Miercuri, 21 Octombrie 2015 - 05:41 AM Aleg.RO: Cuibul de nebunii al lui Carol al II-lea de la Bistrita. Cum s-a bucurat de exil cel mai controversat rege al Romaniei

Publicat de: ---

adevarul

Pe strada Alexandru Odobescu din Bistrita, la doi pasi de centrul istoric vegheaza o cladire impozanta, care poarta numele poetului George Cosbuc pe fatada . De doi ani, aceasta cladire impozanta gazduieste carti, fiind transformata in 2013 in biblioteca judeteana. Istoria acestei cladiri poate chiar ea inspira o carte. Putini sunt cei care stiu ca acest loc a fost pret de cateva luni „cuibul de nebunii” al celui mai controversat rege al Romaniei, Carol al II-lea. Despre sederea regelui Carol al II-lea vorbeste in memoriile sale Victor Moldovan, un deputat bistritean care a trait in perioada interbelica. Potrivit acestuia, in data de 13 noiembrie 1919 incepe instalarea Regimentului Vanatori de Munte in noua garnizoana de la Bistrita. Comandant era printul Carol, care, culmea era retinut sub paza in garnizoana de la Bistrita si instalat la doi pasi de centrul istoric. Acesta a dezertat de pe front in plin razboi pentru a se casatori cu Zizi Lambrino si este trimis la Bistrita, drept pedeapsa. Carol al II-lea a profitat insa din plin de sederea de la Bistrita, care, conform memoriilor deputatului Victor Moldovan, nu a fost deloc o chestie neplacuta pentru membrul Casei Regale. „In cercurile Palatului era parerea ca influenta femeilor asupra printului constituie un caz patologic”, precizeaza deputatul bistritean in memoriile sale.

Casa unui fost medic i-a fost resedinta

Desi era exilat, conditiile in care a trait Carol al II-lea la Bistrita nu au fost deloc modeste. A primit o resedinta impunatoare, care a apartinut medicului garnizoanei Cristof Reinl. Aceasta avea un etaj si mansarda si peste 10 incaperi. Cladirea a fost ridicata 1884, fiind proiectata de catre arhitectul Carl Schobll. Imobilul a fost resedinta printului Carol al II-lea, iar mai apoi sediul unei banci maghiare, iar dupa 1947 a gazduit Banca Nationala a Romaniei. Consiliul Judetean a preluat monumentul in anul 2004 si a inceput renovarea sa in urma cu cativa ani. Initial, imobilul trebuia sa gazduiasca un muzeu de arta religioasa, insa in final a devenit sediul Bibliotecii Judetene „George Cosbuc”.

Fiu nelegitim cu o bistriteanca

Desi nu a poposit foarte mult in micul burg sasesc, bistritenii si mai ales bistritencele l-au iubit cu ardoare pe Carol al II-lea, dupa cum ii precizeaza acelasi deputat Generalului Averescu intr-o scrisoare: „Persoana Principelui Carol este considerata la noi cu multa simpatie, castigandu-si la noi la Bistrita, unde a stat mai mult timp, dragostea tuturor”. Gurile rele spun ca Principele Carol nu a parasit pamantul romanesc pana nu a lasat un urmas, nelegitim insa. Este vorba despre Constantin Sabie, un bistritean care semana perfect cu Carol al II-lea. Totul a ramas insa la nivel de barfa, intrucat nu existau dovezi palpabile despre aventura lui Carol al II-lea de la Bistrita.

Constantin Sabie (dreapta) si Carol al II-lea (stanga)

Constantin Sabie s-a nascut in 1920, dupa plecarea lui Carol al II-lea de la Bistrita. Mama sa era casatorita cu Ioan Sabie, care atunci indeplinea functia de presedinte al Tribunalului din Bistrita. Calitatile de „Don Juan” ale lui Carol al II-lea sunt surprinse si de deputatul Victor Moldovan, care il caracterizeaza pe cel mai controversat rege al Romaniei astfel: „Printul Carol nu s-a ferit in Bistrita de societate. A luat parte la concerte, petreceri, sport, la serbari si la sarbatori. Boboteaza a fost sarbatorita cu toata solemnitatea de catre protopopul Dr. Pletosu in fata printului Carol si a unei companii de onoare. Dar nu au lipsit nici chefurile. Dupa un astfel de chef a dat o serenada primarul sas Sanchen, iar la un bal mascat a disparut intr-un moment dat cu o frumoasa doamna, fiica unui cetatean sas”.

Va mai recomandam:

A avut Carol al II-lea un fiu nelegitim la Bistrita?

Despre vizita Reginei Maria si a Regelui Ferdinand de acum 94 de ani, de la Bistrita

 


(310 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Cuibul de nebunii al lui Carol al II-lea de la Bistrita. Cum s-a bucurat de exil cel mai controversat rege al Romaniei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55138278007507 seconds.