Vineri, 30 Octombrie 2015 - 05:36 AM Aleg.RO: PSD discuta vineri o prima forma a Codului de conduita, cu sanctiuni pentru coruptii din partid

Publicat de: ---

7plus

Comitetul Executiv National de vineri este prima reuniune a liderilor nationali si judeteni dupa Congresul din 18 octombrie . Cel mai important subiect dezbatut de social-democrati vineri este noul Cod de conduita al PSD, care va contine criterii de integritate pentru membrii partidului. Liviu Dragnea si apropiatii sai vor prezenta un draft al Codului, urmand ca decizia finala sa fie luata in 2-3 saptamani.

Potrivit unor surse social-demorate, draftul de opt pagini al Codului de conduita prevede ca membrii PSD care sunt trimisi in judecata in dosare de coruptie isi vor pierde functia din cadrul partidului sau functia in care au ajuns prin sprijinul politic al partidului. Aceleasi sanctiuni sunt acordate si celor care sunt arestati preventiv in cazuri de coruptie. Social-democratii condamnati in prima instanta in dosare de coruptie vor fi si suspendati din partid, urmand ca o eventuala decizie definitiva de condamnare sa duca si la pierderea calitatii de membru. Toate sanctiunile se refera la cazuri de coruptie sau infractiuni grave contra vietii, si nu vizeaza alt tip de infractiune, in conditiile in care presedintele PSD este condamnat in prima instanta pentru frauda electorala, in dosarul Referendumului de demitere a presedintelui din 2012.

Codul de conduita mai prevede sanctiuni si pentru membrii partidului care sunt inculpati in dosare de coruptie sau in dosare cu infractiuni grave contra vietii sau libertatii persoanelor, acestia urmand sa isi piarda functiile numite politic cu sprijinul partidului, fie la nivel guvernamental, fie la nivel parlamentar.

Aceste prevederi ar putea sa i se aplice si premierului Victor Ponta, trimis in judecata in dosarul "Turceni Rovinari", in care este acuzat de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani. Prim-ministrul a spus insa in repetate randuri ca acuzatiile care i se aduc nu sunt acuzatii de coruptie, astfel incat nu ar intra sub incidenta noului cod, la fel cum nu i se aplica nici lui Liviu Dragnea. "Nu sunt acuzat de coruptie, pentru simplul motiv ca nu aveam nicio functie publica in acea perioada. Sunt acuzat pentru activitatea mea de avocat", explica Victor Ponta, in luna iulie.

Este posibil ca in Codul de conduita al PSD sa fie introdusa si o prevedere potrivit careia sanctiunile nu se aplica decat in cazul in care faptele de coruptie de care sunt acuzati membrii PSD ar fi fost savarsite in timpul mandatului parlamentar sau guvernamental.

Important este ca acest Cod de conduita va contine, asa cum insusi Liviu Dragnea declara, doar un set de "principii", urmand insa ca fiecare caz in parte sa fie analizat in interiorul partidului, de catre o Comisie speciala. Liviu Dragnea preciza, inainte de Congresul PSD, ca vrea sa lase si organizatiilor locale un cuvant de spus in analizarea acestor cazuri.

Pe de alta parte, Codul de conduita prevede si alte obligatii ale membrilor PSD, cum ar fi interdictia de a divulga in afara partidului informatii despre deciziile sau strategiile PSD. Mai mult, este introdusa expres interdictia pentru parlamentari de a vota o motiune de cenzura impotriva unui Cabinet din care face parte PSD.

In sedinta Comitetului Executiv, social-democratii vor alege si 9 functii de conducere in partid.

Astfel, va fi aleasa si functia de secretar general al PSD, singura nominalizare fiind liderul deputatilor, Marian Neacsu, sustinut de presedintele Liviu Dragnea. De altfel, Marian Neacsu indeplineste in acest moment interimar functia de secretar general, fiind instalat la prima sedinta a noului Birou Permanent National. Pe langa Neacsu vor mai fi alesi si 8 secretari regionali ai partidului, care vor fi coordonati de secretarul general si care se vor ocupa de activitatile partidului in zone specifice, trasate pe cele 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei.

Odata cu aceasta sedinta, Liviu Dragnea vrea sa instituie si o noua regula in PSD, ca mai multe reuniuni ale partidului sa aiba loc in teritoriu, nu doar la Bucuresti. CExN-ul de vineri este organizat la Negresti-Oas, in judetul Satu Mare, la invitatia vicepresedintelui PSD Gheorghe Simon.


(454 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
7 Plus

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa 7 Plus:

PSD discuta vineri o prima forma a Codului de conduita, cu sanctiuni pentru coruptii din partid | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.50665497779846 seconds.