Vineri, 23 Octombrie 2015 - 05:41 AM Aleg.RO: DOSARUL "Gala Bute" - Udrea: Nici un copil de gradinita nu putea sa-i creada pe Topoliceanu, Botoroaga, Lungu si Nastasia

Publicat de: ---

curierulnational

"Eu sper ca cineva de aici a fost in sala si a vazut ce hal de declaratii au dat oamenii aceia . Niciun copil de gradinita nu putea sa-i creada. Era evident, contrazicerile dintre ei, contrazicerile cu vechile declaratii, neconcordante, minciuni, atitudinea. Un judecator cu experienta - si cei de la Inalta Curte evident ca au experienta - isi dau seama vazand un inculpat care da o declaratie daca spune adevarul sau nu. Se simtea de la un capat la altul", a spus Udrea.

Deputatul a sustinut ca dorinta celor patru era de a da vina total pe ea pentru toate faptele din dosar, lucru care nu i-a convins pe judecatori.

"Evident ca tinta este Elena Udrea. Dorinta era de a da vina pe Elena Udrea pentru a scapa ei. Ma bucur ca au ramas sa fie judecati in continuare alaturi de mine in acest proces", a spus aceasta.

Instanta suprema a respins, miercuri, cererile formulate de Stefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu si Dragos Botoroaga de judecare in procedura simplificata, in dosarul "Gala Bute", in urma careia ar fi putut beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor.

Cererile de judecare in procedura simplificata au fost formulate de cei patru inculpati in dosarul "Gala Bute" la termenul din 16 octombrie. Acestia au aratat in fata instantei ca recunosc in totalitate faptele de care sunt acuzati si au dat declaratii complete privind imprejurarile in care s-au comis faptele de care sunt acuzati de catre procurori.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, printr-o decizie data miercuri, judecarea cauzei in procedura simplificata pentru Lungu, Nastasia, Topoliceanu si Botoroaga.

Instanta a respins si cererea formulata de Societatea Nationala a Apelor Minerale de introducere in cauza a Federatiei Romane de Box, in calitate de parte responsabila civilmente, precum si cererea de interventie formulata de Gene Greb Bejan.

Judecatorii au admis insa cererile formulate de procurorii DNA si de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, dispunand introducerea in cauza, in calitate de parte responsabila civilmente, a firmei lui Rudel Obreja, SC Europlus Computers SRL, actualmente SC Euro Box Promotion SRL.

De asemenea, instanta a dispus emiterea unei adrese catre Autoritatea Nationala pentru Turism, care trebuie sa clarifice aspectele legate de constituirea de parte civila.

La termenul din 16 octombrie, completul de judecata de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a citit rechizitoriul din dosarul "Gala Bute" si le-a adus la cunostinta inculpatilor drepturile procesuale. Instanta a aratat ca daca inculpatii recunosc in totalitate faptele, limitele pedepsei inchisorii se reduc cu o treime.

Fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea a aratat, in fata instantei, ca intelege acuzatiile care ii sunt aduse de catre procurori, alege calea procesului normal si vrea sa dea declaratii in timpul judecatii cauzei. Si fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu si fostul ministru Ion Ariton au aratat in fata instantei ca vor sa fie judecati in procedura normala.

Stefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia, fost secretar general in MDRT, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Nationale de Investitii, si Dragos Botoroaga au spus ca vor sa fie judecati prin procedura simplificata. Instanta i-a audiat apoi, pe rand, pe Lungu, Nastasia, Botoroaga si Topoliceanu.

Elena Udrea declara, inainte de inceperea discutiilor din proces, ca se opune cererilor fostilor sai colaboratori de judecare in procedura simplificata in dosarul "Gala Bute", pentru ca daca spun ca au luat spaga pentru ea, trebuie sa ii stea alaturi la proces si sa demonstreze cum i-au dat banii.

Elena Udrea este sub control judiciar din 16 iunie, cand instanta suprema a decis inlocuirea masurii arestului la domiciliu. Udrea a stat in arest la domiciliu din 7 mai pana in 16 iunie. Din 25 februarie pana in 30 aprilie, Udrea a fost incarcerata in Arestul central al Politiei Capitalei, apoi transferata la Penitenciarul Targsor.

In 21 aprilie, Elena Udrea a fost trimisa in judecata, in dosarul "Gala Bute", in care este acuzata de abuz in serviciu in legatura cu organizarea evenimentului omonim de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si respectiv de luare de mita in legatura cu finantarea de catre acelasi minister a mai multor contracte.

Alaturi de Udrea, au fost trimisi in judecata fostul ministru Ion Ariton, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Stefan Lungu, fostul secretar general in MDRT Gheorghe Nastasia, fostul director al Companiei Nationale de Investitii Ana Maria Topoliceanu si Dragos Botoroaga.

Potrivit DNA, intre 2010 si 2011, Elena Udrea si fostul director al Companiei Nationale de Investitii Ana Maria Topoliceanu au primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul firmei Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrarilor executate de societatea mentionata in baza contractelor incheiate cu CNI.

Anchetatorii au mai stabilit ca Stefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea la minister, ii dadea banii primiti lui Tudor Breazu. Platile se faceau fie in numerar, fie prin intermediul societatii Ekaton Consulting SRL, administrata de Breazu, in baza altor contracte fictive de consultanta. In acest fel, s-ar fi realizat patru transferuri bancare in valoare totala de 209.762 de lei si o plata in numerar de aproximativ 90.000 de lei.

In 2011, Udrea ar fi cerut si primit, de la omul de afaceri Adrian Gardean, foloase materiale in valoare de 10% din platile efectuate de minister pentru contractele de lucrari incheiate de SC Termogaz Company SA si SC Kranz Eurocenter SRL, in schimbul garantiei ca finantarile vor fi aprobate la timp.

Dupa trimiterea in judecata a dosarului, procurorii au dispus sa continue cercetarile fata de Elena Udrea pentru infractiunea de spalare de bani, fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului fiind acuzata ca a luat mita mai multe sume de bani, pe care le-ar fi transferat la PDL Bucuresti, sub aparenta unor contracte de donatie fictive, intocmite pentru a disimula originea infractionala a banilor.

Elena Udrea este urmarita penal si in dosarul "Microsoft", cauza in care a fost arestata preventiv din 11 februarie pana in 17 februarie, cand instanta a inlocuit masura cu arestul la domiciliu. Udrea a stat in arest la domiciliu pana in 25 februarie, cand a fost arestata preventiv in dosarul "Gala Bute".

Intr-un nou dosar, DNA a cerut, marti, avizarea de catre Camerea Deputatilor a urmaririi penale, retinerii si arestarii preventive a deputatului Elena Udrea, aceasta fiind acuzata de luare de mita, trafic de influenta, spalare de bani, instigare la abuz in serviciu, fals in declaratiile de avere din perioada 2009-2012, efectuare de operatiuni financiare incompatibile cu functia, ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile in virtutea functiei.

Dosarul vizeaza vanzarea si renovarea unei vile din Eforie Sud, dar si un contract intre Hidroelectrica si o firma privata, pentru care Elena Udrea ar fi cerut aproximativ cinci milioane de dolari.

Potrivit DNA, Elena Udrea ar fi primit mita de la un om de afaceri 3,8 milioane de dolari si o creanta de 900.000 de euro pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, in continuare, a contractului bilateral de vanzare - cumparare de energie electrica cu SC Hidroelectrica SA.

Elena Udrea a sustinut ca noul dosar penal este bazat pe denunturile fostei sefe a CNI Ana Maria Topoliceanu.


(306 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curierul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curierul Național:

DOSARUL "Gala Bute" - Udrea: Nici un copil de gradinita nu putea sa-i creada pe Topoliceanu, Botoroaga, Lungu si Nastasia | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.71038413047791 seconds.