Vineri, 23 Octombrie 2015 - 05:41 AM Aleg.RO: DOSARUL Mineriadei: Fostul ministru al Transporturilor Gheorghe Dobre, la PICCJ

Publicat de: ---

jurnalulnational

Gheorghe Dobre, care in iunie 1990 era director al Regionalei CFR Craiova, a fost citat de procurori in dosarul Mineriadei, in care joi au venit sa li se aduca la cunostinta ca au calitatea de suspect Emil Cico Dumitrescu, Cazimir Ionescu si Miron Cozma .

Acesta nu a facut nicio declaratie nici la intrarea in sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) si nici dupa ce a fost in fata procurorilor.

In iunie 2005, Gheorghe Dobre, atunci ministru al Transporturilor, a respins informatiile privind implicarea sa in venirea minerilor la Bucuresti, in iunie 1990. Dobre spunea atunci ca dispozitia privind trenurile care transportau mineri nu putea fi luata decat de la Bucuresti, si nu la nivelul functiei pe care o avea el.

"In luna iunie 1990, eram director general la regionala Craiova. Asa cum se stie deja, trenurile care au dus minerii in Bucuresti au plecat din Petrosani, de pe raza regionalei Timisoara. Regulamentele caii ferate nici in 1990 si nici in 2005 nu permiteau si nu permit implicarea unui director de pe o regionala in formarea si plecarea trenurilor de pe alta regionala. Pe raza regionalei Craiova, toate trenurile care au circulat in ziua de 13 iunie 1990 au circulat regulamentar. Trenurile suplimentare (cum este si cazul trenurilor ce transportau mineri) aveau dispozitie de circulatie de la Bucuresti, transmisa catre regionala Timisoara, prin care se stabilea ruta de circulatie a acestor trenuri", arata atunci Dobre.

Gheorghe Dobre preciza ca, in urma incidentului din 13 iunie 10990, in care inginerul Ion Manucu a oprit curentul intre orele 20.50 si 22.15, pe o sectie de circulatie a regionalei Craiova, s-a format o comisie de ancheta. In urma cercetarii, s-a propus desfacerea contractului de munca a inginerului Ion Manucu, pentru abatere disciplinara grava de la instructiile de serviciu in vigoare. Directorul Regionalei era singura persoana care putea semna o astfel de decizie, afirma ministrul, raspunzand astfel acuzatiei privind concedierea inginerului. Ion Manucu a oprit atunci curentul pentru a impiedica minerii sa ajunga la Bucuresti.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a anuntat, miercuri, inceperea urmaririi penale in dosarul Mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infractiuni contra umanitatii, respectiv pentru reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din 13-15 iunie 1990, soldata cu decesul a patru persoane, ranirea si lipsirea de libertate a altor o mie.

Oficiali din Parchetul instantei supreme au declarat, pentru MEDIAFAX, ca in dosarul Mineriadei a fost inceputa urmarirea penala impotriva fostului presedinte Ion Iliescu, iar miercuri i s-au adus la cunostinta acuzatiile, respectiv infractiuni contra umanitatii, pentru reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din 13 iunie 1990.

In acelasi dosar au fost pusi sub acuzare fostul director al Serviciului Roman de Informatii (SRI) Virgil Magureanu, Emil Cico Dumitrescu, Miron Cozma si Cazimir Ionescu, tot pentru infractiuni contra umanitatii, toti avand calitatea de suspect.

Fostul premier Petre Roman, fostul ministru al Apararii Victor Athanasie Stanculescu si Gelu Voican Voiculescu, viceprim-ministru in primul guvern provizoriu din 1990 si responsabil cu controlul serviciilor secrete, ar putea fi si ei cercetati in dosarul Mineriadei, insa in cazul acestora s-a cerut aviz de la seful statului, intrucat erau membri ai Guvernului la data faptelor. Procurorul general al Parchetului instantei supreme a cerut presedintelui declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala pentru Roman, Stanculescu si Voiculescu, pentru infractiuni contra umanitatii.

Potrivit Legii 115/1999, "numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor".

In 5 februarie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a infirmat rezolutiile de neincepere a urmaririi penale in cazul evenimentelor din iunie 1990. Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat, pe 9 martie, decizia procurorilor de redeschidere a urmaririi penale in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Parchetul instantei supreme arata, intr-un comunicat de presa, ca procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a dispus infirmarea a trei rezolutii de neincepere a urmaririi penale din anul 2009, care au legatura cu Mineriada din 1990, precum si redeschiderea urmaririi penale in acest caz.

"In cauza ce formeaza obiectul dosarului penal nr. 47/P/2014, privind circumstantele in care, in cadrul evenimentelor produse in municipiul Bucuresti, in perioada 13-15 iunie 1990, s-a produs decesul sau ranirea prin impuscare a mai multor persoane, prin referatul din data de 22 ianuarie 2015, procurorii din cadrul Sectiei parchetelor militare au propus infirmarea partiala a rezolutiei nr. 175/P/2008 din 17 iunie 2009 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de urmarire penala si criminalistica, si redeschiderea urmaririi penale in aceasta cauza, precum si infirmarea rezolutiilor nr. 7335/3341/II/2/2009 din 25 august 2009 si 7301/3419/II/2/2009 din 03 septembrie 2009 ale procurorului sef al Sectiei de urmarire penala si criminalistica", a precizat sursa citata.

Cercetarile in cazul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990 au fost, astfel, reluate dupa 25 de ani de la evenimente, perioada in care au fost emise mai multe decizii de neincepere a urmarii penale, mai multe victime ajungand sa fie despagubite la CEDO in absenta unei hotarari judecatoresti in tara.

Intr-o decizie din 17 septembrie 2014, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a stipulat ca Romania este obligata sa continue investigatiile in dosarul Mineriadei si sa faca dreptate victimelor crimelor impotriva umanitatii, indiferent de timpul scurs de la savarsirea acestora.

Decizia a fost luata in cauza Mocanu si altii impotriva Romaniei, in care Anca Mocanu, Marin Stoica si Asociatia 21 Decembrie 1989 s-au plans de ineficienta cercetarilor interne cu privire la evenimentele din 13 - 15 iunie 1990. CEDO a decis ca statul roman sa ii plateasca Ancai Mocanu, al carei sot a fost ucis de un glont in timpul Mineriadei, suma de 30.000 de euro pentru incalcarea articolului 2 - dreptul la viata - din Conventia europeana a drepturilor omului, si lui Marin Stoica, batut si bagat in coma in ziua de 13 iunie 1990, in sediul TVR, 15.000 de euro, pentru incalcarea articolului 3 - interzicerea torturii - din Conventie.


(243 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

DOSARUL Mineriadei: Fostul ministru al Transporturilor Gheorghe Dobre, la PICCJ | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67067694664001 seconds.