga cheltuielile in faza amiabila si in instanta. "Astfel, vor fi din ce in ce mai putine fonduri de investitii in segmentul cesionarii creantelor", spune Guda. "In opinia Coface, cele doua efecte ale initiativei duc in final catre un paradox ciclic: practic, vor fi din ce in ce mai multe creante sau restante in piata, deoarece oamenii nu vor mai dori sa plateasca, pentru ca ei vor dori ca portofoliile din care fac parte sa fie cesionate, dar nici acest lucru nu se va intampla, avand in vedere lipsa investitiilor. Astfel, cresterea creantelor nevandute va duce la o scumpire a creditelor, in urma carora vor avea de suferit clientii buni platnici", arata el.

In Romania in luna august exista un numar record de datornici la banci la nivelul ultimilor doi ani. Circa 720.000 de persoane fizice aveau datorii mai mari de 30 de zile.

Initiator lege: „Pana acum aveau castiguri de 2.000%. Acum un castig de 100% este perfect”

Senatul a adoptat un proiect prin care limiteaza suma pe care o pot obtine recuperatorii de creante. Creantele cesionate pot fi valorificate pana la un prag maxim reprezentand dublul sumei din valoarea de cesiune a creantei, prevazuta in contract, dar fara a depasi valoarea debitului principal restant. De asemenea, recuperarea creantei se poate face si in rate, in urma negocierii dintre debitor si creditorul cedent, respectiv cesionarul, potrivit proiectului de lege adoptat de Senat.

"Sustinerea acestei initiative inseamna reducerea, in principal, a vulnerabilitii economice si sociale a romanilor datornici la firmele de recuperari creante. Sa cumperi o creanta bancara cu 4-5% din valoarea acesteia si dupa aceea, practic, sa-i hartuiesti pe debitori direct sau prin intermediul autoritatilor statului este un santaj impotriva milioanelor de romani datornici", a spus senatorul liberal Steliana Miron, care se afla printre initiatorii proiectului de lege.

“Proiectul a trecut de plenul Senatului si sunt foarte fericita. S-a impus un prag maxim, in sensul ca firmele de cesiuni de creante, daca cumpara cu 2 lei o creanta de la banca, pot castiga doar 4 lei. Pana acum aveau castiguri de 2.000%. Acum un castig de 100% este perfect”, a declarat pentru gandul  Steliana Miron.

Guvernul a anuntat ca nu sustine proiectul de lege pentru ca afecteaza patrimoniul privat, a spus in plen secretarul de stat Liviu Stancu. "Guvernul nu sustine prezenta initiativa din urmatoarele ratiuni: dreptul de creanta si drepturile litigioase, care si ele fac obiectul acestei initiative, sunt bunuri patrimoniale, sunt drepturi patrimoniale care apartin unui patrimoniu privat. In momentul in care se limiteaza posibilitatea de dispozitie in legatura cu aceste bunuri se afecteaza in mod logic patrimoniul privat", a spus Stancu, citat de Mediafax.

“Impunerea unei limite maxime a sumelor recuperate contravine principiilor economice ale pietei libere, afectand procesul de negociere, dar si capacitatea de administrare eficienta a portofoliilor companiilor de recuperare a creantelor”, se arata in avizul negativ transmis de Guvern la Senat.

In executare silita sunt aproape 3 milioane de romani si exista circa 700.000 de dosare de cesiuni de creanta. “Guvernul normal ca a fost impotriva, la fel si bancile si recuperatorii. Dar este o initiativa de aproape un an si multumesc celor care m-au ajutat”, a declarat Miron. Proiectul de lege a fost adoptat cu 84 de voturi "pentru", doua voturi "impotriva" si 11 abtineri. Senatul a fost prima camera sesizata, iar Camera Deputatilor este for legislativ decizional.

Citeste si Cum ar putea Guvernul Ponta sa aduca Romania in pragul recesiunii. Calculele pentru bugetul anului electoral 2016 Citeste si Anuntul MOL: ce se intampla cu benzinariile din Romania Citeste si Guvernul ar putea reduce TVA la 9% pentru apa


(277 afiri)

 

Link-uri înrudite

· Alte tiri din sursa
Gndul

· Alte tiri de la ---


Azi: Cea mai citit tire din sursa Gndul:

„Pana la urma, un rinichi nu ar fi mare lucru. Se poate trai cu unul singur”. Care este PRETUL CORECT pentru recuperatorii de creante | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparin autorilor. Nu suntem responsabili pentru coninutul acestora.
Page created in 0.62830305099487 seconds.