Miercuri, 21 Octombrie 2015 - 05:41 AM Aleg.RO: Votul prin corespondenta, criticat. UDMR va ataca legea la Curtea Constitutionala

Publicat de: ---

romanialibera

UDMR taie elanul parlamentarilor care se grabesc sa adopte votul prin corespondenta . Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania vrea sa conteste legea la Curtea Constitutionala. Lasa loc la fraude si discrimineaza cetatenii care voteaza in tara si care nu vor avea acest drept, acuza UDMR. Si societatea civila critica lipsa dezbaterii in cazul acestui proiect important.

Liderii UDMR spun ca proiectul nu respecta secretul votului si poate duce la fraudarea scrutinului.

Kelemen Hunor, presedintele UDMR: "Varianta adoptata de Senat la legea votului prin corespondenta este o greseala uriasa si nu ai voie sa faci experimente cu societatea, doar din dorinta de a rezolva o problema reala, dar nefiind atent la toate detaliile".

Nici societatea civila nu e multumita de acest proiect si critica lipsa dezbaterilor din Parlament.

Mircea Kivu: "Principala problema de fond este ca introduce o discriminare intre cetatenii romani din afara tarii si cei din tara".

Autoritatea Electorala Permanenta precizeaza ca votul prin corespondenta ar putea fi aplicat si pentru cetatenii din tara.

Constantin Florin Mituletu Buica, vicepresedinte al AEP: "Putea fi aplicat si pentru alegerile care se desfasoara pe teritoriul national, doar ca partea tehnica pe care noi am propus-o respecta doar deciziile Parlamentului, noi fiind in suportul lor, pe linie tehnica".

Multe tari europene utilizeaza votul prin corespondenta, care simplifica procesul de vot, creste prezenta si reduce costurile. Iar tari precum Estonia folosesc cu succes chiar si votul electronic.

Oliver Kask, judecator la Curtea de Apel din Tailin: "Cel mai important lucru, in Estonia, dincolo de sistem, este increderea publica".

Proiectul legii votului prin corespondenta intra saptamana viitoare in dezbaterea Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional. Dupa adoptare, va fi trimis presedintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare. Pentru ca votul prin corespondenta sa poata fi aplicat la alegerile legislative de anul viitor, proiectul trebuie sa fie adoptat pana luna viitoare.


(327 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Votul prin corespondenta, criticat. UDMR va ataca legea la Curtea Constitutionala | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.54110312461853 seconds.