Miercuri, 21 Octombrie 2015 - 05:41 AM Aleg.RO: UDMR vrea sa atace la CCR Legea votului prin corespondenta

Publicat de: ---

AMOS News

UDMR vrea sa atace la Curtea Constitutionala legea votului prin corespondenta, daca forma finala care va fi adoptata de Parlament va contine prevederi neconstitutionale . Proiectul a fost adoptat, luni, la Senat si urmeaza sa fie dezbatut si votat in Camera Deputatilor, in calitate de for decizional. 

UDMR vrea sa atace la CCR votul prin corespondenta

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat ca formatiunea pe care o conduce vrea sa atace legea votului prin corespondenta la Curtea Constitutionala, spunand ca va discuta inclusiv cu ALDE in acest sens, avand in vedere ca partidul nu are suficiente semnaturi pentru a depune contestatia.

Liderii UDMR au criticat legea votului prin corespondenta adoptata luni de Senat si au sustinut ca forma aprobata este o greseala uriasa.UDMR nu are numarul necesar de parlamentari pentru a sesiza Curtea Constitutionala astfel incat va fi nevoie de sprijinul altor partide. Pentru atacarea legii este nevoie de cel putin 50 de deputati sau 25 de senatori, iar UDMR are 17 deputati si 8 senatori.

Legea votului prin corespondenta a fost votata in Senat, cu 117 voturi pentru si 10 impotriva, dupa ce saptamana trecuta a trecut in unanimitate in Comisie.  Senatul este prima Camera sesizata cu acest proiect de lege, textul legislativ urmand sa fie transmis spre dezbatere Camerei Deputatilor, forul decizional.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat marti, ca UDMR va contesta legea la Curtea Constitutionala, daca va constata ca, in forma sa finala, aceasta are prevederi neconstitutionale.

"Vom incerca sa atacam la CCR daca vom considera ca forma finala a proiectului are amendamente neconstitutionale. Avem nevoie de 50 de semnaturi la Camera Deputatilor, dar UDMR de unul singur nu are aceste semnaturi", a declarat Kelemen Hunor.

Deputatul UDMR, Marton Arpad, a  spus si el, luni, ca formatiunea politica din care face parte va contesta la Curtea Constitutionala acest proiect de lege.

"Forma adoptata de Senat ridica multe semne de intrebare. Forma care s-a votat nu asigura nici secretul votului, nici faptul sa fie direct si nici posibilitatea ca votul sa nu fie influentat", a  spus deputatul UDMR.

Citeste si Legea votului prin corespondenta, adoptata de Senat

Presedintele Senatului, copresedintele ALDE Calin Popescu-Tariceanu, a sustinut si el, in cadrul dezbaterilor de la legea votului prin corespondenta, ca acest proiect legislativ poate fi atacat la Curtea Constitutionala intrucat nu respecta articolul potrivit caruia "votul este universal, egal, direct si secret".

Citeste si Tariceanu: Legea votului prin corespondenta va fi atacata, fara indoiala, la CCR


(286 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

UDMR vrea sa atace la CCR Legea votului prin corespondenta | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59547185897827 seconds.