Marți, 20 Octombrie 2015 - 05:34 AM Aleg.RO: Tariceanu: Legea votului prin corespondenta va fi atacata, fara indoiala, la CCR

Publicat de: ---

jurnalulnational

Presedintele Senatului, copresedintele ALDE Calin Popescu-Tariceanu, a sustinut, in cadrul dezbaterilor de la legea votului prin corespondenta, ca acest proiect legislativ poate fi atacat la Curtea Constitutionala intrucat nu respecta articolul potrivit caruia "votul este universal, egal, direct si secret" .

"In Constitutie este un articol care spune explicit ca votul este universal, egal, direct si secret. Acest proiect de lege va fi atacat, fara indoiala, la CCR. Stim din start ca nu respectam prevederile constitutionale. (...) Avand in vedere timpul foarte scurt pentru depunerea amendamentului si faptul ca decizionala este Camera Deputatilor si ca acolo va exista un timp mai mare pentru depunerea amendamentelor, parlamentarii ALDE isi rezerva dreptul de a amenda actuala lege, sa incercam sa venim cu o formula simplificata", a spus Tariceanu.

Citeste si: Iohannis: Sper ca saptamana viitoare sa promulgam legea votului prin corespondenta

El a criticat, totodata, modalitatea de vot propusa de actul legislativ in discutie, afirmand ca aceasta este "extrem de greoaie", scrie Agerpres.

"Parem sa facem urechea surda si sa adoptam, in graba, intr-o maniera pompieristica, ce seamana cu adoptarea sistemului electoral in 2008, aceasta lege a votului prin corespondenta. (...) Modalitatea este extrem de greoaie si, in ciuda acestui fapt, unii se incapataneaza sa forteze romanii sa voteze in aceasta modalitate complicata. De ce nu putem face o lege cu doua articole si in care sa specificam clar ca singura obligatie este de a se duce inainte, cu sase luni de exemplu, la consulat si in ziua votului se prezinta la vot", a mai spus Tariceanu.

Acesta a precizat ca parlamentarii ALDE doresc ca romanii din strainatate sa aiba posibilitatea de a-si exprima optiunea de vot intr-un mod "cat mai putin ingradit de proceduri administrative greoaie".

"Suntem impotriva acestei proceduri, nu impotriva votului romanilor din strainatate. (...) Va propunem sa adoptam modelul care functioneaza in Germania si Franta — votul direct, care presupune o singura etapa prealabila. Cetateanul care este in strainatate nu trebuie sa aiba domiciliul acolo, nu trebuie sa fie inregistrat, dar se duce si se inscrie la ambasada sau consulat cu adresa unde doreste sa voteze si Ministerul de Interne si cel de Externe dimensioneaza sectiile de votare de la ambasade si consulate si infiinteaza sectii de vot in zonele populate dens de romani si unde nu sunt consulate", a mai spus Tariceanu.

La randul sau, liderul grupului UDMR Tanczos Barna a declarat ca, in actuala forma, proiectul de lege nu poate fi sustinut "nici in Senat si nici in Camera Deputatilor".

"Astazi, pe fuga, pe graba, vom vota o lege care ridica foarte multe semne de intrebare. (...) Au dreptate insa cei care spun ca dreptul la vot trebuie asigurat si ca noi, Parlamentul, suntem obligati sa cream un sistem de vot care sa le permita celor care au plecat din tara sa voteze. In acelasi timp, trebuie sa avem in vedere si prevederile constitutionale. Votul trebuie sa fie secret. Asigura acest sistem un vot secret pentru cetateni? Asigura un tratament egal pentru cei din tara si pentru cei care voteaza din strainatate? Nu cred", a spus senatorul UDMR, in timpul dezbaterilor din plenul Senatului.

El a adaugat ca, in opinia sa, sistemul de vot propus prin initiativa legislativa nu este unul "echidistant, corect, egal" pentru toti romanii.

"Cineva care este imobilizat la pat in Romania se roaga de presedintele unei sectii sa trimita urna mobila, iar afara simplu, printr-o imprimanta si un plic, se rezolva aceasta problema fara sa verifice cineva daca adresa, prin acea solicitare electronica trimisa in tara, este sau nu o adresa corecta", a subliniat Tanczos Barna.

Pe de alta parte insa, liderul grupului social-democratilor, Mihai Fifor, a indemnat senatorii sa exprime un vot in favoarea adoptarii propunerii de lege privind votul prin corespondenta, afirmand ca astfel este onorata o promisiune asumata in fata alegatorilor romani din afara granitelor.

Citeste si: Legea votului prin corespondenta, adoptata de Senat

"Noi, PSD, ne-am asumat (in Comisia de cod electoral — n.r.) ca, intr-o saptamana, legea va fi in Parlament si astazi legea este in fata dvs., poate perfectibila. Va propunem sa votam aceasta lege tocmai pentru a ne onora promisiunea fata de romanii din diaspora. Grupul PSD — UNPR voteaza aceasta lege", a spus Fifor, de la tribuna Senatului.

Si liderul grupului PNL din Senat, Ion Popa, a precizat ca senatorii liberali voteaza in favoarea initiativei legislative.

"Am vazut ca aceasta propunere este aproape identica cu cea facuta, inca din martie, de catre PNL si de aceea senatorii liberali nu vor depune si nu au depus amendamente. Constat ca demersurile facute de parlamentarii PNL, culminand cu greva japoneza, au avut efect si de aceea le multumesc parlamentarilor PSD pentru intelepciunea de care au dat dovada. Este o lege pe care romanii o asteapta demult si de aceea senatorii liberali, in totalitate, vor vota pentru adoptarea acestei propuneri legislative", a afirmat acesta.

Senatul a adoptat, luni, legea privind votul prin corespondenta, care se va aplica la alegerile parlamentare, prezidentiale si europarlamentare, iar alegatorii din strainatate vor putea sa opteze pentru aceasta procedura printr-o cerere scrisa transmisa ambasadei sau printr-un formular online.

Propunerea legislativa urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor cu rol decizional in acest caz.


(230 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Tariceanu: Legea votului prin corespondenta va fi atacata, fara indoiala, la CCR | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65811610221863 seconds.