Joi, 29 Octombrie 2015 - 05:16 AM Aleg.RO: Legea votului prin corespondenta, ADOPTATA de Camera Deputatilor. UDMR a parasit sala in timpul dezbaterii

Publicat de: ---

7plus

Camera Deputatilor este for legislativ decizional, proiectul de lege trecand de Senat in 20 octombrie .

Votul prin corepondenta va fi aplicat doar pentru alegerile parlamentare, potrivit deciziei luate marti in Comisia de cod electoral, care a fost adoptata si de plen.

Deputatii UDMR au parasit sala de plen a Camerei Deputatilor, la dezbaterea legii votului prin corespondenta, in semn de protest fata de faptul ca articolele proiectului se discutau in procedura de urgenta, fara sustinerea amendamentelor, potrivit deputatului Marton Arpad. 

"As fi avut un singur amendament de sustinut. Nu ne dati dreptul nici la atat! Ca semn de protest, grupul UDMR paraseste sala", a spus Marton Arpad.

La dezbaterile generale, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus ca, dupa ce acesta lege va fi votata, va cere continuare discutiilor pentru a se realiza proiectul de lege privind votul prin corespondenta si pentru alegerile prezidentiale.

"Imediat dupa ce aceasta lege va fi votata, eu voi cere Comisiei speciale sa continue discutiile pentru a se realiza proiectul de lege si pentru alegerile prezidentiale. Fiind proceduri putin diferite, este nevoie de o analiza mult mai serioasa pentru cele doua tururi de scrutin din punct de vedere logistic si al infrastructurii, nu s-a dorit sa se mai gaseasca inca un motiv pentru ca legea de azi sa fie amanata. Toate aceste discutii vor inceta si se va vedea ca toti cei care nu au avut incredere ca vor fi aceleasi prevederi si la alegerile prezidentiale ori s-au inselat, ori au vrut sa umbreasca acest succes al tuturor de azi, care este de fapt succesul romanilor de pretutindeni", a spus Dragnea.

Deputatul PNL Mihai Voicu a spus ca liberalii vor vota proiectul, dar dezamagirea este ca a fost eliminata posibilitatea inscrierii online pentru votul prin corespondenta si faptul ca acesta nu este aplicat si pentru alegerile prezidentiale si europarlamentare.

Pe de alta parte, copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat ca este suficient timp pana la alegerile prezidentiale pentru a convinge o majoritate parlamentara sa accepte votul prin corespondenta.

"Sunt sigura ca toata lumea isi serveste prioritatea, sa putem vota prin corespondenta, sa vina cei din Diaspora sa voteze prin corespondenta pentru alegerile din 2016. Prezidentialele sunt peste vreo patru ani, avem suficient timp sa reusim sa convingem o majoritate parlamentara sa accepte si acest amendament, dar e un lucru bun ca, astazi, inclusiv cei de la PSD (...) accepta sa faca aceasta reparatie morala celor din Diaspora", a spus liderul liberal, la Camera Deputatilor.

Gorghiu a mai afirmat ca s-ar bucura daca nimeni din Parlament n-ar contesta acest proiect de lege la CC.

"Ma bucur ca paternitatea ideii este a Partidului National Liberal, am vazut ca domnul Dragnea si-o face cadou de ziua lui, eu o fac cadou Diasporei in aceasta zi si m-as bucura sa vad ca nimeni din Parlamentul Romaniei nu va contesta la Curtea Constitutionala un asemenea proiect de lege, ar fi pacat sa se amane si sa pierdem timp din pricina unor orgolii mai mult sau mai putin justificate", a precizat Alina Gorghiu.

Deputatul Steluta Cataniciu a precizat ca ALDE nu sustine proiectul in aceasta forma, iar deputatul UDMR Marton Arpad a preciat ca deputatii Uniunii voteaza impotriva deoarece nu garanteaza secretul votului si va fi nevoie de mai multe ordonante de urgenta pentru ca aceasta lege sa se aplice.

Si deputatul PND Daniel Fenechiu a anuntat ca parlamentarii grupului nu vor vota acest proiect.

"O lege de acest gen nu se poate face in doua saptamani, nu aceasta este solutia pe care o asteapta romanii din diaspora. PND va vota impotriva", a spus Fenechiu.

Votul prin corepondenta va fi aplicat doar pentru alegerile parlamentare, a decis, marti, Comisia de cod electoral, la propunerea PSD, stabilind si eliminarea posibilitatii inscrierii online in Registrul electoral pentru exercitarea votului prin corespondenta.

Proiectul de lege adoptat de Senat stabilea ca votul prin corespondenta se aplica si pentru alegerile prezidentiale si europarlamentare, dar reprezetantii PSD au propus ca acest vot sa fie doar pentru alegerile parlamentare, in timp ce UDMR dorea ca acest tip de vot sa fie vlabil doar pentru scrutinul prezidential.

"Pentru prezindentiale sunt niste particularitati si mai avem pana in 2019, este un proiect pilot, pana atunci vedem ce se intampla. Nu este ca nu vrem sa facem, dar am considerat ca vrem sa vedem ce se intampla in toamna lui 2016, cand votul prin corespondenta va fi aplicat la parlamentare", a explicat presedintele Comisiei, Gabriel Vlase (PSD), eliminarea din proiectul votului prin corespondenta a aplicarii lui in alegerile prezidentiale si europarlamentare, ramanand doar pentru alegerile parlamentare.

Comisia de cod electoral a decis, la propunerea PSD, si eliminarea din proiect a posibilitatii inscrierii online in registrul electoral pentru votul prin corespondenta, deputatul PNL Mihai Voicu criticand eliminarea si aratand ca "inregistrarea online este marele hatar, este esenta proiectului".

Membrii comisiei de cod electoral au mai stabilit, tot la propunerea PSD, ca va fi interzisa divulgarea secretului votului sub sanctiunea legii penale si ca exercitarea votului prin corespodenta este personala, iar exercitarea votului prin corespondenta in numele altei persoane va fi interzisa sub sanctiunea legii penale.

 

 


(197 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
7 Plus

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa 7 Plus:

Legea votului prin corespondenta, ADOPTATA de Camera Deputatilor. UDMR a parasit sala in timpul dezbaterii | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.7011570930481 seconds.